Crete – Τhe poetry of White Mountains

Crete – Τhe poetry of White Mountains

Γράφει ο Τάσος Σκαλβούνος, φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας 

Ένα πρωινό του Αυγούστου, οργανώνουμε ένα roadtrip στα Λευκά Όρη, παίρνουμε μαζί τα απαραίτητα, φωτογραφικές μηχανές, τριπόδι, καφέ (εννοείται), νερό και φρούτα.

Ξεκινάμε από τους Αρμένους Χανίων, περνάμε από τις Βρύσες και από εκεί παίρνουμε τον δρόμο για την Χώρα Σφακίων. Τα Λευκά Όρη μπροστά μας αγέρωχα στον χώρο και τον χρόνο, μας υπενθυμίζουν πόσο μικροί είμαστε.

Τάσος Σκλαβούνος

Στον Αλίκαμπο ένας ηλικιωμένος βοσκός, που σε ηλικία πλησιάζει τα λευκά όρη, περπατεί στην μέση του δρόμου με τα “ρίφια του”, τον προσπερνάμε, και αυτός μας εύχεται καλό δρόμο, με ένα πλατύ χαμόγελο. Περίπου μισή ώρα μετά βρισκόμαστε στο οροπέδιο Ασκύφου, από εκεί ξεκινάμε για τον Ίμπρο το επόμενο οροπέδιο. Στον Ίμπρο ξεκινά το ομώνυμο φαράγγι που καταλήγει στους Κομιτάδες. Τα τοπία εναλλάσσονται με τρόπο ποιητικό, από εκεί που δεν υπάρχει ίχνος δέντρου, μόνο πέτρες, με ένα φυσικό fade in εμφανίζεται ένα δάσος και ακολουθεί ένα ανθισμένο οροπέδιο.

Τάσος Σκλαβούνος

Είμαστε σχεδόν στην κορυφή του βουνού, στο βάθος διακρίνουμε ένα χωριουδάκι, σε ένα άλλο οροπέδιο, γεμάτο με καλλιέργειες. Προχωράμε στον επαρχιακό δρόμο τα τοπία αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο και η θερμοκρασία. Ξεκινήσαμε με 34 βαθμούς κελσίου και τώρα είναι γύρω στους 20, ψιλοβρέχει. Και εδώ κάπου ξεκινάνε οι μεγάλες στροφές της κατάβασης. Σε αρκετό ύψος πια βλέπεις όλο τον νότο από Φραγκοκάστελο, έως την χώρα των Σφακίων, και την Γαύδο. Το λιβυκό πέλαγος έρχεται να δώσει και αυτό την πινελιά του στο τοπίο. Η διάβρωση των βράχων έχει δημιουργήσει ένα τείχος που χωρίζει την στεριά από την θάλασσα. Η χώρα Σφακίων είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στους πρόποδες. Από εκεί φεύγει το καράβι για την Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Τάσος Σκλαβούνος

Φεύγουμε από την χώρα και κάνουμε μια στάση για σφακιανόπιτα και καφέ, ξεκινάμε για την επιστροφή. Συνεχίζουμε μέσα από Σφακοχώρια, όπως οι Κομιτάδες, ο Βράσκας, ο Βούβας, τα Νομικιανά, ο Αγ. Νεκτάριος, ο Πατσιανός, το Καψόδασος, και άλλα, στην διαδρομή μας προς Φραγκοκάστελο. Κάθε λίγο σταματάμε για να φωτογραφίσουμε τα τοπία που αλλάζουν. Πέτρες παντού σαν κάποιος να τις έχει φυτέψει και ξάφνου ένα κάστρο σε μια πεδιάδα που καταλήγει στην θάλασσα.

Τάσος Σκλαβούνος

Το Ροδάκινο είναι ένα χωριό που φημίζεται για την παραλία του, αλλά εμείς αναζητούμε την ομορφιά του, ψηλά στον ορεινό Ροδάκινο. Σταματάμε για να θαυμάσουμε την εικόνα μιας παλιάς πέτρινης γέφυρας, που στέκεται πάνω από μια χαράδρα, που με τη σειρά της καταλήγει στη θάλασσα.

Τάσος Σκλαβούνος

Τα Σελλιά  είναι ένα επιβλητικό χωριό με απαράμιλλη θέα, δεν έχω λόγια, αναρωτιέμαι τι δημιούργησε ο καλλιτέχνης της φύσης. Επιστρέφουμε στους Αρμένους μέσα από το φαράγγι Κοτσυφού. Πυκνή βλάστηση αλλά και λαξεμένες, φυσικά, από τον χρόνο πέτρες. Περνάμε τους Αρμένους Ρεθύμνου, στην επιστροφή μας στον δήμο του Αποκώρονα. Είμαστε γεμάτοι εικόνες, μουσική της φύσης, ποίηση.

Και κλείνω με μια μαντινάδα:

Να ‘μουν γεράκι στα Σφακιά κι αετός στον Ψηλορείτη,
για να θωρώ από ψηλά την ομορφιά σου Κρήτη.

Τάσος Σκλαβούνος

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες του road trip στα Λευκά όρη της Κρήτης:

Crete – Τhe poetry of white mountains


Σημείωση: Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την Fujifilm GFX 50s, o φακός που χρησιμοποιήθηκε ειναι ο Fujifilm GF 32-64mm f/4 R LMhttps://www.calderone.gr/ WR, πάντα στα 32mm, film simulation across και φίλτρα Cokin Square Filter Black & White Creative Kit, το φορμά των φωτογραφιών είναι 65:24 που θα το βρείτε μόνο στις μεσαίου φορμά της fuji, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μορφή RAW, εφαρμογή του ζωνικού συστήματος σε όλο το εύρος της εικόνας, οι προδιαγραφές για τις ρυθμίσεις και η μετατροπή σε ασπρόμαυρες έγιναν με την χρήση του capture one 20, οι φωτογραφίες δεν έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία στο photoshop.

Η μηχανή ήταν μια ευγενική χορηγία της Fujifilm Hellas

Τάσος Σκλαβούνος

O Tάσος Σκλαβούνος είναι φωτογράφος/φωτιστής. Ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Modus Faciendi και του Calderone. Ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας από το 1991. Έχει δημιουργήσει το φωτογραφικό εργαστήρι του Calderone, όπου και διδάσκει από το 2009. Ασχολείται με την διαφημιστική φωτογραφία αλλά και την καλλιτεχνική φωτογραφία, λάτρης των αναλογικών μηχανών και συγκεκριμένα του μεσαίου και του μεγάλου φορμά. Από το 2000 επιμελείται εικαστικά θεατρικές/χορευτικές παραστάσεις με την χρήση του φωτός, έχει φωτίσει πάνω από 200 παραστάσεις σε Ελλάδα και Eξωτερικό. Διδάσκει ανάλυση και ανάγνωση εικόνας, χρήση του φωτός, ειδικές τεχνικές (high key, low key, fill in) και καλλιτεχνική κατεύθυνση.