Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στην Ξενοφοβία | 2,3,4 Σεπτεμβρίου 2021

Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στην Ξενοφοβία | 2,3,4 Σεπτεμβρίου 2021

Η Artifactory και οι εταίροι της, Kulturskolen i Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και Baumstrasse – Ο Δρόμος με τα Δέντραανακοινώνουν τη Συνάντηση «Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στην Ξενοφοβία», που θα γίνει στις 2,3,4 Σεπτεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή και την παρουσία εκπροσώπων ελληνικών και νορβηγικών οργανώσεων και ενδιαφερόμενων. Το “Art and Culture vs Xenophobia // Tέχνη και πολιτισμός ενάντια στην ξενοφοβία” αντιμετωπίζει, με εργαλεία τις τέχνες και τον πολιτισμό, τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και της ρητορικής μίσους, τα οποία αναπτύσσονται σε περιβάλλον έλλειψης συμπερίληψης και ανοχής για τον Άλλο.

Η Συνάντηση περιλαμβάνει:
• την Παρουσίαση και Έκθεση Καλών Πρακτικών «Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στην Ξενοφοβία», που θα γίνει στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης τα πρωινά του τριημέρου,
• τη διεθνή έκθεση φωτογραφίας και βίντεο Tolerance(s), στην γκαλερί EOS: εγκαίνια Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 20.00, διάρκεια μέχρι τις 7/9
• και τη διαδικτυακή Μουσική Παράσταση “Every trip is a trip one-way” από τη Δρόμος με Δέντρα – Baumstrasse, με πρεμιέρα το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, στις 21.00.

Παρουσίαση και Έκθεση Καλών Πρακτικών «Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στην Ξενοφοβία»
40 Καλές πρακτικές Τέχνης και Πολιτισμού απέναντι στη Ξενοφοβία θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι ελληνικών και νορβηγικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου η Συνάντηση θα φιλοξενήσει τη μικρή Αμάλ, που συνεχίζει το ταξίδι της στην Ευρώπη, κάνοντας μια ολιγοήμερη στάση στην Αθήνα.
Σκοπός της Συνάντησης, αλλά και όλου του έργου είναι η υποστήριξη, δικτύωση, προώθηση κι ενδυνάμωση οργανώσεων που δρουν για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της ξενοφοβίας στην Ελλάδα και τη Νορβηγία, μέσω της προβολής των βέλτιστων πρακτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί για αυτό τον σκοπό με εργαλεία την Τέχνη και τον Πολιτισμό, η γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού στην ετερότητα, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού.

Έκθεση φωτογραφίας και βίντεο Tolerance(s)
Για την έκθεση Tolerance(s) οι επιμελητές Κώστας Ιωαννίδης και Ελένη Μουζακίτη αναφέρουν:
“Για την έκθεση αναζητήσαμε, μέσω ανοιχτής πρόκλησης για υποβολή εργασιών, έργα που εξοικειώνουν το θεατή με ποικίλες μορφές της έννοιας της ετερότητας, έργα, τα οποία σχετίζονται με την αποδοχή της διαφορετικότητας ή την αποδοχή διαφορετικών πτυχών του εαυτού. Μας ενδιέφεραν επίσης ιδιαίτερα συμμετοχικά – συνεργατικά καλλιτεχνικά – φωτογραφικά εγχειρήματα, ή εγχειρήματα που εστιάζουν σε διαθρησκειακό διάλογο, υποστηρίζουν την ιδέα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ή δείχνουν τρόπους κοινωνικής ένταξης ατόμων, που έχουν βιώσει ή βιώνουν κάποιου είδους κοινωνικό αποκλεισμό. Σημαντικά ήταν για εμάς έργα που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του αστικού χώρου σε σχέση με την πολυπολιτισμικότητα ή άλλα, που ασχολούνται με ζητήματα που σχετίζονται με το τραύμα της μετανάστευσης, πρότζεκτς που ενισχύουν την ιδέα μιας βιώσιμης κοινωνίας, με πολυπολιτισμική ταυτότητα”.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Nora Adwan, Knut Bry, Σάκης Δαζάνης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Αντώνης Εληάς, Έλενα Εφέογλου, Kuesti Fraun, Σπύρος Ζερβουδάκης, Γιάννης Ζινδριλής, Μαρία Ζυγομαλά, Τάσος Ζωίδης, Γιώργος Κάνης, M’hammed Kilito, Παναγιώτης Λάμπρου, Claudia Lucacel, Audin Matlabi, Camille Mienievska, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Περικλής Μπούτος, Μαρία Παππά, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, Μαρία Πασχαλίδου, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Hiro Tanaka, Sofia Tolis, Σώτη Τυρολόγου, Avior Yinon, Στέφανος Χρόνης.

