Βασίλης Κολτούκης: “Ελεγεία για την Αγία Πετρούπολη” (λεύκωμα)

Βασίλης Κολτούκης: “Ελεγεία για την Αγία Πετρούπολη” (λεύκωμα)

Βασίλης Κολτούκης: Ελεγεία για την Αγία Πετρούπολη

Βασίλης Κουλτούκης

Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά προσωπικό φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Κολτούκη. Είναι, ταυτόχρονα, το πρώτο μέρος μιας τριλογίας αφιερωμένης στη Ρωσία.

Κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις “Ευρασία” και αποτελείται απο 30 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που πραγματοποιήθηκαν απο τον Απρίλιο 2002 εώς τον Μάρτιο 2004.

Βασίλης Κουλτούκης

Το κείμενο του προλόγου υπογράφει ο ποιητής Σταμάτης Πολενάκης. Σε αυτό μεταξύ άλλων διαβάζουμε: “Μ’ έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο, ο φωτογράφος Βασίλης Κολτούκης εξερευνά την ομορφιά και τη μαγεία της πόλης. Οι εικόνες του είναι ενα είδος μαγικού καθρέφτη. Στην επιφάνειά του αντανακλώνται πρόσωπα, άνθρωποι και τοπία, αλλά την ίδια στιγμή οι εικόνες του συλλαμβάνουν την απόκοσμη αίσθηση ενός ονείρου: φασματικά πρόσωπα γυναικών, χιονισμένα δάση, ποτάμια και γέφυρες, δέντρα που αναδύονται μέσα από εκτάσεις πάγου, άλογα που φέρνουν στον νου τις εικόνες του Ταρκόφσκι, μια γυναίκα που ατενίζει τη θάλασσα ολομόναχη.Ένας κόσμος σκιών που ο φωτογράφος παρακολουθεί και καταγράφει με σεβασμό και αγάπη. Αυτή είναι η Αγία Πετρούπολη που αχνοφαίνεται μέσα από τις εικόνες του”.

Βασίλης Κουλτούκης