Σχολή Φωτογραφίας Stereosis

Το φωτογραφικό κέντρο Stereosis έχει να επιδείξει μια μακρόχρονη παρουσία στο χώρο της φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε με τον Κοσμά Παυλίδη, έναν απο τους τέσσερις ιδρυτές της. Καλημέρα Κοσμά, τι είναι για εσένα η Stereosis ;

Εξ’ ορισμού θα έλεγα ότι είναι μια σχολή φωτογραφίας. Για μένα όμως είναι ένα φυτώριο νέων φωτογράφων. Το πρώτο μου μέλημα είναι να μεταδώσω την αγάπη μου για αυτήν και να τους παρακινήσω να βάλουν τη φωτογραφία στη ζωή τους ως κομμάτι έκφρασης και δημιουργίας.

Πώς ξεκινήσατε αυτό το εγχείρημα; Eίναι μια μορφή κολλεκτίβας;

Ναι. Ξεκινήσαμε το 2004 τέσσερις φίλοι φωτογράφοι, ο Πασχάλης Τσεiνές, ο Άγγελος Ζυμαράς, ο Εμμανουήλ Παπαδόπουλος και εγώ. Φτιάξαμε αυτό το χώρο στη Ζεύξιδος 3 με προσωπική εργασία, από το μηδέν. Ο σκοπός ήταν να έχουμε ένα δεύτερο σπίτι, ένα μέρος που θα δούλευε ο καθένας τα προσωπικά του πρότζεκτ. Παράλληλα αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε και ως σχολή. Έτσι έγινε το δεύτερο σπίτι και για πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους τα τελευταία 14 χρόνια.

Ποιά είναι η φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών σας; Έχετε την φήμη ότι ασχολήστε με την αναλογική φωτογραφία, το φίλμ.

Το πρόγραμμα μας αποτελείται απο έξι κύκλους που διαρκούν συνολικά τρία χρόνια. Στο πρώτο κύκλο ασχολούμαστε με τις βασικές αρχές της τεχνικής και της σύνθεσης της εικόνας μέσω της χρήσης ασπρόμαυρου φίλμ. Στους υπόλοιπους κύκλους ο καθένας δουλεύει με όποιο μέσο θέλει, είτε είναι έγχρωμο ή ασπρόμαυρο φίλμ, είτε είναι ψηφιακή μηχανή, ακόμα και με πολαρόιντ. Η υποχρεωτική χρήση ασπρόμαυρου φίλμ στο πρώτο κύκλο δεν είναι κατάλοιπο ρομαντισμού. Ο χρόνος έχει δείξει ότι είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος εισαγωγής στην τεχνική και αισθητική κατάρτιση της φωτογραφίας. Όταν ξεκινάς χωρίς τις ανέσεις της ψηφιακής μηχανής αποκτάς μεγαλύτερη πειθαρχία και οργάνωση τόσο στην τεχνική όσο και στη σύνθεση. Παράλληλα στο πρώτο κύκλο διδάσκουμε και τους κανόνες της οπτικής επικοινωνίας καθώς επίσης και την ιστορία της κλασσικής και σύγχρονης φωτογραφίας.

‘Εχετε και σκοτεινό θάλαμο. Πού στοχεύει αυτό;

Ο σκοτεινός θάλαμος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Stereosis στη μαγεία του οποίου αρκετοί ήταν εκείνοι που αφέθηκαν χάνοντας την αίσθηση του χρόνου.Έχουμε ξεχάσει πως είναι να κρατάμε στα χέρια μας μια φωτογραφία εκτυπωμένη. Ζούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο όπου όλες οι εικόνες είναι άυλες μέσα σε αρχεία υπολογιστών. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς η ιστορία της φωτογραφίας γράφεται μέσα απο εκθέσεις και εκδόσεις ,δηλαδή μέσα απο εκτυπωμένες εικόνες. Κατα δεύτερο λόγο στο σκοτεινό θάλαμο οι μαθητές μας διδάσκονται τις αρχές επεξεργασίας της εικόνας, τις οποίες μετουσιώνουν με άνεση και μετέπειτα στον ψηφιακό κόσμο.

Ωραία, αυτός ήταν ο πρώτος κύκλος. Τι διδάσκετε στους υπόλοιπους;

Στον δεύτερο κύκλο οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με τις πρακτικές της εφαρμοσμένης φωτογραφίας. Διδάσκονται και αναλύονται τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά οι απαιτήσεις των διαφόρων ειδών της φωτογραφίας όπως το πορτρέτο, το στούντιο, η νυχτερινή, ταξιδιωτική, αρχιτεκτονικη φωτογραφία καθώς και η διέυθυνση φωτογραφίας στο κινηματογράφο. Στους επόμενους κύκλους εστιάζουμε κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι της . Αυτό περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με την σημειολογία στην τέχνη, την εισαγωγή στη σύγχρονη έγχρωμη φωτογραφία, την προσωπική φωτογραφία ντοκυμαντέρ, την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης που αφορά την καλλιτεχνική χρήση της φωτογραφίας. Επίσης διδάσκουμε το τοπίο και το πορτρέτο ως κεντρικά θέματα τόσο της κλασσικής όσο και της σύγχρονης φωτογραφίας. Στο τελευταίο έτος έχουμε ένα συστηματικό διάλογο με την ομάδα με σκοπό τη δημιουργία ενός προσωπικού portfolio με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις, γκαλερί, μουσεία , διεθνή φεστιβάλ και εκδόσεις.

Δηλαδή αποτελείτε ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών;

Μεταξύ των αποφοίτων μας αρκετοί ήταν εκείνοι που έγιναν δεκτοί σε διεθνή πανεπιστήμια με το portfolio που δημιούργησαν κατα την διάρκεια του τελευταίου έτους των σπουδών τους στη σχολή μας. Επίσης πολλοί είναι και εκείνοι που συμμετείχαν και συμμετέχουν σε μεγάλα διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ φωτογραφίας, από την Biennale της Κορέας μέχρι το Museo de Bogota της Κολομβίας και από το Athens Photo Festival μέχρι το City Palace Museum της Ινδίας. Άλλοι έχουν διακριθεί σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς όπως το Fotofilmic, με εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βανκούβερ και Λος Άντζελες. Τέλος έχουμε μαθητές που έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις, είτε προσωπικές είτε με γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Αυτή είναι η κληρονομιά μας.

Ακούγονται πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Πώς μπορεί να ξεκινήσει κανείς τα μαθήματα;

Υπάρχει ένα ανοιχτό κάλεσμα τη Δευτέρα 02.10 στις 19:00 στο χώρο μας στη Ζεύξιδος 3 όπου και θα γίνει ανάλυση του προγράμματος και ξενάγηση στο χώρο. Επείσης μπορείτε να ενημερωθήτε και μέσω της ιστοσελίδας μας http://www.stereosis.com/