Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη “Το Τέλος του Αντωνίου” | 28 και 29 Αυγούστου

Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη “Το Τέλος του Αντωνίου” | 28 και 29 Αυγούστου

Στο πλαίσιο του διαθεματικού πολυσυλλεκτικού εγχειρήματος «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη», που επιχειρεί τη σύνδεση του ποιητικού σύμπαντος και της σχέσης του Καβάφη με την αρχαιότητα – έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τέσσερα ποιήματα – με τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Νικόπολης και της ιστορίας της, η Artifactory διοργανώνει για το 2021 μια θεματική εμπειρία, με έμπνευση από το ποίημα “Το Τέλος του Αντωνίου”. Πρωτότυπα έργα στις τέχνες της φωτογραφίας και της μουσικής θα  παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 28 και 29 Αυγούστου 2021, πλαισιωμένα από μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση.

Τα δύο ιδιαίτερα αυτά απογεύματα θα ξεκινήσουν στις 19.15 με θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, από την Πολυξένη Μπάρκα, ξεναγό-αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και παράλληλα στο ποίημα, από τον Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Η απαγγελία του ποιήματος θα γίνει από τον Κοσμά Μαρκή, ηθοποιό από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

Στη συνέχεια, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, στις 20.30, θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα μουσικά έργα, εμπνευσμένα από το ποίημα του Κ. Καβάφη:

  • «Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου» της Διαμαντίνας Βραχλιώτη, το οποίο θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο LAnima (Στέλλα Τσάνη-βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο – βιολί, Ηλίας Σδούκος – βιόλα και Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλο)

    Διαμαντίνα Βραχλιώτη

  • “The Antonian Surceace”, σύνθεση του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου και εκτέλεση από το σύνολο “Anemoen Fronima” (Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος-άλτο σαξόφωνο, Σπύρος Κούκας – κλαρινέτο, Επαμεινώνδας Τζιβένης – βιολί, Στέλλα Παυλάκη – βιολί, Αντώνης Τζιβένης – βιόλα, Άρτεμις Κουκουζίκα – τσέλο), σε διεύθυνση του  Αλέξανδρου Πουρλουκάκη.

    Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος

Θα ακολουθήσει η videowall προβολή των φωτογραφιών όσων ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Artifactory, για τη δημιουργική απόδοση του ποιήματος και θα ανακοινωθούν τα τρία έργα που βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από την Ελένη Μουζακίτη, φωτογράφο, εκπαιδευτικό, επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων, τη Νατάσσα Χριστιά, επιμελήτρια, τον Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, και τον Βασίλη Κολτούκη, ταξιδευτή φωτογράφο, ποιητή, σχεδιαστή κολάζ, επιμελητή και σχεδιαστή βιβλίων.

Το εγχείρημα «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Artifactory και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρικτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας, ενώ αρωγός είναι το Σωματείο Διάζωμα. Το ανοιχτό κάλεσμα για δημιουργική φωτογραφική απόδοση του ποιήματος υποστηρίζεται από την FujiFilm Hellas. Τα αρχειακά τεκμήρια αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση © 2016-2018.

Χρήσιμες πληροφορίες
● Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει (για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης είναι 8€ το ολόκληρο εισιτήριο και 4€ το μειωμένο).
● Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για την ξενάγηση διατίθενται 20 θέσεις για κάθε μέρα, ενώ για την συναυλία και την βιντεοπροβολή το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/ και στην αναζήτηση Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη.
● Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
● Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
● Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Λίγα Λόγια για την Artifactory
H Artifactory είναι ένας πολυδύναμος σύνδεσμος που προσφέρει κοινωνικο-πολιτιστικές δραστηριότητες από το 2017, με έδρα την Ήπειρο. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και έργα βιώσιμης ανάπτυξης του δυναμικού της περιφέρειας σε νέες δεξιότητες με διεθνείς και τοπικές συνεργασίες. Όραμα της Artifactory είναι μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα τον πολιτισμό και τις τέχνες. Η οργάνωση διαθέτει 25χρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, με επίκεντρο τον πολιτισμό και την τέχνη.

Artifactory: 6973447018, secretariat@artifactory.eu