Αγγελική Σβορώνου – Μαρίνος Τσαγκαράκης: Έκθεση Summer Inn | Paradise Revisited

Αγγελική Σβορώνου – Μαρίνος Τσαγκαράκης: Έκθεση Summer Inn | Paradise Revisited

Αγγελική Σβορώνου – Μαρίνος Τσαγκαράκης
Summer Inn
Paradise Revisited

H γκαλερί Elika παρουσιάζει το Summer Inn Paradise Revisited με έργα της Αγγελικής Σβορώνου και τoυ Μαρίνου Τσαγκαράκη.

Σημείο αναφοράς της συνάντησης των δύο εικαστικών αποτέλεσαν τα τουριστικά παράλια της βορειοανατολικής Κρήτης. Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με άλλη αισθητική προσέγγιση αποτυπώνουν σε αυτή την έκθεση τα αποτελέσματα της συνύπαρξης του τοπίου με τον άνθρωπο σε αιχμηρές, παράδοξες, αστείες, μελαγχολικές αλλά και συχνά ποιητικές εικόνες.

 

Η Αγγελική Σβορώνου ανιχνεύει το εναλλασόμενο τοπίο του Αγίου Νικολάου, όπου διέμεινε για πρώτη φορά τον χειμώνα του 2006. Μέσα στο φυσικό πλούτο και την ακατέργαστη ομορφιά της πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου, παρεμβάλλονται ξενοδοχιακές μονάδες, πλαζ με παρα­­ταγμένες ξαπλώστρες, ταβέρνες με υπερμεγέθεις ταμπέλες, βρετανικές παμπ με τερατώδη δορυφορικά πιάτα, καταστήματα με σουβενίρ, καντίνες, πισίνες με γκαζόν, και κάθε είδους χώροι αναψυχής. Από θέση παρατηρητή και ταυτόχρονα πλάνητα (flâneur), η Σβορώνου προσεγγίζει αυτήν την οπτική extravaganza της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Συχνά παρατηρεί το πλήθος από μια απόσταση «ασφαλείας», ενώ άλλες φορές περιπλανιέται ανάμεσα στους ξαπλωμένους λουόμενους και γίνεται μέρος του πλήθους, σε σημείο που η παρουσία της με τη φωτογραφική μηχανή να περνά απαρατήρητη. Στις φωτογραφίες της οι άνθρωποι είναι παρόντες αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται να απουσιάζουν.

Angela Svoronou, A Chair with a View

Angela Svoronou, A Chair with a View

Προσεγγίζοντας την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου ο Μαρίνος Τσαγκαράκης καταφθάνει στις ίδιες περιοχές όταν τα φώτα έχουν σβήσει. Τα τοπία του είναι έρημα, συννεφιασμένα αλλά και φωτεινά συγχρόνως, ποτισμένα από την υγρασία της βροχής και της θάλασσας, με κτίσματα αλλόκοτα, με έντονη την ατμόσφαιρα της εγκατάλειψης, σαν οι άνθρωποι που κατοικούσαν τα μέρη αυτά να έφυγαν. Ο Τσαγκαράκης σκηνοθετεί συνειδητά και συγχρόνως «φωτίζει» (δεν είναι τυχαία η χρήση του φλας στις φωτογραφίες του) μια καλά κρυμμένη, άγνωστη πλευρά του τουρισμού όπου η αναμονή για την επόμενη τουριστική σεζόν είναι ήδη διάχυτη στον αέρα.

Marinos Tsagkarakis, Star Beach Vol.1

Marinos Tsagkarakis, Star Beach Vol.1


Η Αγγελική Σβορώνου γεννήθηκε (1976) στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές φωτογραφίας στο London College of Communication και στο University of East London. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και στη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

O Μαρίνος Τσαγκαράκης γεννήθηκε (1984) και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην σύγχρονη φωτογραφία. Η φωτογραφική του δουλειά έχει προβληθεί σε διεθνείς εκθέσεις, φεστιβάλ και χώρους τέχνης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Κείμενα έκθεσης: Θεόφιλος Τραμπούλης, Μαρία Γιαγιάννου
Σύλληψη – επιμέλεια: Αγγελική Σβορώνου

Η παραγωγή των έργων έγινε από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου με αφορμή την έκθεση Summer Inn Paradise, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Aγίου Νικολάου το καλοκαίρι του 2017.

Χώρος: Elika Gallery, Ομήρου 27, 10672 Αθήνα | 21 0361 8045 | welcome@elikagallery.com
Εγκαίνια: Τετάρτη 05.09.18 |  20:00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 06.09.18 – 22.09.18
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12-8 μμ, Σάββατο 12-4 μμ
Facebook Eventhttps://www.facebook.com/events/1861876647192567/