“Ταξίδι εντός” με τη Μένη Σεϊρίδου

“Ταξίδι εντός” με τη Μένη Σεϊρίδου

Όποιος έχει ταξιδέψει πολύ ή λίγο στη ζωή του, εάν συγκρίνει τον «παλιό» με το «νέο» του εαυτό, είναι σίγουρο ότι θα διαπιστώσει δραματικές αλλαγές, πιθανότατα προς το καλύτερο. Είναι αποδεδειγμένο πως τα ταξίδια επιδρούν στην προσωπικότητα και διαμορφώνουν το χαρακτήρα των ανθρώπων. Με απλά λόγια, μας κάνουν καλύτερους! 

Τι γίνεται όμως όταν η ανάγκη για ταξίδι ανακόπτεται από τις εξελίξεις της καθημερινότητας, όπως έγινε τον χειμώνα που πέρασε, εξαιτίας της παρατεταμένης καραντίνας;  Τι γίνεται όταν θέλεις να ταξιδέψεις αλλά αυτό απαγορεύεται;

Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, έδωσα στον εαυτό μου, ξεκινώντας μικρά, μονοήμερα ή και ολιγοήμερα ταξίδια εντός του νομού όπου ζω, στον νομό Θεσσαλονίκης. Ανακάλυψα λοιπόν, ότι ήταν το ίδιο ευεργετικά με τα μακρινά ταξίδια σε άγνωστους προορισμούς, καθώς και δίπλα μας ακόμη υπάρχουν τόποι άγνωστοι σε μας αλλά συγχρόνως και άκρως ενδιαφέροντες.

Περιπλανήθηκα σε παραθαλάσσιες αλλά και ορεινές περιοχές, σε λίμνες και ποτάμια, άλλοτε δίπλα στον αστικό ιστό και άλλοτε στα όρια του νομού, με συνταξιδιώτη μου τη φωτογραφική μηχανή. Πήγα σε  μέρη διάσημα αλλά και σε μέρη εντελώς άγνωστα. Συνομίλησα με κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά και με την ίδια τη φύση. Αφουγκράστηκα τους προβληματισμούς τους και κατέγραψα ή τουλάχιστον προσπάθησα να καταγράψω την ταυτότητά της κάθε περιοχής, χωρίς να μένω στο «καρτποσταλικό» κομμάτι, αλλά προσπαθώντας να εμβαθύνω όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα και στην αλήθεια του κάθε τόπου.

Βγήκα σαφώς κερδισμένη από αυτές μου τις περιηγήσεις, ένιωσα να παίρνω δύναμη από την επαφή μου με τη φύση και με τους ανθρώπους, και τελικά  συνειδητοποίησα ότι το ταξίδι είναι πάνω από όλα εντός μας!


Info:

Η Μένη Σεϊρίδου γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.  Ασχολείται με τη φωτογραφία και τη συγγραφή. Είναι μέλος  του ΔΣ του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.  Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ συμμετείχε, ως συγγραφέας και ως φωτογράφος, στη συλλογή διηγημάτων «Γυμνά καλώδια» από τις εκδόσεις Ρώμη. Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες  και sites.

 Τον Γενάρη του 2020 κυκλοφόρησε το  «Blue drops of ink»,  ένα λεύκωμα, που περιέχει δικές της φωτογραφίες και ποίηση του Σωτήρη Γάκου, από τις εκδόσεις Άθωνος Art Space και αποτέλεσε την αφορμή για την πρώτη ατομική της έκθεση.

Το καλοκαίρι του 2020 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό φωτογραφίας του ΙΕΚ ESP, όπου σήμερα σπουδάζει.

 

Ταξίδι εντός – Μένη Σεϊρίδου