Γιάννης Μπεχράκης – Κάποτε ξεγέλασε τον θάνατο …

1

Γιάννης Μπεχράκης

Η αποστολή μου είναι να σας πω την ιστορία και στη συνέχεια να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε, η αποστολή μου είναι να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να πει: «Δεν ήξερα».

Γιάννης Μπεχράκης

 

“Η άνοιξη αυτή μας βρήκε όλους απροετοίμαστους…” (Γ. Ρίτσος)
και απροετοίμαστους μας βρήκε ο θάνατος του Γ. Μπεχράκη …

Γράφηκαν, γράφονται και θα γραφούν πολλά… Δυνατός ως άνθρωπος και φωτορεπόρτερ …

“Τα πιο δύσκολα αχαρτογράφητα νερά είναι της ψυχής μας” … είχε δηλώσει μιλώντας για την περιπέτειά του στη Σιερρα Λεόνε το 2000.
εκεί ξεγέλεσε τον θάνατο …
χθες 2.3.2019 δεν τα κατάφερε …

Γιάννης Μπεχράκης

Για δεκαετίες ολόκληρες λίγα ήταν τα μεγάλα πολεμικά, πολιτικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο από τα οποία απουσίασε ο Γιάννης. Το να πει κανείς ότι απλώς τα κάλυψε με τον φακό του, θα ήταν πολύ φτωχό. Με τις φωτογραφίες του σφράγισε τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα γεγονότα – από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Σιέρα Λεόνε μέχρι την προσφυγική κρίση και την Αραβική Άνοιξη.

Γιάννης Μπεχράκης

Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουλειάς του όσο και τον προσωπικό κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε πολλές φορές τον εαυτό του στο δημοσιογραφικό του καθήκον.
Επιγραμματικά και μόνο αναφέρουμε τα βραβεία Pulitzer το 2016, World Press Photo το 2000, Bayeux-Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015.

Γιάννης Μπεχράκης

Δείξαμε στον κόσμο τι συμβαίνει και ο κόσμος φρόντισε. Έδειξε ότι η ανθρωπότητα είναι ακόμα ζωντανή, κάναμε να ακουστεί η φωνή αυτών των ατυχών ανθρώπων. Τώρα με το Pulitzer, θεωρούμε ότι το έργο μας αναγνωρίστηκε επαγγελματικά.

Γιάννης Μπεχράκης

Γιάννης Μπεχράκης

Μία από τις στιγμές της καριέρας του που τον στιγμάτισαν ήρθε το 2000, καθώς κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε. Ο Μπεχράκης ταξιδεύοντας με κομβόι κυβερνητικών στρατιωτών στη ζούγκλα μαζί με τους συναδέλφους από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Kurt Schork και Mark Chisholm, αλλά και τον κάμεραμαν του AP Miguel Gil Moreno, δέχτηκε ένοπλη επίθεση από αντάρτες.
Ο Schork, ένας από τους πιο στενούς φίλους του Μπεχράκη, χτυπήθηκε από τα πυρά και πέθανε επί τόπου, ενώ λίγο αργότερα νεκρός έπεσε και ο Moreno. Ο Μπεχράκης και ο Chisholm ανάμεσα σε βροχή από σφαίρες κατάφεραν να διαφύγουν.
Και οι δύο κατάφεραν να γλιτώσουν από την επίθεση σέρνοντας τα σώματα τους ανάμεσα στους θάμνους που οδηγούσαν στη ζούγκλα, όπου και αναγκάστηκαν να κρυφτούν επί ώρες μέχρι να αποχωρήσουν οι ένοπλοι. Λίγο αργότερα ο Μπεχράκης θα τραβήξει μια φωτογραφία του εαυτού του που θα μείνει στην ιστορία. Τον ίδιο να κοιτάζει τον ουρανό με ένα βλέμμα που δεν μπορεί να περιγραφθεί με λέξεις.

Γιάννης Μπεχράκης

«Νομίζω ότι εκείνη η στιγμή άλλαξε πολύ τον Γιάννη», επισήμανε ο Chisholm για την επίθεση και το θάνατο του Schork. Οι τέσσερις ρεπόρτερ είχαν γνωρίσει ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και είχαν εξελιχθεί σε μια «ομάδα αδελφών».

εδώ μιλά για την περιπέτειά του στη Σιέρρα Λεόνε

Ο Μπεχράκης είχε πει ότι μισούσε τον πόλεμο, αλλά, όπως και πολλοί άλλοι, αγαπούσε το ταξίδι, την περιπέτεια και τη συντροφικότητα που τον συνόδευαν. Αντί να τον απομακρύνει, ο θάνατος του Schork τον οδήγησε πίσω στις εμπόλεμες περιοχές, τουλάχιστον για λίγο.
«Η μνήμη του με βοήθησε να επιστρέψω στην κάλυψη αυτού που θεωρώ την αποθέωση της φωτορεπορτάζ: την πολεμική φωτογραφία», έγραψε αργότερα ο Μπεχράκης.

Γιάννης Μπεχράκης

Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός ήταν από τα όπλα του. Λάτρευε οτιδήποτε ξεπερνούσε τα όρια, τη ροκ μουσική στη διαπασών, τα επικίνδυνα αθλήματα, τα βουνά και τη θάλασσα, τις μηχανές. Σεβόταν τη διαφορετικότητα και τις απόψεις των άλλων.

Γιάννης Μπεχράκης

Αναφερόμενος στη ματιά και το στιλ της δουλειάς του Γ. Μπεχράκη, ο βετεράνος φωτορεπόρτερ του Reuters Γκόραν Τομάσεβιτς σχολίασε ότι για τον εκλιπόντα πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν». «Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», πρόσθεσε.

Γιάννης Μπεχράκης

Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

Γιάννης Μπεχράκης

Η έμπνευση και η πίστη που έχω ότι αυτό που κάνω είναι σημαντικό για τον υπόλοιπο κόσμο. Δηλαδή ότι πρέπει να είμαι εκεί, για να είμαι κομιστής της αλήθειας –βαριά κουβέντα αυτό που λέω.

(Γιάννης Μπεχράκης)

Γιάννης Μπεχράκης

 


Πηγή: Reuters, CNN, Efsyn