Alnis Stakle

Alnis Stakle

Ο Alnis Stakle (1975, Λετονία) είναι Λετονός φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Rigas Stradins (LV). Είναι διδάκτωρ στην καλλιτεχνική εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Daugavpils (LV). Από το 1998, τα έργα του έχουν εκτεθεί ευρέως, συμπεριλαμβανομένων ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στο Latvian Museum of Photography, Latvian National Museum of Art, Modern Art Oxford (GB), Art Center ‘Winzavod’ in Moscow (RU), Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires (AR), Centre for Fine Arts BOZAR in Brussells (BE) εκτός από το ότι φυλάσσεται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Τα έργα του έχουν δημοσιευτεί στα British Journal of Photography, Wired, Camera Austria, EYEMAZING, IMAGO, OjodePez, Archivo, Leica Fotografie International, κ.λπ.

Alnis Stakle

Αυτοπροσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και κοντινά πλάνα του ιδιωτικού περιβάλλοντος και αποσπασματικές όψεις ερημικών (ή σχεδόν εγκαταλελειμμένων τοπίων) … τέτοια είναι τα χαρακτηριστικά μοτίβα της φωτογραφίας του Stakle. Σχολιάζοντας το δικό του έργο, ο Stakle τονίζει συχνά τον προσωπικό του χαρακτήρα: μοτίβα όπως καθώς το όνειρο, η ενδοσκόπηση και ο διαλογισμός συνδυάζονται και επαναλαμβάνονται.

«Με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ταυτίζονται με ένα συγκεκριμένο μέρος ή κατάσταση, για τις τελετουργίες που χρησιμεύουν για τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και για τα όρια μεταξύ του ιδιωτικού και του συλλογικού».

Alnis Stakle

Ο Stakle χρησιμοποιεί υλικό από τη ζωή συνειδητά, για να δημιουργήσει και να αναπτύξει το αισθητικό του σύστημα, και το έργο του δεν είναι ένα δημόσιο ημερολόγιο, μια παθιασμένη πάλη με δαίμονες ή μια πλημμύρα συναισθηματικών αυτο-αποκαλύψεων. Το αντίθετο: τα έργα του Stakle είναι παραδείγματα αποστασιοποιημένης και συγκρατημένης παρατήρησης, σαν από έξω ή από ψηλά, και αυτή η ιδιαίτερη οπτική, καθαρισμένη από κάθε συναίσθημα, μας δίνει την ευκαιρία για πολλαπλές ερμηνείες.

«Πάντα πίστευα ότι σε όλα τα μέρη όπου γυρίζω αναζητώ τη δική μου αυτοπροσωπογραφία. Πιθανώς, είναι η μέθοδός μου⎯ αν μπορώ να δω τον εαυτό μου στο τοπίο, μπορώ να βρω έναν λόγο να βγάλω μια φωτογραφία και να τη δείξω σε άλλους».

Alnis Stakle

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Alnis Stalke είναι το LSD (= Living Space Daugavpils), όπου παίρνει ως έμπνευση και θέμα την καθημερινή ζωή, στην προκειμένη περίπτωση τα ζοφερά και δημοτικά στοιχεία της πόλης και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν μέσα στο περιβάλλον τους. Ο Stalke  καταγράφει το Daugavpils, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας. Η κοντινή γειτνίαση με τις παραμεθόριες χώρες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Λιθουανίας έχουν καθορίσει την πόλη ως ένα μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον, έναν τόπο που ο Stakle αποκαλεί “διαπολιτισμικό”.

Alnis Stakle

Ένα άλλο έργο είναι το Mellow Apocalypse, όπου έχει μια ιδιαίτερη χροιά. Μας προκαλεί να εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε τα βάθη της μάζας εικόνων. Στις περίπλοκες, ψηφιακά κολλημένες συνθέσεις του, η ιστορία διαστρωματώνεται και οι αγιοποιημένες εικόνες αναδύονται για να μιλήσουν με σύγχρονους όρους. Εστιάζει σε εμβληματικά γεγονότα, ενσωματώνοντας εικόνες από διάφορες συλλογές για τη δημιουργία νέων συνθέσεων. Μια εικόνα μπορεί να αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αλλά εδώ σε αυτό το έργο μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο- χίλιες εικόνες μπορούν να υποδείξουν μια λέξη.

Alnis Stakle