Μπιρσέλ Σαμπάνογλου: “Φωτογραφίζω για μένα. Είναι η ανάγκη για έκφραση”

Μπιρσέλ Σαμπάνογλου: “Φωτογραφίζω για μένα. Είναι η ανάγκη για έκφραση”

Από πότε ασχολείσαι με τη φωτογραφία και ποια ήταν η αφορμή για να κάνεις τα πρώτα σου κλικ;
Ασχολούμαι με τη φωτογραφία περίπου έξι χρόνια. Η “ανάγκη” για έκφραση με οδήγησε στο να βγάλω τις πρώτες μου φωτογραφίες.

Μπιρσέλ-φωτογραφία-άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες, αν κοιτάξει κανείς τις εικόνες σου. Είναι, τελικά, η ανθρώπινη παρουσία «αναγκαία» για ένα δυνατό κάδρο;
Όχι απαραίτητα, τις περισσότερες φόρες όμως, είναι αυτό που προσωπικά αναζητώ κι αυτό που θα με κάνει να σηκώσω τη μηχανή μου για να κάνω το κλικ.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος την αγάπη σου στα ασπρόμαυρα κάδρα. Τι σε ωθεί στην αφαίρεση των χρωμάτων;
Καταρχάς, είναι για μένα ένας τρόπος ώστε να αφαιρώ στοιχεία από την πραγματικότητα. Μπορώ, όμως να πω ότι πλέον έχω μάθει να βλέπω ασπρόμαυρα.

Θέμα, ιστορία, σύνθεση, επιλογή έγχρωμου ή Α/Μ. Πολλά τα στοιχεία για ένα επιτυχημένο κάδρο. Τι είναι εκείνο που βαραίνει περισσότερο στη δική σου «φωτογραφική ζυγαριά»;
Είναι πολλά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα καλό κάδρο. Στη δική μου ζυγαριά, η σύνθεση, η ισορροπία και η γεωμετρία είναι τα βασικά συστατικά.

Έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και μάλιστα δίπλα σε πολύ καλούς φωτογράφους. Πέρα από τη γνώση στα τεχνικά θέματα που είναι δεδομένο κέρδος, πόσο πιστεύεις ότι επηρέασαν τη ματιά σου και την προσέγγιση των θεμάτων σου οι δάσκαλοί σου και οι φωτογραφικές σας συζητήσεις;
Στην αρχή αρκετά, θα έλεγα. Δεν έχεις εμπειρία και γνώσεις και είναι δύσκολο να το αποφύγεις. Στην πορεία, όμως, βρίσκεις τελικά τον δικό σου δρόμο.

Ως θεατή, ποιες εικόνες σε ελκύουν;
Πάντα υπάρχουν φωτογραφίες που θαυμάζω. Δεν μπορώ να πω ότι με ελκύει υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να με προσελκύσει μια οποιαδήποτε φωτογραφία που θα δω οπουδήποτε, αρκεί….να εχει κατι που θα με “αγγιξει”. Δεν μπορεί να σου αρέσουν όλες.

Τελικά, ποια «ανάγκη» σου πιστεύεις ότι βρίσκει διέξοδο μέσα από το φωτογραφικό φακό και τι είναι εκείνο που η Μπιρσέλ προσπαθεί να μεταδώσει στους θεατές των εικόνων της;
Όπως προανέφερα, είναι η ανάγκη για έκφραση. Δεν έχω σκεφτεί, ούτε για μια στιγμή, να μεταδώσω κάτι στους άλλους μέσα από τις φωτογραφίες μου. Φωτογραφίζω για μένα. Αν, παρόλα αυτά, έχω καταφέρει κάποιους να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια, είναι μεγάλη τιμή για μένα.

Θα μπορούσες να βάλεις έναν τίτλο στο φωτογραφικό σου portfolio;
Δεν μου άρεσαν ποτέ οι τίτλοι και για αυτό δε θα μπορούσα να βάλω και στις εικόνες μου έναν.

Δεν ασχολείσαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Έχεις κάνει όμως μια ατομική έκθεση και έχεις συμμετάσχει σε ομαδικές. Θα έβλεπες κάποιο στιγμή τον εαυτό σου ως επαγγελματία φωτογράφο;
Ως επαγγελματία; Αν θα μπορούσε να συνδυαστεί το καλλιτεχνικό με το επαγγελματικό, ίσως.

Σε ευχαριστώ πολύ Μπιρσέλ για τη συμμετοχή σου στο photologio. Καλή συνέχεια στο φωτογραφικό σου ταξίδι.
Σε ευχαριστώ κι εγώ για την όμορφη συζήτηση.


Η Μπιρσέλ Σαμπάνογλου (Mpirsel Sampanoglou) γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με την φωτογραφία ερασιτεχνικά. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στα Κ.Ε.Ε. Ξάνθης, στη Φ.Ε.Ξ. και τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Black Box όπου και παρακολούθησε μαθήματα με τον Πέτρο Κοτζαμπάση. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις του Black Box, του ifocus και έχει κάνει και μια ατομική έκθεση.