Με τα φτερά της σιωπής – φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Κολτούκη

Με τα φτερά της σιωπής – φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Κολτούκη

Βασίλης Κολτούκης

Το 9ο έργο του Βασίλη Κολτούκη, «Με τα φτερά της σιωπής», είναι παραπάνω από προσεγμένο φωτογραφικό λεύκωμα. Είναι ένα καλλιτεχνικό βιβλίο, όπου αποκαλύπτονται στιγμές από την ταξιδιωτική ζωή του φωτογράφου, παρουσιασμένες ταυτόχρονα φωτογραφικά και ποιητικά.

Βασίλης Κολτούκης

Ο Βασίλης Κολτούκης αποκαλύπτει τα τοπία της κάθε μέρας του, συνθέτοντας το λεύκωμα με βάση τη γιαπωνέζικη ποίηση χαϊκού. Γι’ αυτό και κάθε στιγμή του βιβλίου προλογίζει ένας στίχος ή ολόκληρο ποίημα χαϊκού σημαντικών γιαπωνέζων ποιητών, Matsuo Basho, Kobayashi Issa, Santoka Taneda, Taigu Ryokan και άλλοι. Όπως κάθε χαϊκού διακρίνεται για την αυτονομία, την αμεσότητά του, αλλά και την πληρότητα νοήματος, έτσι και ο φωτογράφος μας προσφέρει ένα έργο όπου κάθε σελίδα αποτελεί μια ξεχωριστή ολότητα. Μάλιστα, για να δοθεί στο σύνολο του λευκώματος η αύρα της γιαπωνέζικης παράδοσης, η βιβλιοδεσία και για τα 100 αριθμημένα αντίτυπα έχει γίνει με το χέρι, σύμφωνα με τα παλαιά γιαπωνέζικα πρότυπα.

Βασίλης Κολτούκης

Στα “Φτερά της σιωπής” οι φωτογραφίες εναλλάσσονται με σχέδια τόσο καλλιτεχνικά φροντισμένα, ώστε δυσκολεύεται κανείς να διακρίνει πότε βλέπει φωτογραφία και πότε σχέδιο. Κάθε σελίδα του λευκώματος, όπως και κάθε δίπτυχο και τρίπτυχό του (όλα τυπωμένα σε ειδικό χαρτί), τονίζει τη δημιουργική πορεία της ζωής του καλλιτέχνη, ενώ ταυτόχρονα είναι η πύλη σε έναν κόσμο μαγευτικής γαλήνης και πνευματικής ισορροπίας.

Βασίλης Κολτούκης


Info:

Φωτογραφίες, σχέδια, χειροτεχνία: Βασίλης Κολτούκης

100 αντίτυπα αριθμημένα και υπογεγραμμένα

Διαστάσεις βιβλίου: 23 Χ33

Σελίδες: 84

Φωτογραφίες: 48

Εκδόσεις Ευρασία

Βασίλης Κολτούκης

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Κολτούκης γεννήθηκε στην Αρτα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Παρίσι. Η συνάντηση που είχε εκεί με τον Γάλλο φωτογράφο Edouard Boubat ήταν καθοροστική για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τέχνη της φωτογραφίας.
Προσεγγγίζει τον κόσμο ως ένα θαύμα και βλέπει την περιπλάνηση στο κέντρο της όλης σχέσης ανθρώπου και κόσμου.
Εχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες και φωτογραφίζει περίπου 25 χρόνια κυρίως σε ασπρόμαυρο αρνητικό φίλμ.
Πλούσιος σε ιστορίες απο τα ταξίδια του και ελεύθερος όσο ένας μοναχικός άνθρωπος που είναι παράλληλα δέσμιος όλων και κανενός.
Εργάστηκε ως καθηγητής Γαλλικών, ραδιοφωνικός παραγωγός και ηχολήπτης. Εχει ασχοληθεί με την ποίηση,την χαρακτική ,τα Collages,την επιμέλεια και τον σχεδιασμό βιβλίων.
Εχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Εχει εκδόσει 9 φωτογραφικά λευκώματα.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

www.vassiliskoltoukis.com

Βασίλης Κολτούκης