Αριστοτέλης Ρουφάνης – φωτογράφιση για εξώφυλλο δίσκου

Αριστοτέλης Ρουφάνης – φωτογράφιση για εξώφυλλο δίσκου

Ο Αριστοτέλης Ρουφάνης δημιουργεί πρωτότυπα έργα για το νέο άλμπουμ των Planet of Zeus

Ο εικαστικός Αριστοτέλης Ρουφάνης και η ομάδα του ανακοινώνουν την πρόσφατη συνεργασία τους με τους Planet of Zeus, μια από τις πλέον αναγνωρισμένες ελληνικές heavy rock μπάντες διεθνώς. Δύο φιλόδοξα εικαστικά έργα έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες του νέου άλμπουμ της μπάντας, Faith In Physics, το οποίο κυκλοφορεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τα δύο έργα του Αριστοτέλη Ρουφάνη χρησιμοποιήθηκαν για το εξώφυλλο και το εσώφυλλο του δίσκου, και επικοινωνούν τις παγίδες της κοινωνικής απομόνωσης και της δυστοπικής πραγματικότητας της σύγχρονης ζωής, ειδικά όπως αυτές εκδηλώνονται στις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου. Και τα δύο έργα είναι ψηφιακά δημιουργήματα: το εξώφυλλο αποτελεί μια απόδοση της πόλης ως “προσχέδιο” (wireframe), και το εσώφυλλο δείχνει μια φωτορεαλιστική απεικόνιση ενός φανταστικού αθηναϊκού διαμερίσματος, του οποίου η μία πλευρά  έχει ανοίξει βίαια.

Τα έργα χρειάστηκαν πάνω από 600 ώρες εργασίας στο στούντιο (4 μήνες) για να παραχθούν, καθώς περιέχουν κρυμμένο έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πληροφοριών. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τον Αριστοτέλη Ρουφάνη, ο οποίος δημιουργεί εικόνες υπερυψηλής ανάλυσης με αστικά τοπία, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν και μήνες για να ολοκληρωθούν.

Το Faith in Physics αποτελεί το πιο κοινωνικοπολιτικά συνειδητοποιημένο άλμπουμ των Planet of Zeus μέχρι σήμερα, αφού εμπλέκεται με σύγχρονα ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση, η θρησκεία, τα online κοινωνικά δίκτυα, η επανάσταση, ο εθισμός και η απομόνωση. Η επιλογή του Αριστοτέλη Ρουφάνη για τη δημιουργία των εικαστικών του νέου τους άλμπουμ ήταν επομένως κάθε άλλο παρά τυχαία, αφού πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που ως γνωστόν καταπιάνεται με αυτά τα καίρια ζητήματα στη δουλειά του.

O Αριστοτέλης Ρουφάνης δημιουργεί εμβυθιστικά εικαστικά έργα που σχολιάζουν το ζήτημα της κοινωνικής απομόνωσης, μια αποκαλούμενη επιδημία της εποχής μας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Για να το πετύχει αυτό, ο καλλιτέχνης υπονομεύει την αποξενωτική δύναμη της τεχνολογίας για να επηρεάσει άμεσα τον θεατή και να τον φέρει πιο κοντά στο τι σημαίνει να είναι κανείς απομονωμένος μέσα στο πλήθος. Ταυτόχρονα, τα έργα του επισημαίνουν το γεγονός ότι, αν και μπορεί να νιώθουμε μόνοι (κάποιοι ίσως πιο συχνά από τους υπόλοιπους), υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι κοντά μας που νιώθουν το ίδιο.

“Γνωρίζαμε από καιρό τη δουλειά του Αριστοτέλη Ρουφάνη και τα θέματα, τα οποία τον ταλανίζουν εικαστικά. Έχει ένα μαγικό τρόπο να πηδάει από το εγώ στο εμείς, από την ομορφιά στη δυστοπία και από τη μοναχικότητα στο άπειρο. Όλα αυτά με τρόπο που σιγοβράζει και δε φωνάζει, δημιουργώντας μια αίσθηση μαγνητικού πεδίου, όταν βρίσκεσαι κοντά στα έργα του. Όταν μάλιστα, είδαμε από κοντά την τελευταία του έκθεση με τίτλο “Alone Τogether” [στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα], αποφασίσαμε να αφεθούμε ολοκληρωτικά πάνω του, δίνοντάς του λευκό καμβά και να τον αφήσουμε, παντελώς ελεύθερο, να δημιουργήσει το οπτικό αποτύπωμα της μουσικής μας” ομολογούν οι Planet of Zeus

Για το εξώφυλλο του Faith in Physics, ο Αριστοτέλης Ρουφάνης και η ομάδα του δημιούργησαν ένα ολόγραμμα μιας πυκνοκτισμένης πόλης, όπου μεμονωμένες πολυκατοικίες φέγγουν απόκοσμα πάνω σε μαύρο φόντο. Μόνο ένα διαμέρισμα είναι τονισμένο με κόκκινο φως, λειτουργώντας ως το κεντρικό σημείο της σύνθεσης. Το έργο αποτελεί ένα σχόλιο για την ιδιωτικότητα σε μια κοινωνία που βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση μέσα από τα social media και προηγμένες τεχνολογίες, όπως θερμικές κάμερες, καταγραφή με μικροκύματα και αναγνώριση προσώπου.