“Every trip is a trip one-way” από την Δρόμος με Δέντρα – Baumstrasse
Η Μάρθα Φριντζήλα έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια, τη δραματουργική επεξεργασία της Μουσικής παράστασης “Every trip is a trip one-way” και συμμετέχει τραγουδώντας, αλλά και απαγγέλοντας αποσπάσματα κειμένων και ποιήματα σε διάφορες γλώσσες, με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών:
«Κάθε τι ξένο μάς προκαλεί αμηχανία και φόβο. Ίσως γιατί εμείς νιώθουμε ενδόμυχα ξένοι σ’ ότι μας προσφέρεται, σ’ ότι ανοίγεται μπροστά μας νέο και λαχταρά να το δεχτούμε. Ανοίκεια ακόμη κι η ζωή μας κι είναι σαν να τη ζει κάποιος άλλος. Είμαστε φιλοξενούμενοι, και σαν τέτοιοι αρνούμαστε τη φιλοξενία στους καινούργιους ξένους. Στηριγμένοι σε προφάσεις επιφανειακές, όπως η διαφορετική γλώσσα ή οι συνήθειες ή ακόμη και το χρώμα, στερούμε από τους εαυτούς μας τη γνωριμία με το «άλλο» που είναι τελικά το «ίδιο». Μάλλον φταίει η ανάγκη να ανήκουμε κάπου, παρεούλα μ’ αυτούς που μας μοιάζουν ή που νομίζουμε ότι μας μοιάζουν. Με την παράσταση «Every trip is a trip one-way» δεν τοποθετούμε τους εαυτούς μας σε μια άλλη κατηγορία, όπου χαμογελαστοί και φιλάνθρωποι περιμένουμε με ανοιχτές αγκαλιές το νέο, να το αφομοιώσουμε και να μας αφομοιώσει. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τι είναι αυτό που μας κάνει ξένους. Τι ταράζει την άβολη ηρεμία μας, τι εισβάλλει στο αβάσταχτο οικείο της καημένης της ζωής μας. Τραγουδάμε για τους ξένους, δηλαδή τραγουδάμε για εμάς.»

Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια, δραματουργική επεξεργασία, τραγούδι: Μάρθα Φριντζήλα
Ενορχήστρωση- εκτέλεση-τύμπανα, κιθάρα: Βασίλης Μαντζούκης
Πιάνο: Τάκης Φαραζής, Νέυ: Χάρης Λαμπράκης, Μπάσο: Αντώνης Μαράτος
μαζί τους οι: Ζεκιγιέ Γιουρεκλί – Τουρκία (τραγούδι), Valentina Ursache – Μολδαβία (τραγούδι), Aria Ungureanu – Μολδαβία (τραγούδι), Χουσεΐν Μπαντράν – Συρία (τραγούδι), Νασουάν Φαρόκ – Κουρδιστάν Ιράν(βιολί, περσικό νέυ, τραγούδι), Σεράι Γιαλτσίν – Τουρκία (ούτι, τραγούδι)
και ο Ιωάννης Ιώκο Κοτίδης, ως Imiterasu

Όλες οι καλές πρακτικές των οργανισμών που συμμετέχουν, αλλά και μια γεύση από το έργο των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στην έκθεση Tolerance(s), παρουσιάζονται στο site του έργου.

Χρήσιμες πληροφορίες: Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Συνάντηση στην Δημοτική Αγορά είναι περιορισμένος και απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία στο secretariat@artifactory.eu. Σε όλες τις εκδηλώσεις τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνείτε με το secretariat@artifactory.eu
Επισκεφθείτε το webpage artifactory.eu/acvsx για το πλήρες πρόγραμμα του έργου.

Το έργο ACvX – Art & Culture vs Xenophobia υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Artifactory και εταίρους το Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και την ΑΜΚΕ “Δρόμος με Δέντρα – Baumstrasse. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €12 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr