2+1 Γυμνές Απόψεις

2+1 Γυμνές Απόψεις

2+1 Γυμνές Απόψεις
Έκθεση φωτογραφίας ή έκθεση ψυχής;

Τρεις άνθρωποι με την λαχτάρα της δημιουργίας χρειάστηκαν μόνο την σπίθα μίας αυθόρμητης ιδέας που πάτησε πάνω σε θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Συνεργασία…

Δύο φωτογράφοι ρίχνουν ταυτόχρονα φως σε ένα γυμνό σώμα και συλλαμβάνουν την ίδια εικόνα, που φυλακίζεται ευγενικά σε δύο διαφορετικές καλλιτεχνικές ερμηνείες. Ένα παράξενο αυτογνωσιακό ταξίδι μίας χορεύτριας, που στις κινήσεις της υφαίνει την αντιδραστική φιλοσοφία της, μπλέκεται στην ιστορία της εικόνας με λέξεις να κρέμονται άλλοτε με καυστική και άλλοτε απελευθερωτική διάθεση κάτω από από την σκιά των κάδρων.
Φως, οπτικές γωνίες και φιλοσοφία συνεργάζονται για διαλύσουν επιτέλους τα ταμπού και τις προκαταλήψεις για το γυμνό, που ενώ φαινομενικά απελευθερώνεται δεν υπήρξε ποτέ τόσο παραμορφωμένο.
Δύο σύν μία παλεύουν να πετύχουν διάκριση ανάμεσα στο γυμνό, στο αισθησιακό, το προκλητικό, πρόστυχο και φτηνό που φαίνεται να έχουν ανακατευτεί σαν χρώματα παλέτας μεθυσμένου ζωγράφου. Ένας μικρός χώρος γίνεται αντιφατικά ικανός να φιλοξενήσει το πιο απέραντο δημιούργημα του ανθρώπου… την φαντασία και να ενοχλήσει δημιουργικά μία υπνωτισμένη κοινωνία που βράζει για αφύπνιση.


