Κώστας Κουτάγιαρ

4

Κώστας Κουτάγιαρ

Ποτέ δεν θα μπορούσα να φωτογραφήσω την πραγματική ζωή, όπως ένας φωτογράφος ειδήσεων, αλλά μπορώ πάντα να δημιουργήσω μια φανταστική κατάσταση βασισμένη στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, δεν θα φωτογράφιζα μια γυναίκα με δάκρυα στο δρόμο, αλλά θα μπορούσα να αναδημιουργήσω την εικόνα για να πουλήσω μια κρέμα μακιγιάζ.

(Κώστας Κουτάγιαρ)

O Κώστας Κουτάγιαρ γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Σπούδασε στο Royal College of Art (Fine Arts and Communications Arts) στο Λονδίνο και εργάστηκε στην Αθήνα αρχικά σαν γραφίστας και art director για βιομηχανίες και διαφημιστικές εταιρείες. Το επάγγελμα αυτό τον έφερε σε επαφή με τον κόσμο των περιοδικών και έτσι αποφάσισε το 1985 να μεταπηδήσει στο επάγγελμα τού φωτογράφου.

Κώστας Κουτάγιαρ

Καταφέρνει να βλέπει τι έχουν κάνει στο παρελθόν οι μεγάλοι τής φωτογραφίας μόδας και να μορφώνεται και να εμπνέεται από αυτούς. Σε σύντομο διάστημα έγινε από τους γνωστότερους και πιο πετυχημένους φωτογράφους μόδας.

Κώστας Κουτάγιαρ

Ο Κώστας Κουτάγιαρ έχει συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα ελληνικά περιοδικά (Γυναίκα, ELLE, Marie Clair, Status, Nitro, ΚΛΙΚ, Vogue, κ.ά.), καθώς και με ξένες εκδόσεις (L’Uommo Vogue, GQ, Mondo Uommo, Glamour, Italian Max, Jardin De Mode, Depeche Mode, Esquire), ενώ ανέλαβε να σχεδιάσει και να διευθύνει το ένθετο περιοδικό View τής εφημερίδας Καθημερινή.

Κώστας Κουτάγιαρ

Ίδρυσε το πρακτορείο Smile που αντιπροσωπεύει φωτογράφους και άλλους επαγγελματίες τής μόδας και τής διαφήμισης.

Κώστας Κουτάγιαρ

Οι εικόνες του δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχει αφήσει τίποτε στην τύχη. H τόλμη του σταματά εκεί όπου αρχίζει το ύφος του σχεδιαστή.

Όπως σε σχετικό του άρθρο ο Πλάτων Ριβέλλης υπογραμμίζει: “Oι φωτογραφίες του μαρτυρούν έναν απόλυτα ελεγχόμενο επαγγελματισμό. Oι προσωπικές του αναζητήσεις δεν παρεμβαίνουν στο επαγγελματικό έργο του. Είναι όσο τολμηρός απαιτεί η ανάδειξη των ρούχων που προβάλλει και το ύφος τού σχεδιαστή τους”

 

Κώστας Κουτάγιαρ