Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη | 2021 – Το τέλος του Αντωνίου: Τα βραβεία

Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη | 2021 – Το τέλος του Αντωνίου: Τα βραβεία

Το διαθεματικό πολυσυλλεκτικό εγχείρημα «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη», επιχειρεί τη σύνδεση του ποιητικού σύμπαντος και της σχέσης του Καβάφη με την αρχαιότητα – έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τέσσερα ποιήματα – με τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Νικόπολης και της ιστορίας της. Στο πλαίσιο αυτό, η Artifactory διοργανώνει για το 2021 μια θεματική εμπειρία με έμπνευση από το ποίημα του Κ. Καβάφη “Το Τέλος του Αντωνίου”. Πρωτότυπα έργα στις τέχνες της φωτογραφίας και της μουσικής θα  παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 28 και 29 Αυγούστου 2021, πλαισιωμένα από μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση.

Το εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Artifactory και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρικτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας, ενώ αρωγός είναι το Σωματείο Διάζωμα. Το ανοιχτό κάλεσμα για δημιουργική φωτογραφική απόδοση του ποιήματος υποστηρίζεται από την FujiFilm Hellas. Τα αρχειακά τεκμήρια αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση © 2016-2018.

Στο πλαίσιο αυτό η Artifactory προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους φωτογράφους και καλλιτέχνες που δημιουργούν με μέσο τη φωτογραφία ή το βίντεο να υποβάλλουν έργα εμπνευσμένα από το ποίημα του Κ. Καβάφη “Το Τέλος του Αντωνίου” . Όλα τα  έργα των 29 συμμετεχόντων φωτογράφων, θα παρουσιαστούν με προβολή σε videowall στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη», στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, στις 28 και 29 Αυγούστου 2021.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ελένη Μουζακίτη, φωτογράφο, εκπαιδευτικό, επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων, Νατάσσα Χριστιά, επιμελήτρια, Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και Βασίλη Κολτούκη, ταξιδευτή φωτογράφο, ποιητή, σχεδιαστή κολαζ, επιμελητή και σχεδιαστή βιβλίων, επέλεξε τα τρία έργα που θα βραβευτούν :

 • Στέλιος Κατσατσίδης
  Πρώτο βραβείο : Mια φωτογραφική μηχανή Fujifilm instax mini LiPlay, χορηγία της FujiFilm Hellas, & το φωτογραφικό βιβλίο «Το Βλέμμα της Αιωνιότητας» του Ηλία Μπουργιώτη, χορηγία από το «Φωτο – Βιβλιοπωλείο» της iFocus Photo Gallery

Στέλιος Κατσατσίδης

 • Μένη Σεϊρίδου
  Δεύτερο βραβείο: Ένα τύπωμα 40 επί 60 σε κάδρο ξύλινο με ματ τζάμι, χορηγία της iFocus Photo Gallery

Μένη Σεϊρίδου

 • Γιώργος Γκαβάγιας
  Τρίτο βραβείο: Το φωτογραφικό λεύκωμα One Day a kite flying του Ανδρέα Ζαχαράτου (εκδόσεις Τόπος), χορηγία από το «Φωτο – Βιβλιοπωλείο» της iFocus Photo Gallery.

Γιώργος Γκαβάγιας

Η Artifactory ευχαριστεί όλους τους φωτογράφους για την συμμετοχή τους.

2021:  Το Τέλος του Αντωνίου – Το πρόγραμμα 28-29 Αυγούστου

Τα δύο ιδιαίτερα αυτά απογεύματα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν στις 19.15 με μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, από την Πολυξένη Μπάρκα, ξεναγό-αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και παράλληλα στο ποίημα, από τον Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Η απαγγελία του ποιήματος θα γίνει από τον Κοσμά Μαρκή, ηθοποιό από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

Στη συνέχεια, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, στις 20.30 θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα μουσικά έργα, εμπνευσμένα από το ποίημα του Κ. Καβάφη:

 • «Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου» της Διαμαντίνας Βραχλιώτη, το οποίο θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο LAnima (Στέλλα Τσάνη-βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο – βιολί, Ηλίας Σδούκος – βιόλα και Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλο)
 • “The Antonian Surceace”, σύνθεση του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου και εκτέλεση από το σύνολο “Anemoen Fronima” (Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος-άλτο σαξόφωνο, Σπύρος Κούκας – κλαρινέτο, Επαμεινώνδας Τζιβένης – βιολί, Στέλλα Παυλάκη – βιολί, Αντώνης Τζιβένης – βιόλα, Άρτεμις Κουκουζίκα – τσέλο) σε διεύθυνση του  Αλέξανδρου Πουρλουκάκη.

Θα ακολουθήσει η videowall προβολή των φωτογραφιών όσων ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Artifactory, για την δημιουργική απόδοση του ποιήματος και θα ανακοινωθούν τα τρία έργα που βραβεύτηκαν.


Χρήσιμες πληροφορίες

 • Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει (για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης είναι 8€ το ολόκληρο εισιτήριο και 4€ το μειωμένο).
 • Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για την ξενάγηση διατίθενται 20 θέσεις για κάθε μέρα, ενώ για την συναυλία και την βιντεοπροβολή το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/ και στην αναζήτηση Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη.
 • Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
 • Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
 • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Λίγα Λόγια για την Artifactory
H Artifactory είναι ένας πολυδύναμος σύνδεσμος που προσφέρει κοινωνικο-πολιτιστικές δραστηριότητες από το 2017, με έδρα την Ήπειρο. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και έργα βιώσιμης ανάπτυξης του δυναμικού της περιφέρειας σε νέες δεξιότητες με διεθνείς και τοπικές συνεργασίες. Όραμα της Artifactory είναι μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα τον πολιτισμό και τις τέχνες. Η οργάνωση διαθέτει 25χρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων με επίκεντρο τον πολιτισμό και την τέχνη.

Artifactory: 6973447018, secretariat@artifactory.eu