Η φωτογράφος Gina Lollobrigida

Η φωτογράφος Gina Lollobrigida

Η φωτογράφος Gina Lollobrigida

Γράφει ο Γιώργος Καζάζης

Η Gina Lollobrigida (: Luigia Lollobrigida), που έφυγε από κοντά μας στις 16 Ιανουαρίου 2023 σε ηλικία 95 ετών (γεννήθηκε 4 Ιουλίου 1927), ήταν Ιταλίδα ηθοποιός και φωτογράφος. Με το παρατσούκλι «Λα Λόλλο» ήταν μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαίες ηθοποιούς και σεξ σύμβολο (με πολυτάραχη ερωτική ζωή) της δεκαετίας του 1950 και του 1960 διεθνώς. 

Πρωταγωνίστησε σε πολλές Αμερικάνικες ταινίες, που την έκαναν διάσημε σε όλο τον κόσμο.

Συνεργάστηκε με τους μεγάλους Ιταλούς δημιουργούς, όπως οι Βιτόριο ντε Σίκα, Μάριο Μονιτσέλι, Πιετρο Τζέρμι, Μάριο Σολντατι κ.α. Στη Γαλλία συνεργάστηκε με σκηνοθέτες του διαμετρήματος των Ρενέ Κλαιρ και Κριστιάν Ζακ.

Η επιτυχημένη ηθοποιός των  δεκαετιών του ’50 και του ’60 μεταμορφώθηκε τη δεκαετία του’70 σε μια  ταλαντούχα φωτογράφο, γεγονός που -μάλλον- δεν είναι ευρέως γνωστό.

Κατά την διάρκεια αυτή της  δεκαετίας και ενώ έχει εγκαταλείψει το σινεμά (αρνούμενη πεισματικά να υποκύψει σε διάφορες προτάσεις για κακής ποιότητας ταινίας και γυμνές φωτογραφίσεις) , η Gina Lollobrigida ρίχνει όλο το ενδιαφέρον της στην τέχνη της φωτογραφίας.

Gina Lollobrigida

Η Gina Lollobrigida φωτογράφισε μάλιστα αρκετές διασημότητες, πορτρέτων διασημοτήτων από τον κόσμο του θεάματος, της πολιτικής και της τέχνης και της παράδοσης. Οι προσωπικότητες που απεικονίζονται περιλαμβάνουν τις Indira Gandhi, Henry Kissinger, Maria Callas, Liza Minelli, Yuri Gagarin, Neil Armstrong, Grace Kelly, Paul Newman, Sean Connery, Audrey Hepburn και πολλούς άλλους, μεταξύ των οποίων και τον Fidel Castro  που τον φωτογράφισε και του έκανε μια αποκλειστική συνέντευξη.

«Περάσαμε μαζί 12 μέρες. Δεν με ενδιέφερε ως πολιτικός ηγέτης αλλά σαν άνδρας. Εκείνος συνειδητοποίησε ότι δεν είχα πάει με εχθρικές διαθέσεις και με αποδέχτηκε με μεγάλη προθυμία» θα αποκαλύψει δεκαετίες αργότερα η ίδια για τον Fidel Castro.

Gina Lollobrigida – Fidel-Castro

Gina Lollobrigida – Fidel-Castro

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή στην Ιταλία, με εντυπωσιακές συνθέσεις και ρεαλισμό με υπέροχες εικόνες Ιταλών νέων και ηλικιωμένων, οικογενειών, αξιοθέατων και τοπίων.

Η Gina Lollobrigida έχει εκδώσει έξι βιβλία με φωτογραφίες της (το βιβλίο της με τίτλο “Italia mia” (“My Italy”) κέρδισε το βραβείο “Nadar” το 1973 για το καλύτερο βιβλίο φωτογραφιών της χρονιάς, με πάνω από 300.000 αντίτυπα να πωλούνται σε όλο τον κόσμο).

Gina Lollobrigida

Μερικές από τις πιο διάσημες φωτογραφικές της συνθέσεις που απεικονίζουν παιδιά και ζώα, συγκεντρώθηκαν μαζί και δημοσιεύθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο “The Wonder of Innocence” (1994). Για το βιβλίο αυτό χρειαστήκαν  14 χρόνια σύνθεσης, ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα.

Επίσης έχει σκηνοθετήσει τρία καλλιτεχνικά ντοκιμαντέρ: ένα για τον Φιντέλ Κάστρο το 1974, ένα για την Ίντιρα Γκάντι το 1976 και μια ταινία 35 χιλιοστών για τις Φιλιππίνες διάρκειας δύο ωρών.

Το 1992 της απονεμήθηκε από τον François Mitterand  το βραβείο Légion d’Honneur, για τη προσφορά της  της τόσο ως ηθοποιός όσο και ως καλλιτέχνης.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο και χρειάζεται  αρκετό ψάξιμο για να βρεθεί ένας ικανός αριθμός από αυτές.

Gina Lollobrigida


Info:

Γεώργιος Καζάζης
Γεννήθηκα στη Φίλια της Λέσβου και ζω μόνιμα στη Μυτιλήνη. Συνταξιοδοτήθηκα το 2009 και αφού παρακολούθησα τα μαθήματα της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ), ασχολούμαι με τη φωτογραφική τέχνη.
Έχω διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΦΕΜ, έχω συμμετοχή στις εκθέσεις της και έχω διδάξει στους μαθητές της : ιστορία της φωτογραφίας, τη φωτογραφική μηχανή, τους φακούς, τους “κανόνες” σύνθεσης/αισθητικής.
Παρακολούθησα σεμινάρια από δασκάλους, που με βοήθησαν στη προσπάθεια μου  να μπω στον κόσμο της φωτογραφίας : τον Πλάτωνα Ριβέλλη, τον Βασίλη Γεροντάκο, τον Λάμπρο Παπανικολάτο, τον Λουκά Βασιλικό, τον Γιώργο Δεπόλλα και τον Στράτο Καλαφάτη, που θερμά τους ευχαριστώ για όσα μου πρόσφεραν και συνεχίζουν να μου προσφέρουν.
Μελετώ πάρα πολύ –σε βάρος των λήψεων μου- φωτογραφικά βιβλία και βλέπω όλους τους πρωτοπόρους της τέχνης της φωτογραφίας.
Λατρεύω  τον κινηματογράφο και κυρίως τις ταινίες των μεγάλων auteurs, που είναι για μένα πηγή έμπνευσης και στοχασμού.-
www.georgekazazis.gr
https://www.facebook.com/george.kazazis
https://www.instagram.com/george_kazazis/