Τα χρόνια ζωγράφιζαν εμπειρίες και τρεις διαφορετικοί δρόμοι οδηγήθηκαν με ροή αλλά και χειρουργική ακρίβεια, σαν από πεπρωμένο, σε ένα μικρό στούντιο χωρίς καν να γνωρίζουν το γιατί. Τρεις άνθρωποιμε την λαχτάρα της δημιουργίας χρειάστηκαν μόνο την σπίθα μίας αυθόρμητης ιδέας που πάτησε πάνω σε θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.  Συνεργασία… είναι από τις σημαντικότερες ανθρώπινες ποιότητες όταν είναι ειλικρινής και τότε γίνεται ικανή να γεννήσει αληθινούς καρπούς.  Αυτήν την ίδια ποιότητα, που τόσο καλά θάφτηκε σε μία κοινωνία που οδηγήθηκε να πιστεύει ότι πρέπει να πασχίζει για να επιβιώσει, προβάλλει μεταξύ άλλων αυτή η έκθεση.
Δύο φωτογράφοι που χρόνια τώρα πειραματίζονται με το παιχνίδι του φωτός… Η λατρεία στο κλίκ της μηχανής και ο πνευματικός οργασμός του αποτελέσματος είναι αρκετά για να τους κλείνουν με τις ώρες σε ένα στούντιο που φιλοξενεί την μαγεία της δημιουργικής πλάνης της εικόνας.  Μία χορεύτρια, που στις κινήσεις της υφαίνει την αντιδραστική φιλοσοφία της, κόντρα σε μία υπνωτισμένη κοινωνία που βράζει για αφύπνιση, ποζάρει την άποψη της.  Ένας μικρός χώρος γίνεται ξαφνικά αντιφατικά ικανός να φιλοξενήσει το πιο απέραντο δημιούργημα του ανθρώπου… την φαντασία.
Ένα κοινό όνειρο που γεννήθηκε τους κρατάει δημιουργικά αιχμάλωτους κάθε δεύτερο Σαββατόβραδο σε ατελείωτες ώρες μέσα στον χώρο, που με μητρική υπομονή στεγάζει την κάθε τρελή τους καλλιτεχνική ιδέα. Ένας χώρος όπου μέσα δεν ακούγεται ποτέ το ΔΕΝ αλλά μόνο το ΠΩΣ…; Ετσι όπως θα έπρεπε να θρεφονται όλα τα νεανικά μυαλά αντί για τον εκφοβισμό… Έτσι όπως θα έπρεπε να κινείται όλος μας ο κόσμος… Πως…;
Ατελείωτα Σαββατόβραδα που θυσιάστηκαν για την απίστευτη πληρότητα του να βλέπεις τα όνειρα του μυαλού να παίρνουν σάρκα και οστά.  Φωτογραφικό υλικό άπλετο και χιούμορ να γεμίζει τα βράδια τους, σαν να ήταν παλιοί φίλοι που βρέθηκαν μετά από χρόνια.  Τέχνη, γέλιο, αφοσίωση, υπομονή και αγάπη για όλη την διαδικασία κάνουν την φωτογράφιση να μοιάζει περισσότερο με ταξίδι και το αποτέλεσμα είναι μόνο η μισή επιβράβευση.
Υπομονή και κατανόηση από τους αγαπημένους τους, που περιμένουν με τις ώρες μόνο και μόνο επειδή ξέρουν καλά αυτή την φωτιά που καίει στα μάτια τους όταν γυρίζουν γεμάτοι από καλλιτεχνική δημιουργία.  Η μαγεία της έκφρασης να ξεχειλίζει.  Κάποιοι καλλιτέχνες είναι μόνοι αλλά οι υπόλοιποι είναι πάντα ευλογημένοι με οικογένειες που ξέρουν έμπρακτα την πραγματική έννοια του στηρίζω.
Φως, οπτικές γωνίες και φιλοσοφία συνεργάζονται για διαλύσουν επιτέλους τα ταμπού και τις προκαταλήψεις για το γυμνό, που ενώ φαινομενικά απελευθερώνεται δεν υπήρξε ποτέ τόσο παραμορφωμένο. Δύο σύν μία παλεύουν να πετύχουν διάκριση ανάμεσα στο γυμνό, στο αισθησιακό, το προκλητικό, πρόστυχο και φτηνό που φαίνεται να έχουν ανακατευτεί σαν χρώματα παλέτας μεθυσμένου ζωγράφου μέσα σε μυαλά των ανθρώπων χωρίς χρήση κριτικής ικανότητας.
Ο Ερωτισμός, που κάθε μέρα πουλιέται και πιο φτηνά, σύρθηκε από το πνευματικό του βάθρο, θύμα μίας χειριστικής βιομηχανίας και των πιστών αυτής που πήραν στα χέρια τους το εργαλείο της τεχνολογίας.  Ο Ερωτισμός που υποβιβάζεται συνεχώς σε ένα εργαλείο απεγνωσμένης κατεύθυνσης της προσοχής… “δες με… το έχω ανάγκη”.
Ξεσκεπάζοντας το σώμα από τα υφάσματα αποκαλύπτουμε την ομορφιά του γυμνού κορμιού και ξεσκεπάζοντας τον νου από τα πρέπει της κοινωνίας αποκαλύπτουμε την ομορφιά της απελευθερωμένης ψυχής.
Δύο φωτογράφοι, λοιπόν, ρίχνουν ταυτόχρονα φως σε ένα γυμνό σώμα και συλλαμβάνουν την ίδια εικόνα, που φυλακίζεται ευγενικά σε δύο διαφορετικές καλλιτεχνικές ερμηνείες. Ένα παράξενο αυτογνωσιακό ταξίδι μπλέκεται στην ιστορία της εικόνας με λέξεις να κρέμονται άλλοτε με καυστική και άλλοτε απελευθερωτική διάθεση κάτω από από την σκιά των κάδρων.
Έκθεση φωτογραφίας… ή έκθεση ψυχής…?

Τάσος Τριανταφύλλου
www.tasostriantafyllou.com


Χώρος: Λέσχη Φωτογραφίας «Out Of Focus» | Μητροπολίτου Γενναδίου 24 & Φιλίππου, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: 6 Ιουνίου 2018 στις 20:30
Διάρκεια Έκθεσης: 6 έως 13 Ιουνίου 2018.
Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 18:30-21:00 | Σάββατο 11:00-15:00 | Κυριακή Κλειστά
Είσοδος Δωρεάν
Τηλ επικοινωνίας: Τριανταφύλλου Τάσος 6906562939