Memoriam Walking Festival

Memoriam Walking Festival

Ξεκίνησε το Memoriam Walking Festival !

Η πρωτότυπη Περιπατητική  έκθεση  με εικαστικά έργα, αφηγήσεις, ηχοτοπία, μουσικές συνθέσεις

Το Memoriam Walking Festival 2022 προσκαλεί τις/τους κατοίκους και τις/τους επισκέπτριες/ες του νησιού της Λευκάδας στα εγκαίνια της Περιπατητικής έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν στο παραδοσιακό Λευκαδίτικο σπίτι της Διονυσίας Βλάχου, το οποίο είναι ένας από τους σταθμούς της περιπατητικής διαδρομής, επί της οδού Δημήτρη Βερροιώτη (πίσω από την κεντρική πλατεία), την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 20.00.

Οι Σταθμοί
Την ημέρα των εγκαινίων οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους συντελεστές του φεστιβάλ σε κάθε σταθμό, ενώ από τις 20.00-22.00 στο σταθμό της πλατείας της Φιλαρμονικής θα μπορούν να μπουν στο ιστορικό κτίριο και να παρακολουθήσουν την μουσική πρόβα που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Από τις 8 ως τις 18 Ιουλίου 2022 παρουσιάζονται εικαστικά έργα, αφηγήσεις, ηχοτοπία, μουσικές συνθέσεις με θέμα την προφορική ιστορία του νησιού και γενικότερα την έννοια τουτόπου. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας: πλατεία Σικελιανού (παραλίας), αυλή Μουσείου Ορφέα, οικία Διονυσίας Βλάχου, πλατεία Φιλαρμονικής, πλατεία Μαρκά, Παλαιά Δικαστήρια.

1ος Σταθμός
Κατοικήσεις
Τοποθεσία: παλιά Δικαστήρια
Το κτήριο αυτό, κτισμένο επί Αγγλοκρατίας, μετά το σεισμό του 1825, στέγασε τα Δικαστήρια της πόλης. Εδώ παρουσιάζεται το φωτογραφικό πρότζεκτ “Mysecondhome” της Κωνσταντίνας Αυδίκου, η οποία φωτογραφίζει τις/τους συναδέλφους της και τον εργασιακό της χώρο – το παλιό και το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας – και συνθέτει τρίπτυχα, στα οποία επιχειρεί να αποτυπώσει μια οικειότητα, συναισθηματικά φορτισμένη. Οι έννοιες του οικείου και της κατοίκησης ξεδιπλώνονται εδώ, μέσα από τις φωτογραφίες και την παρουσία στη γειτονιά φωλιών, κατοικιών μη-ανθρώπινων ειδών. Οι Βασίλης Σέντζας, Ειρήνη Μποσινάκη και Φλώρα – Χρυσή Μαλλά φτιάχνουν ηχητικές συνθέσεις για τις εικόνες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους δημιουργούν οι ήχοι των πουλιών και των εντόμων της Λευκάδας.

2ος Σταθμός
Από τα πρόσωπα στα αντικείμενα
Τοποθεσία: Αυλή Μουσείου Ορφέα
Στη γειτονιά του Λαογραφικού Μουσείου του Ορφέα παρουσιάζονται τα έργα των Αναστασίας Λιβιτσάνου “Νοσταλγία” και Καίτης Κακαβούλη “Συναισθηματικοί Δεσμοί.” Προσεγγίζεται η έννοια του σπιτιού μέσα από καθημερινές λεπτομέρειες, υλικότητες, χειρονομίες. Η έκθεσή τους κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο, δημιουργεί συνδέσεις και ερωτήματα αναφορικά με το κειμήλιο, τη μνήμη, την παράδοση, τις διαγενεακές οικογενειακές σχέσεις, τη συλλογή, τη χρονικότητα. Η Λιβιτσάνου αποτυπώνει στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στον Κάβαλο, ένα χωριό της ορεινής Λευκάδας, εστιάζοντας στη γυναικεία φιγούρα και ιδίως στη μάνα της· για τη Λιβιτσάνου σπίτι είναι οι άνθρωποι. Από τους ανθρώπους, στα αντικείμενά τους στρέφει το φακό της η Καίτη Κακαβούλη. Τα αντικείμενα που φωτογράφισε, προσωπικά και οικογενειακά, χρηστικά ή μη, καταγράφουν την υλικότητα της καθημερινότητας μέσα από μια προσωπική συλλογή, που αναπόφευκτα συνδιαλέγεται και με τη συλλογή του Μουσείου.

