Ryan McGinley

Ryan McGinley

Ο Ryan McGinley γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1977 στο Ramsey του New Jersey. Έλαβε πτυχίο BFA στη γραφιστική στο Parsons School of Design της Νέας Υόρκης το 2000. Την ίδια χρονιά διοργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφιών, The Kids Are Alright, μέσα σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στη γειτονιά του SoHo της Νέας Υόρκης. Έστειλε τον αυτοδημοσιευμένο κατάλογό του με την έκθεση σε επιμελητές, καλλιτέχνες και συντάκτες περιοδικών που θαύμαζε, και τράβηξε την προσοχή της Sylvia Wolf, επιμελήτριας φωτογραφίας στο Whitney Museum of American Art της Νέας Υόρκης. Η Wolf υπερασπίστηκε το έργο του και το 2003, σε ηλικία 25 ετών, ο McGinley είχε μια έκθεση ως μέρος της σειράς First Exposure του μουσείου, καθιστώντας τον τον νεότερο καλλιτέχνη που πραγματοποίησε ποτέ ατομική έκθεση στο ίδρυμα.

Ryan McGinley

Ο McGinley άρχισε να έλκεται από την κουλτούρα του δρόμου νωρίς στην εφηβεία του και άρχισε να κάνει παρέα με καλλιτέχνες γκράφιτι, νεαρούς με queer κουλτούρα και ταυτότητα,  και indie μουσικούς στο New Jersey και το κέντρο του Μανχάταν. Αυτά που ξεκίνησε ως ειλικρινείς λήψεις του τρόπου ζωής του και των φίλων του θεωρούνται τώρα ως εμβληματικά στιγμιότυπα της γενιάς του. Οι πρώτες φωτογραφίες του McGinley δείχνουν μιαν όμορφη, νεαρή, γυμνή και ανδρόγυνη νεολαία να ταράζεται, να σηκώνεται ψηλά, να βουτάει, να κρέμεται από ταράτσες, να κλέβει καταστήματα, να τρέχει, να πέφτει, να σκοτώνει και να ζει με ηδονική έξαρση και εξέγερση. Οι φίλοι του McGinley είναι πρόθυμοι συνεργάτες, γνωρίζουν πολύ καλά την κάμερα, ενώ επιδεικνύουν μια ειλικρίνεια και ανατρέπουν την κοινοτοπία της καθημερινότητάς τους, καθώς βοηθούν στη δημιουργία εικόνων ισχυρών, δελεαστικών οραμάτων μιας νέας μποέμ γενιάς.

Ryan McGinley

Αν και οι φωτογραφίες του θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με αυτές της Nan Goldin και τις ταινίες των Larry Clark και Gus Van Sant, οι εικόνες του McGinley αποφεύγουν την τραγωδία και την επικείμενη καταστροφή που συχνά μετέφεραν οι προκάτοχοί του στις απεικονίσεις περιθωριοποιημένων υποκουλτούρων. Αντίθετα, οι φωτογραφίες του υποδηλώνουν μια χαρά και ελευθερία σε συμφωνία με την πεμπτουσία της νεότητας που δοκιμάζει τα όρια της ζωής. Ιδιαίτερα στα πρώτα του έργα, ο McGinley φαίνεται να παραπέμπει στον Διόνυσο – τον θεό του κρασιού, της τέχνης και της έκστασης που περιβάλλεται από γυμνούς, ανδρόγυνους νέους τους οποίους απελευθερώνει επιτρέποντάς τους να ματαιώσουν τη σύμβαση και να επιδίδονται ασυνείδητα στην ευχαρίστηση.

Ryan McGinley

Το έργο του McGinley έχει περάσει από διακυμάνσεις τόσο  από τη δημιουργία φωτογραφιών ντοκιμαντέρ έως την ενορχήστρωση σκηνών όπου κατευθύνει τους ανθρώπους σύμφωνα με το δημιουργικό του όραμα. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα καλοκαιρινό οδικό ταξίδι στο Βερμόντ, όπου τράβηξε φωτογραφίες φίλων στο δάσος, δημιούργησε αρκετές ετήσιες καλοκαιρινές οδικές εκδρομές εκτός χώρας. Με φόντο το απέραντο αμερικανικό τοπίο, το Sun and Health (2006) δείχνει τους φίλους του αμέριμνους ενώ κάνουν βαρκάδα, κατεβαίνουν από αμμόλοφους και τρέχουν σε ανοιχτά χωράφια.

Ryan McGinley

Στο I Know Where the Summer Goes (2008), η ομάδα του διασχίζει με χαρά γυμνή στην ύπαιθρο και οι σκηνές βοηθούνται από ειδικά εφέ, όπως πυροτεχνήματα και μηχανές ομίχλης, που προσθέτουν μια αίσθηση σουρεαλισμού στις φωτογραφίες. Το Moonmilk (2009) απαθανατίζει μια ομάδα που εξερευνά τις αχαρτογράφητες υπόγειες σπηλιές της Αμερικής που στάζουν με πολύχρωμα κοιτάσματα κρυστάλλων. For Everybody Knows This Is Nowhere (2010), ο McGinley τράβηξε προσωπικές, γυαλιστερές, ψηφιακές ασπρόμαυρες λήψεις κυρίως αγνώστων, ενώ το Animals (2012) παρουσιάζει πορτρέτα άγριων ζώων σε συνδυασμό με γυμνά μοντέλα σε φωτεινό φόντο. Το Yearbook (2014) διατηρεί την εμφάνιση στούντιο των Animals, με πάνω από πεντακόσια γυμνά πορτρέτα, όλα με έντονα χρώματα, γενικά σκηνικά, τοποθετημένα για να καλύπτουν κάθε ίντσα των τοίχων και της οροφής της γκαλερί.

Ryan McGinley

Ο McGinley είχε ατομικές εκθέσεις στο P.S.1 Contemporary Art Center (τώρα MoMA PS1), Νέα Υόρκη (2004). Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, Ισπανία (2005); Foam Fotografiemuseum Amsterdam (2007); Ratio 3, San Francisco (2010, 2013); και το Μουσείο Daelim, Σεούλ (2013–14). Οι ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν εκείνες στο Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών, Σινσινάτι (2004). Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο (2007), Μουσείο Μπρούκλιν (2009–10). Ο McGinley ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Ryan McGinley