David Hamilton – Αθωότητα ή στα όρια της παιδικής πορνογραφίας;

David Hamilton

Για τον David Hamilton, o Chris Warmoli έγραψε μεταξύ άλλων στην Guardian το 2005: “Οι φωτογραφίες του υπήρξαν για καιρό στην πρώτη γραμμή της συζήτησης: «είναι τέχνη ή πορνογραφία;»”

Η συχνή εμφάνιση γυμνών κοριτσιών στις φωτογραφίες του προκάλεσε αρκετες συζητήσεις, κριτικές και απόψεις πολλών ανθρώπων σχετικά με την καλλιτεχνική εγκυρότητα του οράματός του. Ορισμένοι περιέγραψαν τις φωτογραφίες του ως όμορφες και συγκινητικές, άλλοι τις είδαν ως υπερβολικά σεξουαλικές και ενοχλητικές. Δεδομένου ότι οι φωτογραφίες του Hamilton αμφισβητήθηκαν,  ο ίδιος δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Λόλιτα, εξηγώντας ότι μοιράστηκε την «εμμονή με την αγνότητα» του συγγραφέα και ότι με το έργο του έψαχνε για «την ειλικρίνεια ενός χαμένου παραδείσου». Ωστόσο, χαρακτηρίστηκε ως διεστραμμένο και πορνογραφικό όλο αυτό που απέδωσε δηλ. μια αθωότητα και ειλικρίνεια στις εικόνες του.

David Hamilton

Ο David Hamilton μεγάλωσε στο Λονδίνο. Οι σπουδές του διακόπηκαν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε για κάποιο χρονικό διάστημα στην πανέμορφη επαρχία του Ντόρσετ γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη δουλειά του διαχρονικά. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Λονδίνο και αφού τελείωσε το σχολείο μετακόμισε στη Γαλλία όπου και διαμένει μέχρι τον θάνατό του.

David Hamilton

Η καλλιτεχνική του φλέβα φάνηκε από όταν άρχισε να δουλεύει στο γραφείο ενός αρχιτέκτονα. Σε ηλικία 20 ετών, πήγε στο Παρίσι όπου δούλεψε σαν γραφίστας στο περιοδικό Elle. Tην επιτυχία και αναγνώριση ακολούθησε μια σύντομη στάση στην Αγγλία για να εργαστεί στο περιοδικό Queen και η επιστροφή και πάλι στο Παρίσι όπου προσελήφθη σαν καλλιτεχνικός διευθυντής στο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της πόλης, το Printemps. Άρχισε να φωτογραφίζει επαγγελματικά όσο ακόμη εργαζόταν στο Printemps και το ονειρικό, χαρακτηριστικά γεμάτο με κόκκο, στυλ των φωτογραφιών του γρήγορα του έφερε την επιτυχία. Οι θολές εικόνες των κοριτσιών πριν και νωρίς στην εφηβεία γυμνά ή σε διαφανή φορέματα σε λουλούδια, βουκολικές σκηνές, που έγιναν αναγνωρίσιμο στυλ – το “Hamilton blur” – συνεπήρε αρεκτούς, αλλά οι εικόνες αυτές απαγορεύτηκαν σε ορισμένες χώρες ως πορνογραφικό υλικό.

David Hamilton

Οι φωτογραφίες του έγιναν περιζήτητες από περιοδικά όπως τα Realites, Twen και Photo. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 η δουλειά του Hamilton είχε ένα πολύ αναγνωρίσιμο ύφος. Η μετέπειτα καριέρα του περιλαμβάνει την έκδοση πολλών λευκωμάτων με εκατομμύρια πωλήσεις, πέντε κινηματογραφικές ταινίες, αναρίθμητες δημοσιεύσεις σε περιοδικά και δεκάδες εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί. Οι ταινίες που γύρισε με το ονειρικό στυλ ελαφράς εστίασης και οι φωτογραφίες του για μόδα και διαφημιστικές εργασίες στη δεκαετία του 1960 και του ’70, καθόρισαν την πορεία του. 

David Hamilton

Στο περιοδικό Contemporary Photographers ο επιμελητής και ο φωτογράφος Christian Caujolle έγραψε ότι ο Hamilton δούλεψε με δύο μόνο σταθερές: «μια σαφή εικονογραφική πρόθεση και έναν λανθάνοντα ερωτισμό, φαινομενικά ρομαντικό, αλλά που αναζητούσε προβλήματα». Κάποιοι είπαν ακόμη ότι οι φωτογραφίες του συνέλαβαν την «ειλικρίνεια ενός χαμένου παραδείσου».

Καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της δουλειάς του Hamilton έχει να κάνει με την (συχνά) γυμνή απεικόνιση κοριτσιών στην πρώιμη εφηβεία, έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιδράσεων και σε κάποιες περιπτώσεις κατηγοριών ακόμα και για παιδική πορνογραφία, κυρίως στην Βρετανία και στις Η.Π.Α. Στα τέλη τις δεκαετίας του 1990, ομάδες συντηρητικών Αμερικανών χριστιανών διαμαρτύρονταν έξω από βιβλιοπωλεία που πωλούσαν τα λευκώματα του, εντούτοις χωρίς αποτέλεσμα.

Το ιδιαίτερο στυλ του με τα παστέλ χρώματα και τη φλουταρισμένη εικόνα επανήλθε πρόσφατα (2003) σε πολλές φωτογραφίσεις για γνωστά περιοδικά μόδας όπως Vogue, ELLE και άλλα.

David Hamilton

Για πολλά χρόνια συζούσε με τη Μόνα Κρίστενσεν, που υπήρξε μοντέλο του και πρωταγωνίστησε στη πρώτη του ταινία, το Bilitis. Αργότερα παντρεύτηκε τη Gertrude, για να ακολουθήσει ένας φιλικός χωρισμός. 

David Hamilton

Παρίσι 2016.  Ένα πρώην μοντέλο του τον κατηγόρησε ότι την βίασε το 1987 όταν ήταν 13. Συγκεκριμένα  μια Γαλλική persona του ραδιοφώνου και τηλεόρασης, η Flavie Flament, δημοσίευσε ένα βιβλίο «Η παρηγοριά», στο οποία περιγράφει ότι βιάστηκε από τον φωτογράφο σε camping γυμνιστών στη Νότια Γαλλία όταν ήταν 13 ετών. Αργότερα άλλα δύο πρώην μοντέλα ανέφεραν ανώνυμα σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό ότι και αυτές είχαν βιαστεί από τον Hamilton. Λίγες μέρες μετά ο Hamilton βρέθηκε νεκρός. 25.11.2026. Ήταν 83 ετών. Η αστυνομία είπε ότι η αιτία φαίνεται να είναι αυτοκτονία.

David Hamilton