Παρουσίαση φωτογραφικών λευκωμάτων στον Ιανό

Παρουσίαση φωτογραφικών λευκωμάτων στον Ιανό

Παρουσίαση φωτογραφικών λευκωμάτων

“Keep the drama on the stage” | “Little Miracles”

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις iFocus.gr, διοργανώνουν παρουσίαση των φωτογραφικών λευκωμάτων “Keep the drama on the stage” της Χαράς Γάτσιου και “Little Miracles” της Εύας Μπέρλερ.

Λίγα λόγια για κάθε λεύκωμα

Keep the drama on the stage

Η πρώτη έκδοση με τον τίτλο “Keep the Drama on the Stage” της Χαράς Γάτσιου δεν είναι μόνο μία φωτογραφική εργασία που στηρίζεται σε εξωγενή στοιχεία ούτε ακόμη ένα εύρημα της δημιουργού Χαράς Γάτσιου, προκειμένου να κατασκευάσει μία φωτογραφική σειρά.

Χαρά Γάτσιου

Το “Keep the Drama on the Stage” γεννήθηκε εν μέσω χημειοθεραπειών, στη διάρκεια μιας μεταβατικά δύσκολης περιόδου της ζωής τής δημιουργού, ως εκ τούτου απηχεί και τη σκοτεινή πλευρά της.

Οι αντανακλάσεις της αυτο-εικόνας και οι ανείπωτες φράσεις ζωντανεύουν τις σκόρπιες φωτογραφίες, συνθέτοντας τα κομμάτια ενός φωτογραφικού έργου, ικανού να δηλώσει με σθένος: «Κράτα το δράμα στη σκηνή», εφόσον στην πραγματική ζωή οφείλεις, πρωτίστως στον εαυτό σου και δευτερευόντως στους άλλους, να στέκεσαι δυνατός απέναντι στην όποια δυσκολία.

Το “Keep the Drama on the Stage” της Χαράς Γάτσιου, είναι το φωτογραφικό απότοκο ενός προσωπικού ημερολογίου που «γράφτηκε» από εκείνη μ’ ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ως απαύγασμα της νίκης και της θέλησης της για ζωή.

Το φωτογραφικό προσωπικό ημερολόγιο της Χαράς Γάτσιου κατορθώνει να δώσει απαντήσεις, ακόμη και στην ίδια τη δημιουργό, με τρόπο που οι λέξεις θα αδυνατούσαν να εξηγήσουν πλήρως ή να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα συναισθήματα.

Και αυτή εντέλει είναι η μαγεία τής φωτογραφικής διαδικασίας.

Little Miracles – Μικρά Θαύματα

Αυτό που βλέπουμε εξαρτάται κυρίως από αυτό που ψάχνουμε… Στο ίδιο χωράφι ο αγρότης θα παρατηρήσει τη σοδειά, οι γεωλόγοι τα απολιθώματα, οι βοτανολόγοι τα λουλούδια, οι καλλιτέχνες τα χρώματα και τις φόρμες κ.ο.κ. Αν και μπορεί όλοι να κοιτάμε τα ίδια πράγματα, δεν σημαίνει ότι τα βλέπουμε όλα και ακόμα περισσότερο ότι τα βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο.

Eva Berler

Τα “Μικρά Θαύματα” της Εύας Μπέρλερ είναι μια ωδή στην ομορφιά, στην ομορφιά που απαντάμε στη Φύση, στην εξαιρετική ομορφιά των ανθέων και στην μαγική όψη του κόσμου που ζούμε.

 Η ματιά της Εύας περιπλανιέται στον μικρόκοσμο των λουλουδιών αποκόπτοντας κάθε τι ενοχλητικό και άσχημο, τον οπτικό και μη θόρυβο μίας πεζής και μίζερης καθημερινότητας που ζούμε όλοι μας. Μια σύγχρονη flâneuse, με μία διάθεση ρομαντική, η Εύα, μέσα από το φωτογραφικό της φακό αποτυπώνει άλλοτε τη λεπτομέρεια και άλλοτε το σύνολο. Εστιάζει σε αυτό που συνήθως εμείς προσπερνάμε μη δίνοντας την πρέπουσα σημασία, όχι μόνο αγνοώντας τα μικρά και ασήμαντα της ζωής, αλλά αγνοώντας και μη δίνοντας στον ίδιο μας τον εαυτό τη χαρά και την έκπληξη των μικρών θαυμάτων που μας περιβάλλουν τόσο διακριτικά και αθόρυβα.

Το φωτογραφικό έργο “Μικρά Θαύματα” της Εύας Μπέρλερ κινείται σε ένα κόσμο όπου καθιερωμένες αντιλήψεις της καθημερινότητας ανατρέπονται, και εμείς καλούμαστε να γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτό το γοητευτικό και γεμάτο εκπλήξεις φωτογραφικό ταξίδι, που γενναιόδωρα μας προσφέρει η Εύα.

…σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Λίγα λόγια για τις φωτογράφους

Χαρά Γάτσιου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Ζει και εργάζεται ως ιατρός στην Αθήνα. Από το 2013 ασχολείται ερασιτεχνικά αλλά ενεργά με τη φωτογραφία. Αγαπημένο της αντικείμενο είναι ο δρόμος, το documentary αλλά και το αστικό και περιαστικό τοπίο. Όλα με κοινό παρονομαστή το χρώμα. Έχει παρακολουθήσει και εξακολουθεί να παρακολουθεί σεμινάρια φωτογραφίας και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις φωτογραφίας.

Εύα Μπέρλερ
Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ και μεγάλωσε στη Λωζάννη και την Αθήνα. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Strathclyde. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου στις Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε για 20 χρόνια στον τραπεζικό τομέα, κυρίως στο χώρο του marketing. 
Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από τα νεανικά της χρόνια, και πιο στοχευμένα με τη δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία παρακολουθώντας σεμινάρια από το 2019.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Οι θεματολογίες που την ενδιαφέρουν κυρίως είναι η φωτογραφία της φύσης και του αστικού τοπίου, καθώς και η macro φωτογραφία, η ταξιδιωτική φωτογραφία, η αφηρημένη και η καλλιτεχνική φωτογραφία.

Για τα λευκώματα θα μιλήσουν οι:

  • Δημήτρης Ταλιάνης, φωτογράφος – εκδότης
  • Χαρά Γάτσιου , φωτογράφος
  • Εύα Μπέρλερ , φωτογράφος

Την εκδήλωση θα συντονίσει η εκδότρια και συντάκτρια Δώρα Λαβαζού.


Info:
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3kUh9hy