Fred Herzog – ο φωτογράφος των δρόμων του Βανκούβερ

“Αν δεν εμπιστεύεστε το ένστικτό σας, αν δεν εμπιστεύεστε το πρώτο όραμά σας, τότε το χάνετε”

Fred Herzog

Ο θρυλικός φωτογράφος των δρόμων του Βανκούβερ απέκτησε φήμη μόνο τα τελευταία 20 περίπου χρόνια της ζωής και της σταδιοδρομίας του.

Fred Herzog

Γεννήθηκε στη Γερμανία. Μεταναστεύοντας στον Καναδά το 1952, άρχισε να φωτογραφίζει στο Βανκούβερ. Σε μια εποχή που οι «σοβαροί» φωτογράφοι χρησιμοποιούσαν αυστηρά ασπρόμαυρο φιλμ, οι φωτογραφίες του Herzog (και δη φωτογραφίες δρόμου) ως έγχρωμες ήταν πρωτοποριακές.

Για πολλά χρόνια, το έργο του Herzog παραμένει κρυμμένο, υποβιβάζεται σε άτυπες και μικρές συγκεντρώσεις καλλιτεχνών.

Fred Herzog

Εργάστηκε ως ιατρικός φωτογράφος και τα σαββατοκύριακα έβγαζε την κάμερά του στους δρόμους, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή, όπως την παρατηρούσε.

Εστιάζοντας την κάμερά του σε βιτρίνες, πινακίδες νέον, καφετέριες και πλήθη ανθρώπων, έγινε φωτογραφικά ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες στον τομέα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, παρουσιάζοντας μια άποψη της πόλης στην πλήρη καθημερινότητά της.

Fred Herzog

Ο θάνατός του σήμανε όχι μόνο την απώλεια ενός μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και το τέλος μιας εποχής. Οι εικόνες Kodachrome έγιναν σήμα κατατεθέν για τον Herzog.

Μεταφέρουν μια αίσθηση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας, καθώς η αρχιτεκτονική κληρονομιά και η πολιτιστική ζωή της πόλης απειλούνται από την ανάπτυξη.

Αν και φωτογράφιζε από το 1953, έφτασε το 2007 μετά από την πρώτη του ατομική έκθεση στην Πινακοθήκη του Βανκούβερ το 2007, στην ηλικία των 76 ετών, να λάβει ευρεία αναγνώριση.

Fred Herzog

Ο Andy Sylvester, ιδιοκτήτης της Equinox Gallery, όπου βρίσκεται η μόνιμη συλλογή των έργων του δήλωσε ότι ο Herzog κατάφερε να κάνει ένα έργο περίπου 200 καλών φωτογραφιών και το έκανε χωρίς υποστήριξη.

Ο Sylvester ανέφερε ότι δύο από τις μεγάλες επιρροές του Herzog ήταν ο Walker Evans, ο οποίος κατέγραψε τα αποτελέσματα της Μεγάλης Ύφεσης στις Η.Π.Α. και ο Robert Frank, με τη θρυλική του φωτογραφική δουλειά «The Americans».

Να σημειωθεί ο τι ο Herzog και ο Φρανκ πέθαναν την ίδια μέρα.

«Προσπαθούσα να δείξω την ζωντάνια και τη ζωτικότητα της πόλης», δήλωσε ο Herzog στην εφημερίδα The Vancouver Sun το 2005.

Fred Herzog

Ο Herzog ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που έκανε τέχνη με έγχρωμες φωτογραφίες.

Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, πολλοί στον κόσμο της τέχνης της φωτογραφίας δεν έλαβαν το χρώμα σοβαρά, θεωρώντας ότι είναι ερασιτεχνικό και φανταχτερό. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες τρραβούσαν μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Η Herzog χρησιμοποίησε τη μοναδική ποιότητα της ταινίας διαφάνειας Kodachrome για να τονίσει τα χρώματα και τις υφές. Λαμβάνοντας αντί για ασπρόμαυρες φωτογραφίες χρώμα, έκανε τις σκηνές του δρόμου να φαίνονται πολύ πιο σύγχρονες.

Fred Herzog

Μετά την έκθεση στο VAG, η σταδιοδρομία του Herzog ξεκίνησε. Μια γκαλερί στη Νέα Υόρκη άρχισε να πουλά  το έργο του και έκανε τις εκθέσεις του στην Ευρώπη.

Ο Herzog όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Sun», το 1994, ότι έπρεπε να δουλέψει γρήγορα και στοχευμένα (ήταν και οι σχετικά μεγάλες ταχύτητες του κλείστρου που απαιτούσε το Kodachrome) … κι έτσι περπατούσε γύρω από την πόλη με τη χειροκίνητη φωτογραφική μηχανή Leica 35 mm.

Fred Herzog