Toni Frissell – από τις πρώτες φωτογράφους μόδας

Η Antoinette (Toni) Frissell γεννήθηκε το 1907.

Όταν η Frissell ήταν νεότερη, ήταν παθιασμένη με το θέατρο, αλλά μετά από δύο ρόλους σε παραγωγές του Max Reinhardt, συνειδητοποίησε ότι το θέατρο δεν ήταν γι ‘αυτήν. Στα πρώτα της είκοσι χρόνια άρχισε να φωτογραφίζει εν μέρει λόγω του αδελφού της, του Varick Frissell, σκηνοθέτη και φωτογράφου που της δίδαξε τα βασικά της φωτογραφίας.

Fashion model on edge of boat, man rowing, Montego Bay, Jamaica. –  Frissell, Toni, 1946 November

Προπολεμική καριέρα

Στην αρχή της καριέρας της δούλεψε σύντομα για το Vogue, γράφοντας λεζάντες και γράφοντας λίγο για το περιοδικό. Απολύθηκε λόγω της φτωχής ορθογραφίας της, αλλά ενθαρρύνθηκε από τον συντάκτη μόδας της Vogue, Carmel Snow, να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Εκπαιδεύτηκε με τον Cecil Beaton.

Fashion model posing in an evening gown on the steps of the Jefferson Memorial, with the Tidal Basin and Washington Monument in the background  –  Frissell, Toni, 1952 July

Η πρώτη της φωτογράφηση, ως φωτογράφος μόδας για το Vogue ήταν το 1931, και οφειλόταν στην Condé Montrose Nast. Αργότερα πήρε φωτογραφίες για το Harper’s Bazaar. Οι φωτογραφίες της μόδας, ακόμη και για  βραδινά εσώρουχα, ήταν αξιοσημείωτες.  Ήταν από τους πρώτους φωτογράφους που πέρασαν έξω από το στούντιο για τη μόδα, καθορίζοντας μια τάση στον τομέα. Δεν φωτογραφισε εσωτερικά κυρίως επειδή “δεν ξέρω πώς να φωτογραφίζω σε ένα στούντιο. Ποτέ δεν ήξερα για τεχνικά σημεία και ακόμα δεν το έχω “. Το στυλ της το συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Για αυτό το είδος καινοτομίας και πειραματισμού ήταν γνωστή: Όπως και ο Martin Munkacsi, γνώρισε την εμφάνιση του αυτοσυνείδητου αυθορμητισμού στις εικόνες της μόδας, δουλεύοντας σε εξωτερικούς χώρους με τα μοντέλα της.

Woman, probably a fashion model, lying on ferns on ground. –  Frissell, Toni,

Είχε την τάση να χρησιμοποιεί ασυνήθιστες προοπτικές, τις οποίες πέτυχε τοποθετώντας την κάμερα σε έναν δραματικό διαγώνιο άξονα, ή / και χρησιμοποιώντας χαμηλή οπτική γωνία και φακό ευρείας γωνίας σε ουδέτερο φόντο, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση της επιμήκους ανθρώπινης μορφής.

Five women holding hands and walking together in a row, sky in background – Frissell, Toni, 1935 August

Με την προτίμησή της για κοντινές φωτογραφίες και απλές απεικονιζόμενες εικόνες ντεμοντέ μοντέλων με αθλητικά ρούχα, οι φωτογραφίες της μόδας της Frissell είναι ορόσημα στην ανάπτυξη μεταπολεμικών εικόνων μόδας.

B’ Παγκόσμιος πόλεμος

Το 1941, η Frissell προσέφερε εθελοντικά τις φωτογραφικές της υπηρεσίες στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Αργότερα εργάστηκε για την Πολεμική Αεροπορία και έγινε η επίσημη φωτογράφος του Γυναικείου Στρατού Γυναικών. Για λογαριασμό τους, έλαβε χιλιάδες εικόνες νοσηλευτών, στρατιωτών πρώτης γραμμής, WAC, αφροαμερικανών αερομεταφορέων και ορφανών παιδιών.

Abandoned boy holding a stuffed toy animal amid ruins following German aerial bombing of London. –  Frissell, Toni, 1945

Ταξίδεψε στο ευρωπαϊκό μέτωπο δύο φορές. Οι φωτογραφίες των στρατιωτικών γυναικών και των πιλότων μαχητών της Αφρικανικής Αμερικής (“Tuskegee Airmen”) χρησιμοποιήθηκαν για την ενθάρρυνση της δημόσιας υποστήριξης γυναικών και Αφροαμερικανών στο στρατό.

U.S. soldiers resting among ruins of building, with soldier lying on plank in foreground, on the Siegfried Line, Rhone Valley, German Front –  Frissell, Toni 1945 Feb

Μετά τον πόλεμο

Στη δεκαετία του 1950, πήρε ανεπίσημα πορτρέτα των διάσημων και ισχυρών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Winston Churchill, Eleanor Roosevelt, John F. και Jacqueline Kennedy, και εργάστηκε για τα περιοδικά Sports Illustrated και Life.

Jacqueline Kennedy –  Frissell, Toni, 1957 September

Όταν κουράστηκε από τη μόδα, συνέχισε το ενδιαφέρον της για τον αθλητισμό και προσλήφθηκε ως η πρώτη γυναίκα στο προσωπικό της Sports Illustrated το 1953 και συνέχισε να είναι ένα μια από τις λίγες γυναίκες φωτογράφους  αθλητικών γεγονότων για αρκετές δεκαετίες.

Nuns clamming on Long Island – Frissell, Toni, 1957 Sept

Σε μεταγενέστερή της δουλειά επικεντρώθηκε στη φωτογράφηση γυναικών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συχνά ως σχολιασμό της ανθρώπινης κατάστασης.

Elizabeth Taylor with head on her husband Eddie Fisher –  Frissell, Toni

Στις αρχές της δεκαετίας του 70, άρχισε να έχει προβλήματα με τη μνήμη της. Για να αντισταθμίσει αυτό, άρχισε να γράφει απομνημονεύματα, τα οποία μετατράπηκε σε σχεδόν χίλιες σελίδες χειρόγραφα. Τα απομνημονεύματά της αναδεικνύουν τους χρόνους από την παιδική της ηλικία έως την μετέπειτα ζωή της, περιγράφοντας την προνομιούχα ανατροφή της, την εξερεύνηση της στην Ευρώπη, την εφηβεία και την λατρεία της για πλουσιότερο τρόπο ζωής. Αυτή η λατρεία επηρέασε την επιλογή στα θέματα των φωτογραφιών της, καθώς και τα πιο ακριβά αθλήματα της εποχής, όπως το σκι και το γκολφ, που συνέχισε να φωτογραφίζει για το Sports Illustrated.

“Trooping the color” – Sir Winston seated in aisle, to see, and be seen. –  Frissell, Toni, between 1940 and 1960

Η Frissell πέθανε από τη νόσο του Alzheimer στις 17 Απριλίου 1988 σε νοσοκομείο Long Island.

Η συλλογή των φωτογραφιών της στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου περιέχει περίπου 340.000 εικόνες και λόγω του μεγέθους της δεν είναι εντελώς διαθέσιμο στο κοινό. Η ίδια και ο σύζυγός της δώρισε το αρχείο αρνητικών ταινιών το 1971.

Toni Frissel