Corinth Exposed 2020 – Πρόσκληση συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας

Corinth Exposed 2020 – Πρόσκληση συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας

“Εσωτερική ομορφιά – Inner beauty”

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2020

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Open Call – Πρόσκληση συμμετοχής – Περιγραφή θέματος –

Όροι συμμετοχής Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΜΑΤΟΣ “INNER BEAUTY / ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ”

 

Από την απεικόνιση της Κλασσικής Ομορφιάς των Ελλήνων στην τέχνη, ως τους μοντερνιστές που υποστήριζαν ότι η ομορφιά είναι κάτι επιφανειακό, το “όμορφο” προσπαθεί να βρει ακόμα τη θέση του στις προσεγγίσεις της σύγχρονης τέχνης έως και σήμερα.

Ένα είναι σίγουρο, όπως τονίζει ο Jonathan Jones: “Η ομορφιά είναι η πιο επικίνδυνη έννοια στην τέχνη. Είναι επίσης και η πιο επικίνδυνη έννοια και στη ζωή.”

Ο Wolfgang Huemer και η Ingrid Vendrell Ferran δηλώνουν επίσης στο έργο τους The place of Beauty in Contemporary Aesthetics, ότι: “διάφοροι φιλόσοφοι έχουν επισημάνει πως δεν πρέπει να περιμένουμε να βρούμε ένα και μόνο ορισμό της ομορφιάς. Οι ορισμοί που καλύπτουν το εύρος του αντικειμένου και των ιδιοτήτων του είναι πολυάριθμοι όπως επίσης και οι σχετικές απόψεις ή αντιδράσεις των θεατών”.

Εφόσον χρησιμοποιούμε τον όρο “ομορφιά” για να χαρακτηρίσουμε διαφορετικά αντικείμενα, “όμορφος”, όπως το τοποθετεί ο Levinson είναι “ο κανένας”. Γι αυτό πρέπει να ορίσουμε διαφορετικά είδη ομορφιάς όπως: τη φυσική, την καλλιτεχνική και την υλική ομορφιά”.

Ανάλογα γίνεται αναφορά στη διατριβή της Lisa Schmalzried, The Virtue Analysis of inner Beauty, που είναι αφιερωμένη σε αυτό: “Η εσωτερική ομορφιά χαρακτηρίζεται ως ηθική, ευδαιμονιστική και σχεσιακή”. Η ίδια λοιπόν, εξετάζει την ανάλυση της ηθικής ομορφιάς σύμφωνα με την οποία η εσωτερική ομορφιά εξαρτάται από την ηθική και τις επιθυμητές συμπεριφορές. Την ευδαιμονιστική ομορφιά την εξετάζει από την πλευρά της Αριστοτελικής Αρετής και τέλος, τη σχεσιακή εσωτερική ομορφιά την εξηγεί ως ένα αποτέλεσμα σχέσεων.

Ο Άρθουρ Ντάντο εγείρει σημαντικά ερωτήματα στο Beauty for Ashes: “Ήταν η επιστροφή στην ομορφιά τότε, μια αναγνώριση στους περιορισμούς της τέχνης καθώς οι καλλιτέχνες έθεσαν όρια στους εαυτούς τους για χάρη των κοινωνικών αλλαγών; Ή μήπως οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν μια αίσθηση απομόνωσης στην οποία συνέβαλαν οι ίδιοι – δημιουργώντας στάχτες- δεδομένης της ατελείωτης αναζήτησης της ομορφιάς; Είναι η επιστροφή στην ομορφιά μια χειρονομία συμφιλίωσης με έναν κόσμο που την έχει απεγνωσμένα ανάγκη, ένα είδος αισθητικής αμνηστίας; Ή τελικά είναι η επιστροφή στην αναγνώριση της ομορφιάς, που θυσίασε η τέχνη σε μια μάταιη προσπάθεια να ενεργοποιήσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά;”

Καλούμε τους φωτογράφους από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε αυτήν τη συζήτηση.

