Λίλη Αναστασίου: “Οι αγαπημένες μου φωτογραφίες έχουν μία αξεπέραστη δύναμη να μου θυμίζουν τα συναισθήματα που είχα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή”

Η Λίλη Αναστασίου ή @l.i.l.l.i.u.m για τους igers, μας ανοίγει παράθυρο στην καθημερινότητά της, μέσα από τις όμορφες εικόνες του προφίλ της στο Instagram. Όντας λάτρης των ιδιαίτερων και μυστηριωδών εικόνων, λογικό ήταν να τραβήξει η συγκεκριμένη εικόνα.

Που βρισκόμαστε, Λίλη και τι είναι αυτό που αιχμαλώτισε το βλέμμα σου;
Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στον Πειραιά, ένα από τα πιο αγαπημένα μου φωτογραφικά μέρη. Ο σπασμένος καθρέφτης χαμηλά στο ύψος των ποδιών, δημιούργησε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό με το υπόλοιπο αστικό τοπίο γιατί έμοιαζε να μην σχετίζεται με τίποτα και ταυτόχρονα, όμως, να δένει απόλυτα με όλα τα στοιχεία γύρω του. Η αντανάκλαση μιας ανθρώπινης φιγούρας που στέκεται σαν να μη ξέρει – ή που μπορεί και να ξέρει- τι είναι αυτό που επακολουθεί, συμπληρώνει το όλο σύνολο.

Οι σκηνές που καταγράφεις είναι συνήθως σκηνές από την καθημερινή σου ζωή. Έχεις πάντα μαζί σου εξοπλισμό για να καταγράψεις κάποιο σκηνικό που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον;
Η χρήση της μηχανής μου σε καθημερινή βάση είναι κάτι που δυστυχώς -λόγω χρόνου- δεν είναι εφικτό. Η μηχανή από το κινητό, ασφαλώς και βοηθάει στην όποια καταγραφή ενός ενδιαφέροντος στιγμιότυπου, τη στιγμή μάλιστα που νιώθεις ότι η στιγμή είναι πολύ φευγαλέα. Οποιοδήποτε μέσο, λοιπόν, που μπορεί να καλύψει την όποια φωτογραφική σκηνή είναι καλοδεχούμενο!

Σκηνές ασπρόμαυρες, έγχρωμες, street, εσωτερικών χώρων. Πλούσια γκάμα. Πιστεύεις ότι κάθε είδος φωτογραφίας έχει κάτι να δώσει στο φωτογράφο ή το θεατή;
Σίγουρα, και αυτό γιατί δε μας ικανοποιούν όλους τα ίδια πράγματα στον ίδιο βαθμό. Η ποικιλία βοηθάει τον ίδιο το φωτογράφο να καταλήξει ποιο είναι το ύφος που του ταιριάζει και με ποιόν τρόπο μπορεί να εμπλουτίσει ή και να τροποποιήσει τους ορίζοντές του. Το ίδιο και για τον θεατή, με τη διαφορά ότι ο θεατής αγκαλιάζει ή και απορρίπτει αυτό που βλέπει πολύ πιο εύκολα από το φωτογράφο, ο οποίος προσπαθεί να κατανοήσει σε βάθος τις ανάγκες του.

Ποιό στυλ σε εκφράζει περισσότερο;
Ακόμη αναζητώ το στυλ που με εκφράζει! Πιστεύω όμως ότι η φωτογραφία δρόμου είναι αυτή που έχει να μου πει κάτι περισσότερο από τις υπόλοιπες. Μου αρέσει να σκηνοθετώ τις φωτογραφίες μου, το street art, όμως, είναι κάτι που με κινητοποιεί πιο πολύ, λόγω του φευγαλέου στοιχείου που έχει, ότι δηλαδή τα πάντα μπορούν να γίνουν ρευστά και να αλλάξουν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;
Πριν από λίγα χρόνια, ο Αμερικανός φωτογράφος Κρις Μάκος, είχε δώσει μία διάλεξη με τίτλο: ‘’Βγάζω φωτογραφίες γιατί δεν έχω μνήμη’’. Παρόλο που δεν κατάφερα να παρακολουθήσω αυτή την ομιλία από κοντά, ο τίτλος της μου έμεινε χαραγμένος στο μυαλό. Γι’ αυτό ακριβώς τραβάω φωτογραφίες, για να θυμάμαι. Οι αγαπημένες μου φωτογραφίες έχουν μία αξεπέραστη δύναμη να μου θυμίζουν όχι μόνο λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και πως τραβήχτηκαν, αλλά και τα συναισθήματα που είχα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα υπόλοιπα, όπως η αγάπη για αυτήν την ενασχόληση, ήρθαν με τον καιρό.
Για κάποιους είναι διέξοδος, για άλλους ανάγκη ή τρόπος έκφρασης. Τι σημαίνει για σένα το να φωτογραφίζεις;
Είναι ένας συνδυασμός όλων των τριών αυτών λέξεων! Είναι διέξοδος από μια καθημερινότητα με πολλές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, ανάγκη για διαφυγή σε έναν κόσμο που τον πλάθω εγώ ανάλογα με τον τρόπο που τον αντιλαμβάνομαι τη στιγμή που τον φωτογραφίζω και τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και δημιουργικότητας, όπως τουλάχιστον εγώ προσωπικά τη δέχομαι.

Υπάρχουν φωτογράφοι που θαυμάζεις;
Οι φωτογράφοι που θαυμάζω δεν είναι ποτέ συγκεκριμένοι. Κάθε φορά μπορεί να ανακαλύπτω και κάποιον που είτε είναι κλασσικός είτε πιο σύγχρονος και ανατρεπτικός, να έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Μπορεί ακόμα και ο ίδιος ο φωτογράφος να μου δημιουργήσει διαφορετικά συναισθήματα, ανάλογα με τη στιγμή που θα καταφύγω σε αυτόν. Οι φωτογράφοι όμως που θαυμάζω κυριότερα είναι οι άνθρωποι που με δίδαξαν τι θα πει φωτογραφία και που μου έμαθαν όχι μόνο να χειρίζομαι τη μηχανή αλλά και να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα όχι με βάση το πώς φαίνονται μόνο, αλλά με βάση το πώς κινούνται πέρα από την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ…

Σε ευχαριστούμε πολύ, Λίλη, για τη συμμετοχή σου στο Photologio.gr . Να έχεις μια όμορφα δημιουργική φωτογραφική συνέχεια.
Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Να συνεχίσετε την πολύ όμορφη δουλειά!


Το προφίλ της Λίλης στο facebook: https://www.facebook.com/lilly.anastasiou, στο Instagram https://www.instagram.com/l.i.l.l.i.u.m και μια προσωπική fb σελίδα https://www.facebook.com/When-Lilly

Η συνέντεξη δόθηκε στις 16.05.2016