Nakam – Προβολή ντοκιμαντέρ στη Luminous Eye

Nakam – Προβολή ντοκιμαντέρ στη Luminous Eye

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 9.00 μ.μ., η Luminous Eye φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Nakam” των Βέρας Λελούδα (Vera Lelouda), Καλλιόπης Λιαδή (Calliope Liadi), Αγγελικής Ξηροκώστα (Angeliki Xirokosta) και Αλεξάνδρας Στραβοράβδη (Alexandra Stravoravdi).

Πρόκειται για το πορτρέτο του Κούρδου εικαστικού Νακάμ, ενός ανθρώπου που δημιουργεί ακατάπαυστα και αντλεί και προσφέρει απλόχερα δύναμη και αισιοδοξία μέσα από τoν τρόπο ζωής του και την πίστη του στην ελευθερία της έκφρασης και στην οικουμενικότητα της τέχνης.

Μετά την προβολή ο συνθέτης Paul Goodman, στο σάζι και τη λύρα, και η Μανωλία Κοκολογιάννη (Manolia Kokoloyianni), στη λύρα, θα παρουσιάσουν τα μουσικά θέματα που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ.

Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τις δημιουργούς, τον καλλιτέχνη και συνεργάτες του που συμμετείχαν στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

Διάρκεια προβολής: 18′

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Luminous Eye
Μητσαίων 2Α, 11742 Αθηνα (Σταθμός μετρό Ακρόπολη),
Επικοινωνία: Τ. 211 116 1206, e-mai: info@luminouseye.gr

Nakam σημαίνει ανέλπιδος. Αυτό είναι το καλλιτεχνικό όνομα που επέλεξε ένας Κούρδος εικαστικός που μεγάλωσε στο Ιράκ και, κρυφά από την οικογένειά του, έφθασε στην Ελλάδα αναζητώντας ελευθερία στην τέχνη του και στην έκφρασή του. Η καθημερινότητά του, όμως, είναι ξέχειλη από ελπίδα, αισιοδοξία, δυναμισμό και αγάπη για τη ζωή.

Το ντοκιμαντέρ “Nakam” δημιουργήθηκε με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων παραγωγής ντοκιμαντέρ με τίτλο “Φτιάξε τη δική σου ταινία – ΗΟΜΕ NEW HOME“, που διοργάνωσε και πρόσφερε δωρεάν το StoryDoc στην Αθήνα. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2019 στο πλαίσιο του 7ου Aegeandocs International Film Festival, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κώστα Σπυρόπουλο και παραγωγό την Χαρά Λαμπίδου.

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Κάμερα, Ήχος: Βέρα Λελούδα, Καλλιόπη Λιαδή, Αγγελική Ξηροκώστα, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη

Σύμβουλος σκηνοθεσίας: Άγγελος Κοβότσος
Μοντάζ: Γιώργος Ταλιάνης
Μουσική: Paul Goodman
Μετάφραση, Υποτιτλισμός: Καλλιόπη Λιαδή, Αγγελική Ξηροκώστα
Παραγωγή: Story Doc, 2019

Διάρκεια: 18′

Σελίδα στο FB: https://www.facebook.com/Nakam-a-documentary-about-an-artist-123721645694310/?modal=admin_todo_tour

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΒΕΡΑ ΛΕΛΟΥΔΑ

Η Βέρα Λελούδα είναι σκηνοθέτις και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εκτέλεση παραγωγής στον τομέα της διοίκησης πολιτιστικών μονάδων. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με εταιρείες και φορείς όπως το Mega Channel, την ΕΡΤ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α. Έχει αναλάβει projects όπως οι τελετές έναρξης και λήξης της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, live αναμετάδοση τελικού Eurovision, Διεθνές Φεστιβάλ Video Dance, Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Σύγχρονη Εποχή κ.α. Έχει βραβευτεί για τη μικρού μήκους ταινία «Το κτήνος με τα πέντε δάχτυλα» από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Δράμας κ.α. Βρίσκεται στο χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής για περισσότερο από 20 χρόνια.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΛΙΑΔΗ

Σπούδασε ζωγραφική στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης (συμμετοχή σε εκθέσεις, μουσικά σχήματα και θεατρικές ομάδες, διοργάνωση, επιμέλεια και παραγωγή εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ κ.ά). Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή ήταν η δημιουργία της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη (2006 – 2014) στη Χίο, η παραγωγή της εκπομπής «Ανοιχτά Ημερολόγια» για την ιστοσελίδα aplotaria.gr (2015-2018) και για το Πορτοκαλι Ραδιόφωνο (2018-2019), η συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για προγράμματα που αφορούν στο σύγχρονο και το αρχαίο ελληνικό θέατρο, και η παρακολούθηση του διετούς προγράμματος (2014-2016) για την τέχνη της αφήγησης στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Εκεί μαγεύτηκε από τον κόσμο των παραμυθιών και τη δύναμη του προφορικού λόγου και ξεκίνησε ένα ταξίδι ανακάλυψης και δημιουργίας εικόνων με λέξεις.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ

Η Αγγελική Ξηροκώστα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ της Αγγλίας και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με ειδίκευση στις Ψηφιακές Τέχνες (Τεχνολογία και Πολιτισμός) των Πανεπιστημίων «University of the Arts London – Camberwell College of Arts» και «University of London – Goldsmiths College» του Λονδίνου. Έζησε και εργάστηκε ως εικαστικός στη Μεγάλη Βρετανία παίρνοντας μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως Αγγλία, Ιταλία και Αυστρία. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός τέχνης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επίσης και σε καλλιτεχνικά εργαστήρια παραδίδοντας μαθήματα τέχνης σε παιδιά και ενήλικες. Έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία ψηφιακού σκηνικού στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με χορογράφους, ενδυματολόγους, ηθοποιούς και σκηνοθέτες για την υλοποίηση διαφόρων έργων και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή θεωρητικών κειμένων σε θέματα αισθητικής και έχει πάρει μέρος σε εκδηλώσεις που αφορούν την τέχνη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗ

Η Αλεξάνδρα Στραβοράβδη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Απέκτησε πτυχίο Αργυροχρυσοχοΐας το 1998 και εργάστηκε ως τεχνίτης μέχρι το 2000. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας το 2007 στον τομέα των Εικαστικών Τεχνών, του τμήματος Ζωγραφικής. Στα πλαίσια των σπουδών της, έχει παρακολουθήσει ως μαθήματα επιλογής, Γλυπτική, Πολυμέσα – Υπερμέσα, κατασκευή Θεατρικής Μάσκας και Γραφικές Τέχνες. Εργάζεται στην Α’ βαθμια δημόσια εκπαίδευση και σε χώρους της άτυπης μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενηλίκων από το 2008 με αντικείμενα την ζωγραφική, το ελεύθερο σχέδιο, το σχέδιο κοσμήματος. Δημιουργεί κοσμήματα κατά παραγγελία. Έχει εμπειρία στη σκηνογραφία, στην επιμέλια εκθέσεων, στη γραφιστική. Από το 2008 ως το 2013, ήταν μέλος της εικαστικής ομάδας Κέντρο-Απόκεντρο, προσανατολισμένης σε θέματα του αστικού χώρου. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Χίο, Χάγη και Δουβλίνο.
Οι αισθητικοί της προβληματισμοί προσανατολίζονται κυρίως σε θεματα του οικείου αστικού περιβάλλοντος, στα παιχνίδια τυχαιότητας, στο οπτικό παιχνίδι, στη γεωμετρία, στο κόσμημα ως χρηστικό και μη αντικείμενο. Κάνει χρήση ποικίλων μέσων και υλικών, ψηφιακών και μη, σταθερής και κινούμενης εικόνας.

Nakam means hopeless. This is the artistic name chosen by a Kurdish artist who grew up in Iraq and secretly from his family, crossed over from Turkey to Greece seeking freedom in art and his personnal expression. But his daily life is full of hope, optimism, dynamism and love for life.

Script, Direction, Camera, Sound:

Vera Lelouda
Calliope Liadi
Alexandra Stravoravdi
Angeliki Xirokosta

Director advisor:
Angelos Kovotsos

Editing:
Yiorgos Talianis

Music:
Paul Goodman

Production:
Story Doc, 2019

https://www.facebook.com/events/629315477610904/