 

Αναφορές:

  • Wolfgang Huemer and Ingrid Vendrell Ferran: The Place of Beauty in Contemporary Aesthetics
  • Jonathan Jones, “When did modern art become so reluctant to embrace beauty?”, The Guardian
  • Arthur Danto “Beauty for Ashes” in Neal Benezra and Olga M. Viso “Regarding Beauty: a View of the Late Twentieth Century”

Όροι συμμετοχής και κανονισμός του Διεθνούς διαγωνισμού

Το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών με τη Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2020 / Corinth Exposed International Photography Festival 2020. Ο διαγωνισμός αποτελεί επί μέρους δράση του Φεστιβάλ και οι 20 φωτογραφίες που θα επιλεγούν από αρμόδια Κριτική Επιτροπή θα εκτεθούν τον Απρίλιο του 2020 σε ένα από τα ομορφότερα μουσεία της Ελλάδας. Ο χώρος και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Προθεσμία υποβολής: Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 στις 18:00.

Κάθε συμμετοχή θεωρείται έγκυρη εφόσον πληρούνται οι όροι και οι κανόνες του διαγωνισμού, όπως περιγράφονται παρακάτω.

* Η κριτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού συμμετοχής.

Τρόπος συμμετοχής στον διαγωνισμό

1) Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

2) Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει μία μόνο φορά, και να στείλει, σε μία μοναδική αποστολή, από μία (1) έως πέντε (5) φωτογραφίες στην επιτροπή παραλαβής στο email info@peloponnesianinstituteofarts.org.

3) Στην αποστολή πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά τα παρακάτω στοιχεία. Α) όνομα Β) επώνυμο Γ) πατρώνυμο Δ) τηλέφωνο Ε) χώρα/ πόλη ΣΤ) αριθμός φωτογραφιών (1-5) Ζ) email.

4) Κάθε αρχείο φωτογραφίας .jpg πρέπει να έχει α) μέγεθος 2.000 pixels στη μεγάλη διάσταση, ενώ η μικρή πρέπει να υπολογίζεται αναλογικά και β) ανάλυση (resolution) 75 dpi. Όλες οι φωτογραφίες αποστέλλονται με wetransfer ή απλό email.

Όροι και προϋποθέσεις

1) Δεκτές θα γίνουν φωτογραφίες που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις και μόνο.

2) Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει και να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες τις οποίες έχει αποκλειστικά δημιουργήσει ο ίδιος. Αν δημοσιευθούν ή χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες τρίτων, κατά παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, υπεύθυνος είναι ο διαγωνιζόμενος. Ρητά δηλώνεται ότι το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών, τα μέλη του Corinthian Photography Club ή οποιοσδήποτε φορέας τα εκπροσωπεί, ή οι διοργανωτές της έκθεσης ή το Δημόσιο δεν φέρουν καμία ευθύνη.

3) Εφόσον στις φωτογραφίες διακρίνονται πρόσωπα, για να μπορούν αυτές να εκτεθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, ο δημιουργός είναι υποχρεωμένος να έχει λάβει εγγράφως τη συγκατάθεση των εικονιζομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, ρητά δηλώνεται ότι το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών, τα μέλη του Corinthian Photography Club ή οποιοσδήποτε φορέας τα εκπροσωπεί, ή οι διοργανωτές της έκθεσης ή το Δημόσιο δεν φέρουν καμία ευθύνη. Την ευθύνη έχει ο δημιουργός.

4) Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει ικανό αριθμό φωτογραφιών για την δημιουργία έκθεσης φωτογραφίας σε Μουσείο ή γκαλερί.

5) Βραβείο. Οι επιλεγμένες συμμετοχές είναι και οι διακεκριμένες του διαγωνισμού.

6) Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν με email ή τηλεφωνικά μετά την λήξη του διαγωνισμού, ώστε να αποστείλουν ψηφιακά τα φωτογραφικά αρχεία σε υψηλή ανάλυση προς εκτύπωση με wetransfer.

7) Τα έξοδα των εκτυπώσεων δεν βαρύνουν τους διακριθέντες διαγωνιζόμενους, αλλά τους διοργανωτές.

8) Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να εσωκλείουν γραφιστικά το όνομα του καλλιτέχνη.

9) Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της ακύρωσης του διαγωνισμού.

10) Μέσω της ιστοσελίδας θα ανακοινώνονται νεότερα σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες των εκθέσεων και των δράσεων.

11) Ο διοργανωτής έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που αποστέλλονται από τους συμμετέχοντες για οποιαδήποτε προωθητική ή διαφημιστική ενέργεια που έχει σχέση με το φεστιβάλ αναγράφοντας το όνομα του δημιουργού σε υποσημείωση.

12) Ο συμμετέχων, δημιουργός, αποδέχεται όλους τους παραπάνω όρους και η αποστολή των έργων του ηλεκτρονικά με mail θεωρείται ως ενυπόγραφη δήλωση αποδοχής.

