Ακρόπολη: εστιάζοντας στην αναστήλωση | Η έκθεση

Ακρόπολη: εστιάζοντας στην αναστήλωση | Η έκθεση

Το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ),  μια διεπιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού επιφορτισμένη με το καθήκον να κατευθύνει τις νεώτερες επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης.

Στη διάρκεια των 45 χρόνων που έχουν παρέλθει, έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Ερεχθείου, των Προπυλαίων και του ναού της Αθηνάς Νίκης, καθώς και μεγάλων προγραμμάτων στον Παρθενώνα. Οι επεμβάσεις πλέον επικεντρώνονται στο αέτωμα της δυτικής πλευράς και τους τοίχους του σηκού του Παρθενώνα, καθώς και στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την έναρξη των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ανακοίνωσε το φθινόπωρο του 2020 ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή φωτογραφιών που αποτυπώνουν, άμεσα ή έμμεσα, τις επεμβάσεις στα μνημεία.

Επισκέπτες της Ακρόπολης από όλο τον κόσμο, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση για φωτογραφίες που απαθανάτιζαν πτυχές των αναστηλωτικών έργων στα μνημεία από το 1975 έως σήμερα, ανέτρεξαν στα φωτογραφικά τους αρχεία κι έστειλαν φωτογραφίες συνοδευόμενες από προσωπικά μηνύματα και ιστορίες.

Στην ίδια πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και αρκετοί εργαζόμενοι ή ειδικοί επισκέπτες στα έργα, που στο παρελθόν είχαν το προνόμιο να αποτυπώσουν τα μνημεία και τις εργασίες πίσω από την περισχοίνιση.

Το αποτέλεσμα της φωτογραφικής δράσης είναι ένα εντυπωσιακό, πολύχρωμο και διαχρονικό «ψηφιδωτό», στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι συμμετέχοντες.

Στην ψηφιακή έκθεση που παρουσιάζεται στον σύνδεσμο ysma.gr/focusing-on-restoration, οι προσωπικές διηγήσεις συμπλέκονται με την ιστορία της αναστήλωσης και η ατομική εμπειρία συγχωνεύεται στη συλλογική μνήμη.

Επισκεφθείτε την έκθεση για να απολαύσετε τις φωτογραφίες και να διαβάσετε την κρυμμένη ιστορία, στη γλώσσα κάθε συντάκτη.