Joyce Tenneson – Η αιθέρια πνοή των πορτρέτων

Joyce Tenneson – Η αιθέρια πνοή των πορτρέτων

Οι άνθρωποι είναι το κέντρο της δουλειάς μου και πάντα θα με ενδιαφέρει η εσωτερική τους ζωή. Είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια που συνεχίζει να με γοητεύει.

Joyce Tenneson

Η Joyce Tenneson θεωρείται μία από τις φωτογράφους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της φωτογραφίας. Οι φωτεινές και μοναδικές silver εκτυπώσεις Polaroid, Ilfochrome και vintage ζελατίνης 20×24 ιντσών αναδύουν μια συγκλονιστική μυστικιστική ευαισθησία. Οι εικόνες της στοχεύουν να δείξουν τον εσωτερικό κόσμου του απεικονιζόμενου: «Θέλω να επιτρέψω στους άλλους να αποκαλύψουν και να γιορτάσουν πτυχές του εαυτού τους που συνήθως κρύβονται. Η κάμερά μου είναι μάρτυρας. Κρατάει ένα φως για να νιώσουν τη δική τους ουσία και τους δίνει το κουράγιο να συνεργαστούν στην καταγραφή αυτών των αποκαλύψεων», λέει η Tenneson.

Joyce Tenneson

Το έργο της είναι ένας συνδυασμός προσωπογραφίας και μυθολογίας. Την ενδιαφέρει να ανακαλύψει τα αρχέτυπα της ύπαρξής μας. Οι χαρακτηριστικές της εικόνες προσπαθούν να δείξουν τον εσωτερικό άνθρωπο που αιωρείται πίσω από την «πρόσοψη». Η Tenneson προσπαθεί να ανοίξει τον εαυτό της στο σύμπαν τους – να ανακαλύψει κάποια εσωτερική ουσία που βοηθά στην αποκρυστάλλωση της μοναδικότητάς τους.

Joyce Tenneson

Φωτογραφίζει επίσης λουλούδια όπως κάνει τους ανθρώπους. Καταγράφει τις φυσικές πτυχές της ομορφιάς τους, με στόχο να συλλάβει τις συναισθηματικές διαστάσεις της ύπαρξής τους, και βλέπει τα λουλούδια όχι ως απλά διακοσμητικά αλλά ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Φωτογραφίζει λουλούδια με τον ίδιο σεβασμό που δείχνει και στα πορτρέτα. Η Tenneson ακολουθεί τους κύκλους της ζωής τους από τη γέννηση μέχρι το μπουμπούκι για να ανθίσει και μέχρι τον αναπόφευκτο μαρασμό τους.

Joyce Tenneson

Η Joyce Tenneson γεννήθηκε στο Weston της Μασαχουσέτης, στις 29 Μαΐου 1945. Η παιδική της ηλικία πέρασε ζώντας σε ένα μοναστήρι όπου εργάζονταν οι γονείς της. Η Joyce περιγράφει το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ως μυστηριώδες – “κάτι έξω από τον Fellini” – αλλά γεμάτο συμβολισμούς, τελετουργίες και ομορφιά.

Joyce Tenneson

Στα 20 της, η Tenneson εξερεύνησε τις αυτοβιογραφικές πτυχές της φωτογραφίας της τραβώντας εκατοντάδες αυτοπροσωπογραφίες. Από τότε, το έργο της έχει γίνει πιο αποκαλυπτικό, αντανακλώντας το εσωτερικό της ταξίδι. Τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια αυτού του ταξιδιού τα πέρασε ως καθηγήτρια σε σχολή τέχνης στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της οποίας δημοσίευσε δύο βιβλία και είχε πολλές διεθνείς εκθέσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Tenneson μετακόμισε από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε μια πολύ γνωστή καριέρα.

Joyce Tenneson

Το φωτογραφικό έργο της Tenneson έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 150 εκθέσεις παγκοσμίως και περιλαμβάνεται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Είναι αποδέκτης πολλών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του International Center of Photography’s Infinity Award για την καλύτερη εφαρμοσμένη φωτογραφία. Επιπλέον, έχει ανακηρυχθεί «Φωτογράφος της Χρονιάς» από τον διεθνή οργανισμό, Women in Photography. Οι φωτογραφίες της έχουν εμφανιστεί σε εξώφυλλα περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των Time, Life, Entertainment Weekly, Newsweek, Premiere, Esquire και The New York Times Magazine. Είναι συγγραφέας δεκατριών βιβλίων, το τελευταίο της, με τίτλο «Joyce Tenneson: A Life in Photography», εκδόθηκε το 2008. Η Joyce ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα λόγια της σπουδαίας ιστορικού τέχνης Vicki Goldberg: «Η Tenneson έχει ένα μοναδικό όραμα που κάνει τις φωτογραφίες της άμεσα αναγνωρίσιμες. Δημιουργεί αινιγματικές και αισθησιακές εικόνες που είναι διαχρονικές και “στοιχειωτικές”».

Joyce Tenneson