Hunt | έκθεση φωτογραφίας του Λευτέρη Παπάζογλου

Hunt | έκθεση φωτογραφίας του Λευτέρη Παπάζογλου

Ο χώρος τέχνης και δράσης Βρυσάκι υποδέχεται την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Λευτέρη Παπάζογλου/ LEFT με τίτλο «HUNT», σε επιμέλεια της θεωρητικού – ιστορικού τέχνης Ιωάννας Άντζακα.

Λευτέρης Παπάζογλου

 

Σημείωμα επιμελήτριας:

Τρέχει – μένεις πίσω – χάθηκε.

Άραγε προφταίνουμε ποτέ;

Ο Λευτέρης Παπάζογλου μάχεται ενάντια στη λήθη της πραγματικής στιγμής και επιχειρεί την αιχμαλώτιση του συναισθηματικού και κινησιολογικού φορτίου της. Μέσω της χρήσης αναλογικών μέσων, όπως και της τεχνικής της μακράς έκθεσης, επιχειρεί να «γράψει με το φως» ερευνώντας την αέναη σχέση ανθρώπου και χρονικής διάστασης – που κινείται πάντα προς μία κατεύθυνση. Η πρωτόλεια αποτύπωση των συνθέσεων του γίνεται σε φωτογραφικό film, κατά κόρον ασπρόμαυρο και δίχως μετέπειτα επεξεργασία, προσδίδοντας ένα άμεσο αλλάμεστό αποτέλεσμα. Μέσα από το πάγωμα της ολότητας της κίνησης, από την πρόθεση έως και την ολοκλήρωση (;), ίσως και των υποδόριων διαθέσεων της, αποκαλύπτονται ή/και δημιουργούνται αναπάντεχες οπτικές πτυχές και αναγνώσεις.

Η αφηγηματική σύνθεση αποτελείται από ένα σύνολο επιλογών μέσα απ’ το πολυετές έργο του φωτογράφου, και το οποίο προτείνει μια νέα εξιστόρηση για το κυνήγι του χρόνου, τα απομεινάρια του και τον δυνητικό εγκλωβισμό της δυναμικής ενός συναισθήματος, μιας κίνησης, μιας ιστορίας σε μια «υλική»μνήμη. Γεωμετρικά σχήματα, μορφές, συμβολισμοί και ιδιόχειρες κατασκευές του καλλιτέχνη γίνονται συμπρωταγωνιστές στο χωροχρονικό διηνεκές που φιλοξενεί το σουρεαλιστικό χάος της ύπαρξης, αλλά και το χαμό αυτής. Ο αυτοσχεδιασμός και τα αφαιρετικά αποτελέσματα αυτόφωτων υπάρξεων συμπληρώνουν τον διάλογο για τη δημιουργία ενός φαντασιακού σύμπαντος που μας καλεί με μια νοσταλγική ή/και απόκοσμη νότα να το γνωρίσουμε.

Έτσι, οδηγούμαστε σε φωτογραφικές απεικονίσεις μυστικιστικού, σχεδόν τελετουργικού, χαρακτήρα, που προτείνουν ακριβώς αυτό· μια πολύπλοκη καταγραφή της ενιαίας στιγμής, διασώζοντας το ορμητικό εύρος της, και του άλλου, παράλληλου κόσμου ή δεύτερου εαυτού μας που ενυπάρχει στην πραγματικότητα. Μια ανθρωποκεντρική αποτύπωση του «πίσω κειμένου» και ανοιχτών ενδεχόμενων.

Τελειώνει ποτέ το κυνήγι;

Το αφήγημα μένει ανοιχτό.

Ιωάννα Άντζακα,

Ιστορικός – Θεωρητικός Τέχνης (ΑΣΚΤ)

 

Λευτέρης Παπάζογλου


Info:

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 29 Απριλίου και θα διαρκέσει έως 9 Μαΐου 2022.

Χώρος έκθεσης; Στον ημιώροφο του εκθεσιακού χώρου, στο Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα)

Πρόσβαση από σταθμό Μοναστηράκι, 3’ με τα πόδια.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10:00 – 00:00

Εγκαίνια: Παρασκευή 29 Απριλίου στις 19:30

Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη:

Ο Λευτέρης Παπάζογλου / Left γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη φωτογραφία το 1993, όποτε και σπούδασε στο Ε.Μ.Ε.Φ. (Εργαστήριο Μελέτης και Εφαρμογής Φωτογραφίας). Συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με τον φωτογράφο και συγγραφέα Σ. Σκοπελίτη ενώ, ακόμη, δραστηριοποιήθηκε σε φωτογραφικά studio και τηλεοπτικούς σταθμούς. Παράλληλα, δίδαξε σεμιναριακό μάθημα φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει διακριθεί στο εξωτερικό (Φλωρεντία, Νέα Υόρκη, Δανία) ενώ έργα του συμπεριλαμβάνονται σε διεθνή φωτογραφικά λευκώματα και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Επικοινωνία:

Λευτέρης Παπάζογλου:lefterispapazoglou3@gmail.com

https://lefteris-papazoglou.format.com/

Ιωάννα Άντζακα (οργάνωση – επιμέλεια – επικοινωνία): ioanna.antzaka@gmail.com

https://www.facebook.com/ioannantzaka

Λευτέρης Παπάζογλου

Λευτέρης Παπάζογλου