“Η ζωή σε μια μεγάλη πόλη είναι σαν ένα παράδοξο: από τη μια οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι και απομονωμένοι, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εταιρείες Big Data, το κράτος κλπ. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι όσο προστατευμένοι, απομονωμένοι ή ξεκομμένοι κι αν νιώθουμε, είμαστε όλοι το ίδιο εκτεθειμένοι σε αυτή την δυστοπική πραγματικότητα, που είναι βγαλμένη σαν από επεισόδιο του Black Mirror. Η αντίθεση αυτή, είναι πιο έντονη τις ώρες της νύχτας, όταν αποζητούμε την ιδιωτικότητά μας όσο τίποτε άλλο”, ισχυρίζεται ο Αριστοτέλης Ρουφάνης.

Το εσώφυλλο του δίσκου απεικονίζει μια ρεαλιστική τομή του διαμερίσματος που φωτίζεται με κόκκινο στο εξώφυλλο. Πρόκειται για μια σύνθεση από πραγματικές οπτικές αναφορές και αντικείμενα που συλλέχθηκαν από τα σπίτια των μελών της μπάντας Planet of Zeus. Η πρόθεση του Αριστοτέλη Ρουφάνη ήταν να δημιουργήσει ένα “συλλογικό πορτρέτο” της μπάντας, μέσα από μια αμαλγαμάτωση των προσωπικών τους χώρων, βασιζόμενος στην ιδέα ότι οι χώροι που κατοικούμε αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητά μας και την ιδιωτική μας ζωή.

“Το βασικό μου ερώτημα πίσω από το έργο του εσώφυλλου ήταν το πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συνθήκη στην οποία έχουμε βρεθεί επηρεάζει τη δουλειά μας ως καλλιτέχνες, και συγκεκριμένα το πώς αυτά έχουν επηρεάσει την παραγωγή του Faith in Physics”  συνεχίζει ο Αριστοτέλης Ρουφάνης.

“Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Το σπίτι και η πόλη των Planet of Zeus που δημιουργήθηκε, κατάφερε να περικλείσει τις πτυχές του χαρακτήρα και των τεσσάρων μας, αλλα και τις ανησυχίες και τους φόβους μας, με έναν τρόπο ο οποίος καταλήγει να είναι οικουμενικός, καλώντας κάθε προβληματισμένη, αλλά αδάμαστη ψυχή της εποχής μας, να βρει καταφύγιο σε αυτό.” καταλήγουν οι Planet of Zeus.

Αυτά τα δύο έργα αποτελούν την αρχή μιας σειράς από εικαστικά βασισμένης πάνω στο κόνσεπτ του άλμπουμ Faith in Physics, τα οποία θα αναπτυχθούν σταδιακά. Το στούντιο του Αριστοτέλη Ρουφάνη έχει ήδη δημοσιεύσει επιπλέον οπτικό υλικό και ένα making-of video στη σελίδα του στο Behance, ενώ περισσότερες εικόνες θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Επιπλέον πληροφορίες και εικόνες για χρήση από τον Τύπο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Αριστοτέλη Ρουφάνη στο Behance: https://www.behance.net/gallery/84923077/Faith-in-Physics-Album-Art

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το making-of video στο Vimeo εδώ: https://vimeo.com/356603587


Info:

Ο Αριστοτέλης Ρουφάνης (γεν. 1983, Αθήνα) είναι εικαστικός καλλιτέχνης του οποίου τα έργα εστιάζουν στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τις υφές και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, όπως αυτά ορίζονται από τη συνθήκη της αστικής ζωής και αρχιτεκτονικής. Το ενδιαφέρον του για το πώς οι άνθρωποι κατασκευάζουν τα περιβάλλοντα στα οποία ζουν, τον οδηγεί σε πολλά σημεία του κόσμου, όπου δημιουργεί εικόνες που συνδυάζουν σχολαστικό ψηφιακό editing με ένα προσωπικό καλλιτεχνικό όραμα. Τα έργα του έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων στο Miami Photo Festival, στο Zeitz MOCAA στο Κέιπ Τάουν, στην 3η Μπιενάλε Φωτογραφίας του Πεκίνου, το Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Κοπεγχάγης και τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου. Είναι ένας από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα Transeurope 2019, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στο The Art Newspaper, το Artsy, το περιοδικό The Wired (Αμερική, Ιαπωνία), το British Journal of Photography, το Creative Review, την πλατφόρμα Cheese! by Konbini, το Petapixel, το πρωτοσέλιδο του Best of Behance και άλλα, τόσο έντυπα όσο και διαδικτυακά. Ο Αριστοτέλης Ρουφάνης συνεχίζει την καλλιτεχνική του έρευνα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος MA Fine Art Digital  στο Camberwell College, University of the Arts London. Ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο. https://aristotle.photography/

Οι Planet of Zeus αποτελούν φαινόμενο στην ελληνική heavy rock σκηνή, με τη φήμη τους να απλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Παίζουν από το 2000 εκτενώς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, και έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα studio albums (2008, 2011, 2014, 2016) και ένα live album (2018). Ο ήχος τους συνδυάζει αναφορές από ολόκληρο το φάσμα της σκληρής μουσικής, από Lynyrd Skynyrd μέχρι Mastodon, από Allman Brothers Band ως Queens of the Stone Age, και από AC/DC μέχρι τους Clutch. Μετά από πέντε συνεχείς ευρωπαϊκές περιοδείες και εμφανίσεις σε αρκετά high-profile φεστιβάλ, οι Planet of Zeus ήταν το main support στην περιοδεία Psychic Warfare European Tour των Clutch το 2015. http://www.planetofzeus.gr/

Το Faith in Physics είναι το πέμπτο studio album των Planet of Zeus. Θα κυκλοφορήσει στις 27 Σεπτεμβρίου από την Heavy Psych Sounds Records και είναι διαθέσιμο για προπαραγγελίες εδώ: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/planet-of-zeus-faith-in-physics