Αχιλλέας Νάσιος (Φωτογραφία & Μουσική)

Αχιλλέας Νάσιος (Φωτογραφία & Μουσική)

Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αγαπήσει με κάποιο τρόπο τη μουσική. Και είμαι μάλιστα σίγουρος ότι ο πιο απλός και σύντομος δρόμος προς τα εκεί, είναι το τραγούδι. Έχει τη δύναμη να ριζώνει τόσο βαθιά, που θεωρούμε ότι μας χαρακτηρίζει. Πως να διαλέξω μέσα από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες τραγουδιών με τα οποία μεγάλωσα κι έζησα λογιών λογιών δράματα; Τελικά… μάλλον η αφαίρεση, αγιάζει τα μέσα. Αποφάσισα να διαλέξω 3 τραγούδια, από κάθε μια από τις 4 περιόδους της ζωής μου, που έμελλε να ζήσω σε τόπους διαφορετικούς, με γλώσσες άλλες. Η μουσική όμως ήταν πάντα η ίδια για όλους. Η εικόνα το ίδιο. Και τα δύο έχουν την ιδιότητα να μιλούν στην καρδιά.

Πράγα (’80-’85)
Στην Πράγα θεωρώ ότι έμαθα να ξεχωρίζω την ποιότητα στη μουσική. Οι δίσκοι αυτοί τότε δεν κυκλοφορούσαν εκεί. Μόνο κρυφά. Στη μαύρη αγορά του σοσιαλισμού εκείνης της εποχής. Το βινύλιο ήταν τότε κάτι σαν χρυσάφι. 

Αχιλλέας Νάσιος

 

Βερολίνο (’86-’91)
Στο Βερολίνο του τείχους, συνέβαιναν πολλά. Εκεί συνάντησα για πρώτη φορά μεγάλους καλλιτέχνες που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στη δημιουργικότερή τους περίοδο. Εκεί είχα την ευκαιρία να θαυμάσω πολλούς στη σκηνή. Αυτές όμως οι τρεις παραστάσεις, με μαγέψαν παραπάνω από άλλες.

Αχιλλέας Νάσιος

 

Αθήνα (’94-’07)
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, είχα την ευκαιρία να θαυμάσω το νέο αίμα των Ελλήνων δημιουργών, καθώς και να συμμετέχω ενεργά στη μουσική γράφοντας στίχους τους οποίους ερμήνευα για μια περίοδο με το συγκρότημα “Σχήμα”.

Αχιλλέας Νάσιος

Αχιλλέας Νάσιος (Αθήνα ’94-’07)

2020


Σιγά μη κλάψω(Αγγελάκας-Επισκέπτες)
Ορυχεία(Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

 

Στοκχόλμη (’07-’20)
Όλα είναι διαφορετικά στο βορρά. Εδώ άρχισα να γράφω τραγούδια, μετά από πολλά χρόνια παύσης. Κι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει. Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω όσο μπορώ ν’ ακούω μουσική, γιατί αισθάνομαι ότι με επηρεάζει. Τώρα πια ακούω με λίγο διαφορετικά αυτιά και βλέπω με άλλα μάτια. Από την τελευταία αυτή περίοδο, διάλεξα ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψα στη Σουηδία, ένα παραδοσιακό Σουηδικό νανούρισμα κι ένα από τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν τελευταία οι Imperfect ID. 

Αχιλλέας Νάσιος

Αχιλλέας Νάσιος (Στοκχόλμη ’07-’20)

2020


Του χρόνου η Ορμή(Αχιλλέας Νάσιος)

O Aχιλλέας Νάσιος έχει παρουσιάσει φωτογραφίες του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για 12 χρόνια υπήρξε δάσκαλος Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη Φωτογραφική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Παιανίας. Έχει διακριθεί για τη δουλειά του το 2000, ως ένας από τους σημαντικότερους 20 εκπροσώπους της σύγχρονης Ελληνικής φωτογραφίας στην έκθεση «Τόπος-Τοπίο» στην Τουλούζη της Γαλλίας, το 2007 με τη Χρυσή Αφροδίτη στον τομέα της video-art στο Παγκόσμιου Φεστιβάλ Φιλμ Κύπρου (CIFF 2007), ενώ το 2016 επιλέχθηκε μεταξύ των 100 εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Σύγχρονης Τέχνης και συμμετείχε στη θεσμοθετημένη έκθεση της Kunsthal Charlotenburg στην Κοπεγχάγη. Από το 1995 ασχολείται με την επιμέλεια εκθέσεων Φωτογραφίας, ενώ είναι ιδρυτής της ανεξάρτητης εταιρίας παραγωγής ψηφιακού φιλμ Anikon και συνιδρυτής του Δικτύου Τεχνών κι Επιστημών Hocus Photus μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Άκη Χρήστου. Το 2020 δημιούργησε το μουσικό project Imperfect ID μαζί με τον Νίκο Κολιούση. Aπό το 2007 ζει μόνιμα στη Σουηδία.

https://anikon.org/
https://hocusphotus.com/
https://photogames.tk/achilles-nasios-games/
https://imperfectid.com/