«Η φωτογραφία στην Πλατεία»  | Α’ μέρος: Φωτογραφία Δρόμου & Δημιουργία Φωτο-Ιστορίας

«Η φωτογραφία στην Πλατεία» | Α’ μέρος: Φωτογραφία Δρόμου & Δημιουργία Φωτο-Ιστορίας

Ο Δήμος Χαλανδρίου και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου παρουσίασαν την Έκθεση Φωτογραφίας «Η φωτογραφία στην Πλατεία».

Στην έκθεση έλαβαν μέρος συνολικά 33 ερασιτέχνες φωτογράφοι, συμμετέχοντες στα δύο καλλιτεχνικά εργαστήρια του δήμου «Φωτογραφία Δρόμου και Δημιουργία Φωτο-Ιστορίας» με εισηγητή τον Θανάση Σταυράκη και «Ο λόγος στην Εικόνα» (Α’ & Β’ Κύκλος) με εισηγητή τον Μπάμπη Κουγεμήτρο.

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια παρήγαν μια σειρά από έργα, πιστά στην παράδοση του ντοκουμέντου, που άλλοτε αφορούν τις αθέατες όψεις της πόλης, τα στιγμιότυπα της καθημερινότητας και των ανθρώπων που την κατοικούν, ενώ άλλοτε πάλι υιοθετούν μια πιο προσωπική ματιά, προτείνοντας κυρίως μία ερμηνεία του φυσικού, αστικού και περιαστικού τοπίου. Οι εικόνες αυτές, αναπαραστάσεις του δημόσιου χώρου και βίου, επιστρέφουν στην πόλη και γίνονται κομμάτι της. Η έκθεση, ανοιχτή και προσβάσιμη για το κοινό όλο το 24ωρο, έλαβε χώρα στο πιο κεντρικό σημείο του Χαλανδρίου, στην Κεντρική Πλατεία (παιδική χαρά).

Α. Φωτογραφία Δρόμου & Δημιουργία Φωτο-Ιστορίας

“Συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά από το Νοέμβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020 οι σκέψεις μου εκτός από το πως οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίζουν πιο απλά και λιτά, ήταν εάν και πως θα ολοκληρωθεί το εργαστήρι σε μία από τις πιο περίεργες καταστάσεις που βιώσαμε όλοι λόγω της πανδημίας.
Σε συνεννόηση με το Δήμο Χαλανδρίου συνεχίσαμε κανονικά τα μαθήματα μέσω Βιντεοκλήσεων. Με την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας τελειώσαμε τη χρονιά στην αυλή του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου τηρώντας τις αποστάσεις….
Σε μία εποχή στην οποία η δύναμη της εικόνας καθορίζει την καθημερινότητα μας η παραπάνω πρόκληση ήταν ένα μεγάλο στοίχημα.
Απώτερος σκοπός του Εργαστηρίου η βελτίωση των τεχνικών λήψης και η σύνθεση του κάδρου. Αλλά και οι συμμετέχοντες να είναι μέσα στον παλμό της επικαιρότητας.
Η ικανοποίηση μου μεγάλη όταν από τη θεωρία και τις οδηγίες το αποτέλεσμα των συμμετεχόντων στο πρακτικό μέρος ήταν άψογο.
Για ανθρώπους που η φωτογραφία είναι η αγαπημένη τους ενασχόληση μεταξύ σκληρής καθημερινότητας και επαγγελματικών υποχρεώσεων έγινε ένα είδος ψυχοθεραπείας για τους ίδιους.
Τους ευχαριστώ”.

Θανάσης Σταυράκης

Επιμελητής | Θανάσης Σταυράκης
Φωτογράφοι: Anamo Georgo, Θεοδωρακόπουλος Δημήτρης, Κουλιανού Γιώτα, Κουλουκύθας Οδυσσέας, Κούνουπα Ελεάννα, Μανωλοπούλου Νίκη, Moskalenko Alla , Πυλιώτη Αλεξάνδρα, Ρηγοπούλου Κατερίνα, Σκυλακάκη Βάσια, Τρίγκα Νότα, Τσιτσάνης Βασίλης, Ψαλτίδη Έφη.

Δείτε τις φωτογραφίες του Α’ τμήματος

Η Φωτογραφία στην πλατεία