“Local Spirit” | φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Μποντόσογλου

“Local Spirit” | φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Μποντόσογλου

Το φωτογραφικό λεύκωμα “Local Spirit” αφορά τον συμβολικό χαρακτήρα των καζανιών της σούμας* μέσα στις παραδόσεις της Πάρου.  

Βασίλης Μποντόσογλου

Οι φωτογραφίες του λευκώματος αποτυπώνουν τα πολυδιάστατα στοιχεία των καζανιών της σούμας με κεντρικό άξονα τους πρωταγωνιστές των καζανιών που με το έργο τους συντηρούν μια από τις παραδόσεις του νησιού που με τον καιρό φθίνει.  Μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή αυτή η κληρονομιά που εκφράζεται σε γεύσεις, σε ανθρώπινές συμπεριφορές και στην συλλογική εργασία.

Βασίλης Μποντόσογλου

Ο Βασίλης Μποντόσογλου κατοικεί μόνιμα στην Πάρο.  Το φωτογραφικό του έργο επικεντρώνεται στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον των Κυκλάδων αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές και κοινωνικές τους ιδιαιτερότητες.  Δείγματα της δουλειάς του έχουν παρουσιαστεί σε φωτογραφικές εκδηλώσεις και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ιστοσελίδες

Από τα συνοδευτικά κείμενα του βιβλίου

“.. οι φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν τη σχέση που αναπτύσσει ο φωτογράφος με το θέμα του. Μια σχέση τρυφερότητας, χαρούμενη και χαλαρή, απαλλαγμένη από επιτήδευμένες καλλιτεχνικές αγωνίες, την οποία ντύνει με μια αυστηρή φωτογραφική πειθαρχία…”

Πάνος Κασίμης, Καθηγητής φωτογραφίας

“Στην οικολογία της Μεσογείου και της Πάρου πριν αυτή γίνει επιστήμη και παγκόσμιο φαινόμενο, το μυστικό ήταν να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο. Έτσι αυτό που μένει από τα σταφύλια μετά το πατητήρι και την παρασκευή κρασιού, δεν πετιέται… και βγαίνει κι άλλο ποτό με άλλες ουσίες από το ίδιο σταφύλι. Διατηρείται έτσι ο παλιός πολιτισμός της αέναης κυκλικής χρήσης σε αντίθεση με τη σημερινή αδιέξοδη σπατάλη. Αυτά λέει ένα μέρος της λογικής της σούμας”

Χρίστος Γεωργούσης,  “Η παράδοση της σούμας στη Πάρo” 

_________

*  Η σούμα είναι τοπικό απόσταγμα της Πάρου. Προς τα τέλη του Οκτώβρη, μαζεύονται τα στρόφιλα (τα απομεινάρια των σταφυλιών) από τα αυγουστιάτικα πατητήρια. Τα στρόφιλα συλλέγονται και διατηρούνται σκεπασμένα, ώστε με την ζύμωσή τους να μετατραπούν τα σάκχαρα του σταφυλιού σε οινόπνευμα. Στη συνέχεια συλλέγονται και πάλι για να μπουν στη διαδικασία της απόσταξης.

Βασίλης Μποντόσογλου


Info
Local Spirit, Αυτοέκδοση
ISBN 978-618-00-4890-2
Φωτογραφίες Βασίλης Μποντόσογλου,
Επιμέλεια Πάνος Κασίμης,
Κείμενα Χρίστος Γεωργούσης, Πάνος Κασίμης,
GR/EN
100 σελίδες,  64 α/μ φωτο,
25cmx21cm χαρτόδετο
σκληρό εξώφυλλο,
χαρτί 170gr velvet.

vassilisbonto@gmail.com
www.vassilisbonto.com
τηλ +30 69 38 32 83 79

Βασίλης Μποντόσογλου