Ρυθμίσεις φωτογραφικής μηχανής

Ρυθμίσεις φωτογραφικής μηχανής

Πριν μιλήσουμε πιο ειδικά για το κλείστρο το διάφραγμα και το ISO, θα κάνουμε μια παρένθεση για να δούμε τις επιλογές που μας δίνει η φωτογραφική μας μηχανή ως προς την λήψη μιας εικόνας.

Πάνω στον επιλογέα της μηχανής ή μέσα στις ρυθμίσεις υπάρχουν κάποιες αυτοματοποιημένες ή μη επιλογές που συμβολίζονται με τα γράμματα P, S, A, M . Πάμε να δούμε τι σημαίνουν και τι κάνουν …

Auto
Η μηχανή μας είναι απολυτά υπεύθυνη για την φωτογραφία δίνοντας μας μονάχα την επιλογή του κάδρου και του θέματος που θα φωτογραφίσουμε. Κλείστρο, διάφραγμα, ISO και φλας θα ρυθμιστούν αυτόματα σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από την φωτομέτρηση που θα κάνει μόνη της η μηχανή μας. Το αυτόματο είναι μια επιλογή που ουσιαστικά δεν μας αφήνει να κάνουμε τίποτα άλλο από το να πάρουμε μια φωτογραφία με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις που έχει η μηχανή μας στο λειτουργικό της.

P (Program)
Το P είναι σχεδόν ότι το και το αυτόματο πρόγραμμα. Η φωτογραφική μας μηχανή κάνει μόνη της φωτομέτρηση και αποφασίζει τις τιμές κλείστρου και διαφράγματος όπως και στο Auto με την διαφορά ότι πλέον μας αφήνει να επιλέξουμε την λειτουργία του φλας αλλά και να αλλάξουμε την τιμή του ISO. Όταν εμείς επιλέξουμε να ανάψει η όχι το φλας και βάλουμε μια σταθερή τιμή ISO τότε εκείνη αυτόματα θα ρυθμίσει το κλείστρο και το διάφραγμα.

A (Aperture Priority Mode)
Στην επιλογή Α που σημαίνει προτεραιότητα διαφράγματος παίρνουμε για πρώτη φορά στα χέρια μας μια σημαντική ρύθμιση για το πώς θέλουμε να είναι η φωτογραφία μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε μια σταθερή τιμή για το διάφραγμα. Για παράδειγμα πλέον μπορούμε να ελέγξουμε το βάθος πεδίου επιλέγοντας να έχουμε ανοιχτό ή κλειστό διάφραγμα. Η μηχανή μας θα αποφασίσει αυτόματα την τιμή του κλείστρου αφήνοντας στα χέρια μας τη λειτουργία του φλας και την τιμή του ISO. Σε αυτό το σημείο να λάβουμε υπόψιν ότι αν η φωτομέτρηση της μηχανής μας δείξει ότι το θέμα είναι σκοτεινό τότε μπορεί να επιλέξει αυτόματα να κρατήσει το κλείστρο πολύ ώρα ανοιχτό με αποτέλεσμα να έχουμε κουνημένες φωτογραφίες.

S (Shutter Priority Mode)
Στην επιλογή S που σημαίνει προτεραιότητα ταχύτητας του κλείστρου επιλέγουμε εμείς μια σταθερή τιμή ως προς τον χρόνο έκθεσης και η μηχανή ρυθμίζει αυτόματα το διάφραγμα ώστε να φέρει την φωτομέτρηση όσο το δυνατόν πιο σωστά μπορεί. Το φλας και το ISO είναι επίσης επιλογή μας. Με αυτήν τη ρύθμιση μπορούμε πλέον να δώσουμε κίνηση σε κινούμενα θέματα αλλά και να τα ακινητοποιήσουμε. Επειδή οι τιμές του διαφράγματος είναι περιορισμένες ανάλογα με τον φακό μας, σε αυτή την λειτουργία είναι πιθανό να πάρουμε υπερφορτισμένες ή υποφωτισμένες εικόνες αν το παρακάνουμε με την τιμή του κλείστρου.

M (Manual) 
Στην επιλογή M τα πάντα είναι στο χέρι μας. Για πρώτη φορά είμαστε υπεύθυνοι για την φωτομέτρηση του θέματος και έχουμε κάθε δυνατή επιλογή στα χέρια μας. Η χειροκίνητη λειτουργία της μηχανής ίσως στην αρχή να φαίνεται σαν βουνό δυσκολίας όμως δεν είναι τίποτα άλλο από εξάσκηση που θα μας δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Ο συνδυασμός κλείστρου διαφράγματος έκθεσης και ISO θα μας δώσει τη δυνατότητα για το βάθος πεδίου, την κίνηση, το φως στην εικόνα μας αλλά και την παρουσία κόκκου ή όχι. Θα λέγαμε ότι έχουμε την απόλυτη ευθύνη για το αποτέλεσμα που θα πάρουμε.

Σε αρκετές μηχανές εμφανίζονται και κάποιες άλλες λειτουργίες που έχουν να κάνουν με τη σκηνή λήψης και απεικονίζονται με εικόνες συνήθως στις ρυθμίσεις της μηχανής. Για παράδειγμα είναι ρυθμίσεις με φόντο το φεγγάρι, με φως κεριών, πορτραίτου κ.α . Ουσιαστικά δεν έχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από το Auto με κάποιες προ εγκατεστημένες τιμές ISO, κλείστρου και διαφράγματος ώστε να αποτυπώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυσικότητα στο θέμα.

Σε επόμενο άρθρο που θα αναλύσουμε ειδικότερα τους συνδυασμούς του κλείστρου, του διαφράγματος και του ISO θα αντιληφθούμε ξεκάθαρα ότι η επιλογή M είναι μονόδρομος σε ό,τι αφορά την επιλογή λήψης μιας φωτογραφίας.

Νικόλας Πολάτος

Web site: http://www.shootingr.com/
Instagram: https://www.instagram.com/nikolas_polatos/
Fb: https://www.facebook.com/Polatosnikolas