Εβελίνα Τσαχάκη: “Η φωτογραφία είναι το ταξίδι μου”

Εβελίνα Τσαχάκη: “Η φωτογραφία είναι το ταξίδι μου”

Η Εβελίνα Τσαχάκη ή @etsax για τον Insta-κόσμο, γεμίζει τα μάτια μας με όμορφες στιγμές της καθημερινότητάς της, με άφθονο συναίσθημα από τις στιγμές που μοιράζεται με τα παιδιά της και με πολλή δυναμική που της προσφέρει η κρητική καταγωγή της.

Αλλάζω τις συνήθειες της επιλογής φωτογραφίας, όπου συνήθως διαλέγω μία εικόνα σχετικά πρόσφατη, και σε μεταφέρω περισσότερο από δύο χρόνια πίσω, για χάρη ενός κάδρου που δυσκολεύομαι ακόμα και σήμερα να βγάλω από το μυαλό μου.
Θέλεις, ταξιδεύοντας λίγο πίσω στο χρόνο, να μας μεταφέρεις στη στιγμή που έκανες το κλικ;
Είναι η πρώτη φορά που τα κορίτσια μου έρχονται στο γραφείο που δουλεύει η μαμά, οπότε καταλαβαίνετε ότι σιγά μην κάτσουν καθιστές . Κάποια στιγμή βγαίνουν στο κλιμακοστάσιο και καταλήγουν στον τελευταίο όροφο όπου έχει ένα είδος καταπακτής που οδηγεί στην ταράτσα. Αφού ξεπερνώ την πρώτη λαχτάρα του σκαρφαλώματος, χαζεύω με τον Ήλιο και τις σκιές στα πόδια τους… Γι αυτό είμαι φανατική του κινητού. Το κλικ γίνεται χωρίς να στήσω τίποτα στο σκηνικό. Έτσι απλά…

Είναι για σένα πηγή φωτογραφικής έμπνευσης τα παιδιά σου; Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις καλλιτεχνική φωτογραφία με ανθρώπους που αγαπάς;
Μοντέλα που δε στήνονται, δεν ζητούν χρήματα, είναι άμεσα εκεί όταν τους το ζητάς. Πού θα βρω καλύτερα;

Είναι μια φωτογραφία που ‘έστησες’ ή προέκυψε και δεν μπόρεσες να αντισταθείς στο πάτημα του κουμπιού; Συνήθως σκηνοθετείς τις εικόνες σου;
Προέκυψε. Και συνήθως προκύπτουν. Δε σκηνοθετώ, εκτός κι αν έχω κάποια ιδιαίτερη έμπνευση!

Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να φωτογραφίζει και τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς τώρα;
Άρχισα όταν άνοιξα λογαριασμό στο Instagram. Μάλλον ήταν η αφορμή να μου βγει κάτι που σκεφτόμουν από τα εφηβικά μου χρόνια. Δεν άργησα ε; Όπως καταλαβαίνεις χρησιμοποιώ κινητό και σπανίως κάποια δανεική μηχανή.

Θα σκεφτόσουν να περάσεις σε φωτογραφική μηχανή;
Το χω σκεφτεί τόσο που μάλλον το ‘χω κουράσει.

Τι είναι αυτό που προσφέρει στην Εβελίνα η φωτογραφία;
Το ταξίδι μου είναι…

Πιστεύεις ότι είναι η επεξεργασία της εικόνας εξίσου σημαντική με το αρχικό κάδρο; Με τι μέσα επεξεργάζεσαι τις εικόνες σου;
Βέβαια είναι εξίσου σημαντική, αλλά πόση μεγάλη είναι η ικανοποίηση όταν μια εικόνα δεν χρειάζεται καθόλου επεξεργασία! Εξακολουθώ και χρησιμοποιώ το πρώτο προγραμματάκι που κατέβασα, το camera+. Δύσκολα αλλάζω συνήθειες.

Δε σε έχει κερδίσει κάποιο στυλ φωτογραφίας. Είναι απλά θέμα διάθεσης αυτό που σε κάνει να εναλλάσσεσαι και να διαφοροποιείς το ύφος των εικόνων σου; Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα είδος φωτογραφίας, ποιό θεωρείς ότι είναι αυτό που σε γεμίζει περισσότερο.
Απολύτως θέμα διάθεσης! Γενικά δε μου αρέσει η μονοτονία… Οι εικόνες μας είναι γεμάτες με όλα, οπότε γιατί να απομονώνουμε στοιχεία τους; Πάντως μία αδυναμία στα minimal την έχω, οπότε αν έπρεπε να διαλέξω θα επέλεγα minimal με αρχιτεκτονικά στοιχεία. Είναι δύσκολο είδος, μη νομίζεις.

Δύσκολα βρίσκει κανείς στη συλλογή σου ασπρόμαυρα κάδρα. Τι είναι αυτό που σε κερδίζει στο χρώμα;
Νομίζω το ασπρόμαυρο θέλει πολύ καλή ανάλυση, πράγμα που δεν έχω με το κινητό μου, γι αυτό συνήθως δεν τις προτιμώ. Κατά τ´ άλλα μ´ αρέσουν πολύ οι bw.

Υπάρχουν φωτογράφοι που θαυμάζεις;
Θαυμάζω φωτογραφίες, και σίγουρα κάποιοι φωτογράφοι είναι πιο πολύ του στυλ μου , αλλά επιμένω να ακολουθώ τις εικόνες και όχι τους ανθρώπους.

Εβελίνα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση να συμμετάσχεις στα πρώτα βήματα του photologio.gr και σου ευχόμαστε καλή φωτογραφική συνέχεια.


Το προφίλ της Εβελίνας στο Instagram: https://www.instagram.com/etsax

Η συνέντευξη δόθηκε στις 19.04.2016