Light on the move – O Muhammed Muheisen στην Ελλάδα

Light on the move – O Muhammed Muheisen στην Ελλάδα

Muhammed Muheisen – photo @Mαίρη Ελίζαμπεθ Κοντού

Ο διπλά βραβευμένος με Πούλιτζερ,  φωτογράφος του National Geographic, ιδρυτής του οργανισμού Everyday Refugees Foundation, πρεσβευτής της εταιρίας Canon, φωτογράφος της χρονιάς για το 2013 από το περιοδικό ΤΙΜΕ, ο Muhammed Muheisen βρίσκεται στην Ελλάδα και εκθέτει από 26-31.10.2018  έως 31.10.2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το project του “Light on the move”.

Muhammed Muheisen – photo @Ερωτόκριτος Καλούδης

To photologio.gr σε συνεργασία με τον ίδιο τον φωτογράφο Muhammed Muheisen, την Κυριακή, 28.10.2018, από 3-5 το απόγευμα, διοργάνωσε επίσκεψη και ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης με σκοπό να γνωρίσει στο κοινό το έργο του και τις θέσεις και σκέψεις του πάνω στο προσφυγικό θέμα.

Muhammed Muheisen – photo @Ερωτόκριτος Καλούδης

Όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν έναν ζεστό, προσηνή και κυρίως απλό και καθημερινό άνθρωπο χωρίς την έπαρση των όποιων φωτογραφικών περγαμηνών. Ο χειμαρώδης λόγος του -αν και μιλούσε στα αγγλικά- ήταν τόσο απλός και πράος, που καθήλωσε το κοινό.

Muhammed Muheisen – photo @Ερωτόκριτος Καλούδης

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ, και βιώνοντας τα πεδία των μαχών από μικρός εξέφρασε την επιθυμία του να φωτογραφίζει. Ο άνθρωπος και αξία της ζωής του τα κυριότερα θέματα των φωτογραφιών του είτε εκφράζεται μέσα από πορτραίτα είτε μέσα από σκηνές δρόμου.

Muhammed Muheisen – photo @Ερωτόκριτος Καλούδης

Άνδρες, γυναίκες, παιδιά από τη Συρία μέχρι την Ελλάδα, από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μέχρι την Ολλανδία, όλοι όσοι απεικονίζονται στις φωτογραφίες του, μας θυμίζουν ότι η ανθρώπινη φύση είναι υπεράνω συνόρων και ότι ο άνθρωπος είναι παντού παρών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας ή φύλου. Είναι άνθρωποι που μετακινούνται συνεχώς μεταφέροντας και μοιράζοντας το δικό τους φως.

Muhammed Muheisen – photo @Ερωτόκριτος Καλούδης

«Κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, εκτός αν αναγκαστεί να το κάνει και αυτό προσπαθώ να περάσω μέσα από τις φωτογραφίες μου. Για μένα είναι η ιστορία ανθρώπων. Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά πίσω από αυτές τις λέξεις βρίσκονται άνθρωποι με όνειρα, με ιστορίες, με παρελθόν. Δεν είναι μόνο η φωτογραφία ενός παιδιού. Είναι ένα μήνυμα ενός παιδιού από ένα σημείο του κόσμου σε ένα άλλο παιδί σε κάποιο άλλο σημείο του κόσμου. Προσωπικά πιστεύω, ότι μέσω της φωτογραφίας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, μεγάλη ή μικρή, έστω μια αρχή. Μέσω αυτών των πορτρέτων μεταφέρουμε τη φωνή αυτών των ανθρώπων στον κόσμο», δηλώνει.

Muhammed Muheisen – photo @Θεόδωρος Στίγκας

Αυτό που διακρίναμε με τη ζεστή του παρουσία και ο ήρεμος λόγο του, που βέβαια είναι απόρροια του σεβασμού που δείχνει στον άνθρωπο με τον οποίο συναναστρέφεται. Όπως δήλωσε άλλωστε αυτό που επιδιώκει είναι η εμπιστοσύνη ο σεβασμός και να γίνεται προσιτός και φίλος με τον αλλον για να μπορέσει να τραβήξει μια φωτογραφία για να δείξει μέσα από τα μάτια του “την πύλη της ψυχή” του φωτογραφιζόμενου.

Muhammed Muheisen – photo @ Θεόδωρος Στίγκας

Με το παρόν άρθρο το photologio.gr ευχαριστεί τον φωτογράφο Muhammed Muheisen για τη ζεστή υποδοχή που επιφύλαξε σε όλους όσους παρευρέθηκαν στη φωτογραφική ξενάγηση που διοργανώσαμε.

Muhammed Muheisen – photo @Θεόδωρος Στίγκας

Πολλές ευχαριστίες στον φωτογράφο του Associated Press Πέτρο Γιαννακούρη για την πρωτοβουλία και βοήθεια που παρείχε στη διοργάνωση.

Muhammed Muheisen – photo @Ερωτόκριτος Καλούδης

Ευχαριστούμε τις κ.κ. Μαίρη Ελιζαμπεθ Κοντού και Γεωργία Πανάκια καθώς και τους κ.κ. Ερωτόκριτο Καλούδη, Μάριο Βάϊνβρουμ (Ψηφιακό Τύπωμα) για το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που μας παρέδωσαν και την άδεια που μας έδωσαν για τη χρήση του για το συγκεκριμένο άρθρο.

Muhammed Muheisen

Muhammed Moheisen – photo @ Γεωργία Πανάκια

Muhammed Muheisen – Video @Μάριος Βάινβρουμ  & @Ερωτόκριτος Καλούδης


Σύντομο Βιογραφικό
Ο Muhammed Muheisen έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Πούλιτζερ, είναι φωτογράφος του National Geographic, ιδρυτής του οργανισμού Everyday Refugees Foundation, πρεσβευτής της εταιρίας Canon, ενώ το περιοδικό TIME τον ανέδειξε ως τον φωτογράφο της χρονιάς για το 2013.

Ο Muhammed Muheisen Ιορδανός στην καταγωγή, καλύπτει από το 2001, σημαντικά γεγονότα στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αφρική και τις ΗΠΑ. Επιπλέον και για περισσότερο από μια δεκαετία καλύπτει την προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη.

Muhammed Muheisen – photo @Mαίρη Ελίζαμπεθ Κοντού