3ος Σταθμός
Kατώι / κατώφλι
Τοποθεσία: Σπίτι Διονυσίας Βλάχου
Στο κατώι του παραδοσιακού σπιτιού της Διονυσίας Βλάχου παρουσιάζονται φωτογραφίες που τράβηξε η ίδια με στιγμιότυπα από τη ζωή της οικογένειάς της. Τοποθετούνται στους τοίχους του και δημιουργούν μια ζώνη διαπραγμάτευσης της οικιακότητας. Η Διονυσία Βλάχου αντιλαμβάνεται την οικογένειά της ως το σπίτι της και προτείνει το σπίτι της ως σταθμό της διαδρομής, επεκτείνοντας έτσι την ερμηνεία της και τη ματιά της. Παράλληλα, το άνοιγμα αυτό προσφέρει στους επισκέπτες μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με το εσωτερικό ενός παραδοσιακού σπιτιού, τη μυρωδιά του και να ενημερωθούν για τις χρήσεις του. Οι ήχοι της Ανδρομάχης Βρακατσέλη επεκτείνουν αυτή την αισθητηριακή εμπειρία, καθώς μεταφέρουν θραύσματα του ηχοτοπίου της Λευκάδας, όπως ακούγονται στην πόλη κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οι ήχοι αυτοί αποτέλεσαν τη βάση ενός εργαστηρίου στο οποίο διερευνήθηκε η σχέση του ήχου με τον τόπο, μέσα από τη μέθοδο των “Ηχητικών Διαλογισμών” (SonicMeditations) που είχε επινοήσει το 1971 η πρωτοπόρος Αμερικανίδα συνθέτρια πειραματικής μουσικής PaulineOliveros. Τεχνική που βάζει στο επίκεντρο την αίσθηση της ακοής και την ηχητική αντίληψη, και δημιουργεί τις συνθήκες για μια διευρυμένη, οξυδερκή και ευαίσθητη ακρόαση. Εδώ οι επισκέπτριες / επισκέπτες μπορούν να ακούσουν και να διαβάσουν πώς ανταποκρίθηκαν οι συμμετέχουσες/ντεςτου εργαστηρίου και να συμμετάσχουν και οι ίδιες σε αυτή την εμπειρία των “Ηχητικών Διαλογισμών.”

4ος Σταθμός
Ακροάσεις
Τοποθεσία: πλατεία Φιλαρμονικής
Στη μικρή πλατεία μπροστά από το κτίριο που στεγάζει τη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας παρουσιάζονται έργα που σχετίζονται με την ιστορία και τη μνήμη της παλιάς πόλης. Η Νικαρέτη Βαγενά (μεγαλωμένη στη γειτονιά αυτή), ανατρέχει στις αναμνήσεις της από το κτίριο και το περιβάλλον του, σε μια προφορική μαρτυρία που κατέγραψε η Μαριλένα Κουτρουμπάνου. Παρουσιάζονται επίσης διαφορετικές απόπειρες ηχητικών συνθέσεων που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός που συνέβη στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου. Οι Παντελής Αμπουχάνης, Παναγιώτα Αναστασοπούλου, Νικόλαος Ιατράς, Αναστασία Καπρέτσου, Ιωάννα Κοντού, Ειρήνη – ΑφένδραΜποσινάκη, Φλώρα – Χρυσή Μαλλά, Αγγέλικα Παπαδοπούλου, Βασίλης Σέντζας, Αναστασία Σκιαδά, επιχειρούν να ανταποκριθούν σε αυτό μέσα από τη διαδικασία της φωνόμνησης, δηλαδή την εσωτερική ακρόαση ήχων χωρίς την παρουσία κάποιας ηχητικής πηγής.

5ος Σταθμός
Aτμόσφαιρες
Τοποθεσία: πλατεία Μαρκά
Στην πλατεία του Μαρκά, εκεί που για πολλά χρόνια βρισκόταν η σκεπαστή αγορά τροφίμων, εκτίθενται οι φωτογραφίες μαθητριών και μαθητών του 1ου Ενιαίου Λυκείου Λευκάδας από τις παλιές γειτονιές της πόλης. Οι υποκειμενικές χαρτογραφήσεις των Μαριλένα Κουτρουμπάνου και Γεωργία Μανταλιά αποτυπώνουν πλασματικές γεωγραφίες βασισμένες σε στοιχεία που υπάρχουν σε πραγματικές τοποθεσίες εκτός Λευκάδας. Παρουσιάζονται επίσης συνθέσεις εικόνων (Παντελής Αμπουχάνης, Ιωάννα Κοντού, Άγγελος Κότσιρας, Οικονόμου Ιωάννα, Παπαδοπούλου Αγγέλικα) και ήχου (Παναγιώτα Αναστασοπούλου, Ειρήνη – ΑφένδραΜποσινάκη, Βασίλης Σέντζας), που ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη ηχητική ατμόσφαιρα της πόλης της Λευκάδας, όπως προκύπτει από την πολεοδομία της και τις κοινωνικές καθημερινές δράσεις, κινήσεις και ομιλίες.