Κριτική επιτροπή

Νίκος Φιλιππακόπουλος (Φ. Νίκος)
Αρχιτέκτων DPLG – Εικαστικός καλλιτέχνης
Ειδικεύεται στα εξής πεδία έρευνας:
Αρχιτεκτονική / Οπτική Επικοινωνία / Φωτογραφία / Εικαστικά
Aρχιτέκτων DPLG (UPA 1-Paris, 1983), εικαστικός καλλιτέχνης (εργαστ. ΕNSBA, Paris), διδάσκει στον ΑΚΤΟ από το 1994. Διευθύνει το διακλαδικό MA in Design από την ίδρυσή του (2003). Eίναι μέλος επιτροπών αξιολόγησης στην Αρχιτ. Σχολή ENSAPVS (Paris). Παρουσίασε το ζωγραφικό και φωτογραφικό του έργο σε 11 ατομικές και 20 ομαδικές εκθέσεις (Ελλάδα και Γαλλία, Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας Αθήνας, Οκτ.’99). Από το 1979, χρησιμοποιεί την φωτογραφία για την έρευνά του «Η Εικόνα της Πόλης». Δραστηριοποιήθηκε στο xώρο της οπτικής επικοινωνίας (1984-1998) και του interior design consultance (1989-σήμερα). Υπήρξε μέλος της ομάδας “Urbatecture” και του Centre français de la couleur (Paris).

Δρ. Αντωνία Τζαναβάρα
Διδάκτωρ Μουσειολογίας
Αρχαιολόγος- Ιστορικός Τέχνης
Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου
Προϊσταμένη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Κέντρου Πολιτισμού (ΚΕ.Π.Α.Π.) Δήμου Κορινθίων
Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων

Θεόδωρος Στίγκας
Δικηγόρος Αθηνών
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Ενασχόληση με τη φωτογραφία με δασκάλους: Β. Γεροντάκο, Β. Ταμβάκο, Π. Παυλίδη, Β. Νίκα, Δ. Τσεβά, Μ. Κουγεμήτρο. Συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.
Συνιδρυτής του ηλεκτρονικού περιοδικού photologio.gr.

Peter Kervarec
Φωτογράφος
Ο Peter Kervarec σπούδασε στο Saint Patricks College στη Βικτώρια της Αυστραλίας, όπου ζει και εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας.Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το ταλέντο του στη φωτογραφία τοπίου. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του ανήκει σε γνωστές galleries της Αυστραλίας.
Έχει μεγάλη εμπειρία σε διαγωνισμούς φωτογραφίας καθώς είναι πολύ συχνά μέλος κριτικών επιτροπών σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας στην Αυστραλία και το εξωτερικό.

Justin Jones
Εικαστικός – Φωτογράφος
Ο Justin Jones γεννήθηκε στο Birmingham της Αγγλίας το 1961 και διαμένει στην Γαλλία από το 2002. Είναι εικαστικός και έχει εκθέσει τα έργα του στο Λονδίνο, Βαρκελώνη, Toulouse, Βερολίνο, Βενετία, Los Angeles και σε πολλά άλλα μέρη στην Ευρώπη. Για δέκα χρόνια δίδασκε σχέδιο και σύνθεση στο Central School, London. Η φωτογραφία μεταξύ άλλων συμπλήρωνε πάντα την καλλιτεχνική του παιδεία.

Αναστάσης Πρωτοπαπάς Μ.Α / Β.Α
Φωτογράφος
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας
Ο Αναστάσης Πρωτοπαπάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Photography, Video and Digital Imaging στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Sunderland στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπυχιακό πρόγραμμα MA in Design του πανεπιστημίου του Middlesex. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη παρουσίαση της δουλειάς του έγινε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το καλοκαίρι του 2011. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται έντονα με τη θεωρία και την κριτική στη φωτογραφία.
Είναι καθηγητής φωτογραφίας στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global Arts Studios και στο Ι.Ε.Κ. Δέλτα.

Σωκράτης Λαμπρόπουλος Μ.Α / Β.Α
Εικαστικός
Διευθυντής Global Arts Studios
Διευθύνων Σύμβουλος Πελοποννησιακού Ινστιτούτου Τεχνών
Ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος είναι κάτοχος Β.Α και Μ.Α με διάκριση από το Middlesex University of London.


Info