Κυριακή μεσ’ τον χειμώνα (ΙΙΙ)

Κυριακή μεσ’ τον χειμώνα (ΙΙΙ)

Photo: Νίκος Ι. Καλλιανιώτης, “Magic Garden” (Στυλίδα, Νοέμβριος 2020) από το project “Motherland”.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις σαν στολίδια καρφωμένα στο νου που ταλαντεύονται μέσα σε προσδοκίες, και όνειρα. 

Η παγκόσμια αλλά ταυτόχρονα προσωπική συνθήκη λόγω πανδημίας έχει δημιουργήσει μια συλλογική και ατομική απομόνωση.  Παραμένουμε κλεισμένοι σε σκέψεις για το παρόν, για το μέλλον, επηρεασμένοι από αυτό που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας, με τα θέλω μας γεμάτα ρωγμές. Είμαστε γεμάτοι  αμφιβολίες, και φόβους που μας  απαγορεύουν να ασκήσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό, να ζήσουμε. 

Μέσα σε όλη αυτή την κοινωνική δίνη, η φωτογραφία με την θεμελιώδη αξία της καταγραφής, γίνεται πρόφαση για να μας τραβήξει έξω από το καβούκι μας και σε κοινωνικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Μας ενθαρρύνει να κυνηγήσουμε, με όλο μας το είναι, τα όνειρα μας, τα θέλω μας, αλλά και να ανακαλύψουμε τα όνειρα και τα θέλω των άλλων, να περάσουμε μαζί την ίδια γέφυρα.  Αυτή η παρότρυνση για ανάταση, μας ταξιδεύει και μας ελευθερώνει να τρέξουμε σε δρόμους και σοκάκια της ψυχής, τα οποία είναι ακόμα ανεξερεύνητα. Να σκαλίσουμε και να βρούμε αυτές τις κρυφές πτυχές που κάνουν την διαφορά. 

Μέσα σε ένα καρέ δημιουργούμε κώδικες, λέξεις, συμβολισμούς και συνδέσμους. Πλάθουμε μια δική μας διάλεκτο χωρίς να μπορούμε απαραίτητα να την ερμηνεύσουμε, εμείς ή οι άλλοι. Πώς θα μπορούσε άλλωστε κάποιος να μπει στον κήπο της εικόνας όταν πολύ απλά ήταν απών από το βίωμα της στιγμής;  Μπορεί  να φανταστεί αλλά ποτέ δεν θα εισέλθει στο επίκεντρο διότι κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο ακόμη και για τον δημιουργό. 

Μέσα από την φωτογραφία δημιουργούμε μια αναζήτηση αλλά και μια επιμονή να καταρρίψουμε σκοπέλους. Αυτό το πολύτιμο συστατικό που θα μας ανοίξει τον δρόμο να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά, σπάζοντας βεβαιότητες και συνήθειες. Γινόμαστε βιωματικοί εξερευνητές αναζητώντας την χημεία με τον τόπο που θα μας προσφέρει μια λευτεριά ψυχής, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε υποσυνείδητα ή όχι αυτά που μας επιβαρύνουν, μια κατάθεση ανεκπλήρωτων επιθυμιών. 

Μερικά στολίδια έρχονται στο διάβα μας να μας υπενθυμίσουν να ξαναπερπατήσουμε στο οικείο, γιατί πάντα υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε δει ακόμα.

Νίκος I. Καλλιανιώτης (Niko J Kallianiotis)

www.nikokallianiotis.com 

 


Info:

Ο Νίκος I. Καλλιανιώτης είναι φωτογράφος και καθηγητής Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια και στο Πανεπιστήμιο του Scranton της Πενσυλβάνιας. Έχει επίσης διδάξει στο Marywood University και στο Luzerne College στην Πενσυλβάνια. Ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτορεπόρτερ σε εφημερίδες στο δημοσιογραφικό όμιλο Gannett, οπως και εργάστηκε στο Watertown Daily Times, στο The Times Leader, στο The Citizens Voice ενώ είναι και συνεργάτης των The New York Times.

Το έργο του έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενώ η μονογραφία του, America in a Trance, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Damiani της Ιταλίας το 2018, έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα έντυπα ανά τον κόσμο όπως το Washington Post, The Guardian, Daily Mail, PBS Newshour, Esquire,Vice, και πολλά αλλα. Το έργο του «America in a Trance» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Photo Biennale 2018 στη Θεσσαλονίκη ενώ αποτελεί από το 2019 μέρος της συλλογής του ΜOMus (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης).

Ο Νίκος είναι κάτοχος πτυχίου B.F.A και M.A από το Πανεπιστήμιο Marywood και M.F.A από το School of Visual Arts.