6ος Σταθμός
Είσοδος / Έξοδος
Τοποθεσία: πλατεία Σικελιανού
Η γέφυρα της Λευκάδας είναι πλωτή και συνδέει οδικά το ομώνυμο νησί με την Αιτωλοακαρνανία. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο του νησιού, αφού μεταβάλλει τη γεωγραφική του ταυτότητα. Ένας δρόμος οδηγεί από τη γέφυρα στον Πόντε, και από εκεί στην Παραλία της Λευκάδας. Στην πλατεία Σικελιανού (πλατεία της Παραλίας) παρουσιάζονται φωτογραφίες και χάρτες που παρουσιάζουν όψεις της περιοχής αυτής από διαφορετικές χρονικές περιόδους, επιλεγμένες από τη Νατάσσα Ρεμούνδου. Κοντά σε αυτές, παρουσιάζονται έργα που διατυπώνουν ζητήματα αναφορικά με το περιβάλλον, την ανθρώπινη παρουσία και την καθημερινή ζωή, τα περισσότερα από τα οποια αναφέρονται σε  άλλους, εκτός της Λευκάδας τόπους. Πρόκειται για τις φωτογραφίες των Χρήστου Βήχα, Γιώργου Γκαβάγια, Πάνου Καλτσά, Βάσως Καραγκιοζούδη, Κατερίνας Νάκου, Λέοντα Φραγκούλη, που αποτυπώνουν ατμόσφαιρες, πρόσωπα και αντικείμενα με μια αφηγηματική πρόθεση. Συνοδεύονται από τις ηχητικές συνθέσεις των Παντελή Αμπουχάνης, Παναγιώτα Αναστασοπούλου & Φλώρα – Χρυσή Μαλλά, Νικόλαος Ιατράς, Ειρήνη- ΑφένδραΜποσινάκη, Αγγελική Παπαδοπούλου και Αναστασία Σκιαδά  που εμπνέονται από τις αντιθέσεις του θαλασσινού ηχοτοπίου της Λευκάδας.

 

Το Memoriam Walking Festival είναι μια διοργάνωση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας AMAKA με την υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας και της πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Συγχρόνως η έκθεση θα παρουσιάζεται ψηφιακά, με την μορφή διαδραστικού χάρτη στο https://www.memoriamlefkada.org/. Η ψηφιακή μορφή θα συνεχίσει μελλοντικά και θα είναι ανοιχτή στο κοινό για προτάσεις σχετικά με τον εμπλουτισμό της και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της πόλης της Λευκάδας, δημιουργώντας μια πραγματική ψηφιακή βιβλιοθήκη προφορικής ιστορίας.

Καλλιτέχνες – Συμμετέχοντες εργαστηρίων : Μαρία Αγησιλάου, Παντελής Αμπουχάνης, Παναγιώτα Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνα Αυδίκου, Χρήστος Βήχας, Διονυσία Βλάχου, Γιώργος Γκαβάγιας, Νικόλαος Ιατράς, Καίτη Κακαβούλη, Πάνος Καλτσάς, Αναστασία Καπρέτσου, Βάσω Καραγκιοζούδη, Ιωάννα Κοντού, Μαριλένα Κουτρουμπάνου, Άγγελος Κότσιρας, Αναστασία Λιβιτσάνου, Φλώρα – Χρυσή Μαλλά, Γεωργία Μανταλιά, Ειρήνη – Αφένδρα Μποσινάκη, Κατερίνα Νάκου, Ιωάννα Οικονόμου, Αγγέλικα Παπαδοπούλου, Νατάσα Ρεμούνδου, Βασίλης Σέντζας, Αναστασία Σκιαδά, Λέων Φραγκούλης.


Info:
Ημερομηνίες: 8 με 18 Ιουλίου 2022
Ώρες όλη μέρα (στα παλιά δικαστήρια και στην οικία 20.30 με 23.00)
Εγκαίνια: 8 Ιουλίου ώρα 20.00 στην Οικία Διονυσίας Βλάχου, οδός Δημήτρη Βερροιώτη και γωνία Σπ. Πανάγου

Είσοδος δωρεάν σε όλες τις δράσεις.

Ομάδα έργου και επιμέλεια AMAKA Memoriam Walking Festival
Δάφνη Καλαφάτη, Ανδρομάχη Βρακατσέλη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Φωτεινή Παπαχατζή

Η επιμέλεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και συνομιλία με τις Διονυσία Βλάχου και Καίτη Κακαβούλη.
Διοργάνωση: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΜΑΚΑ, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο  Πανεπιστήμιο Columbia, το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.amaka.gr
https://www.memoriamlefkada.org

Memoriam Walking Festival