Δημήτρης Μπακάλης: “Φωτογραφία είναι η προσπάθεια να κατανοήσω την συμπεριφορά του φωτός, να σκηνοθετήσω και να αποτυπώσω ένα θέμα με την δική μου αισθητική”

Δημήτρης Μπακάλης: “Φωτογραφία είναι η προσπάθεια να κατανοήσω την συμπεριφορά του φωτός, να σκηνοθετήσω και να αποτυπώσω ένα θέμα με την δική μου αισθητική”

Από τις φωτογραφίες σου καταλαβαίνω πως είσαι ένας εξερευνητής, ένας ενήλικας που κοιτάζει γύρω του με την περιέργεια ενός παιδιού, που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο! Ποιά ήταν μια αξέχαστη φωτογραφική εμπειρία;
Συγκινήθηκα που με παρομοίασες με μικρό παιδί γιατί μου έφπ,,.,ερες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια που ήταν τόσο όμορφα, ξένοιασα και γεμάτα εξερευνήσεις!!!!!
Πραγματικά για εμένα είναι καταπληκτικό να ανακαλύπτω νέα μέρη μέσα από τα ταξίδια, τις εκδρομές κλπ. Ως γνήσιος λάτρης του hashtag #neverstopexloring, αν βγω βόλτα σε ανεξερεύνητα νέα μέρη για φωτογραφίες με φίλους, περνώ πάντα φανταστικά και μπορεί να περάσουν πολλές ώρες χωρίς να το καταλάβω. Όμως δεν θα βγω για εξερεύνηση-φωτογραφίες ποτέ μόνος μου, γιατί έτσι για κάποιο λόγο δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον.
Αξέχαστη φωτογραφική εμπειρία συνολικά ήταν όταν πριν από 3 χρόνια, έκανα ένα βίντεο κλιπ για ένα τραγούδι της τότε μπάντας μου Star Motel, μόνο από φωτογραφίες στους δρόμους της Αθήνας (timelapse). Project που στο σύνολο του είχε περίπου 50.000 κλικ και κράτησε 4 περίπου μήνες. http://youtu.be/y8oHOHrpaZQ

Τι σε προσέλκυσε στον κόσμο της φωτογραφίας, πότε και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;️
Μικρός δεν μου άρεσε να φωτογραφίζω, αλλά πάντα έβρισκα κάτι μαγικό σε αυτό. Το ερέθισμα ήρθε σε μεγάλη ηλικία, γιατί είχα την τύχη να έχω φίλους φωτογράφους οι οποίοι με μύησαν. Την πρώτη μου DSLR την αγόρασα το 2004 για στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

️Υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις που σε εμπνέουν;
Εμπνέομαι όταν συναναστρέφομαι με ανθρώπους που έχουν πάθος για αυτό που κάνουν.

Η εξέλιξη σου φωτογραφικά έγινε μέσα από την εμπειρία ή μέσα από ένα εργαστήρι (σχολή) και ποιο από τα δύο θεωρείς σημαντικότερο;
Καταρχήν σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου φωτογράφο και νιώθω πολύ μικρός και ταπεινός μπροστά στους πραγματικούς γνώστες της τέχνης της φωτογραφίας. Τραβάω μόνο για hobby και αυτά τα πολύ λίγα που έχω μάθει τα έχω μάθει μέσα από την εμπειρία ή μέσα από συζητήσεις με επαγγελματίες φωτογράφους.
Δεν θέλω να παρεξηγηθώ με αυτό που θα πω άλλα δεν με ενδιαφέρει τεχνικά η φωτογραφία ούτε έχω περισσότερο χρόνο να αφιερώσω σε αυτήν, απλά μου αρέσει να φτιάχνω δημιουργικές εικόνες στον ελεύθερό μου χρόνο.
Έχω την γνώμη όμως πως όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται θα πρέπει προφανώς να σπουδάσει το αντικείμενο σε μια σχολή και στην συνεχεία θα κάνει τακτικά σεμινάρια για εξειδικευτεί στον τομέα που θέλει (wedding, action, studio, photojournalism κλπ) και πολύ δουλειά για να το εξελίξει. Γενικά θεωρώ πως αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό εν έτη 2016 θα πρέπει να πας δίπλα σε δασκάλους να το σπουδάσεις για να πάρεις τα απαραίτητα εφόδια και τις σωστές κατευθύνσεις αλλιώς κινδυνεύεις να γίνεις ημιμαθής και να κανείς πολλά πράγματα λάθος.

Έχεις πάντα μια φωτογραφική μηχανή μαζί σου;
Ναι έχω πάντα μαζί μου το κινητό μου! Τα κινητά έχουν πλέον εντυπωσιακή ποιότητα και έχουν μηδενικό βάρος κάτι που πάντα με κουράζει με τις κάμερες και τον εξοπλισμό που πρέπει να έχεις μαζί σου (φακούς μπαταρίες). Επίσης τα κινητά έχουν πλέον πανίσχυρα applications για να κάνεις edit και την δυνατότητα για απευθείας αποθήκευση σε cloud για backup, αποστολή σε φίλους ή post σε social media.
Οι κάμερες έχουν διαδικασία και εκτός των άλλων κοστίζουν ακριβά. Πρέπει να μεταφέρεις τα αρχεία και να τα φορτώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκεί να κάνεις το edit το όποιο προϋποθέτει χρόνο και υπομονή πράγματα που δεν μπορώ να διαθέσω.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχω ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και όλες τις φωτογραφίες μου τις τραβάω μόνο με κινητό! Μόνο στις διακοπές ή σε κάποια πολύ ειδική περίσταση παίρνω κοντά μου μια τηλεμετρική 35mm vintage κάμερα που αγόρασα από ebay στην οποία συνήθως φοράω φιλμάκι Kodak Portra 160 ή 400. Το φιλμ έχει άλλη χάρη, άλλα χρώματα, άλλη συμπεριφορά και είναι κάτι που έχεις αγωνία να δεις τι έχεις τραβήξει και δεν έχει την ασυδοσία της ψηφιακής κάμερας που τραβάς ότι να ‘ναι στα 10fps. Είσαι πολύ προσεκτικός και τραβάς μόνο όταν η στιγμή έχει πραγματική αξία! Όταν δε το εμφανίσεις, η στιγμή είναι μαγική, είναι κάτι πραγματικό και τα αρνητικά θα μείνουν για πάντα ενώ τα ψηφιακά αρχεία αν δεν τα τυπώσεις κάποια στιγμή μετά από 10 20 30 χρόνια δυστυχώς θα χαθούν…
Το λέω γιατί και εγώ και οι φίλοι μου έχουμε χάσει κατά καιρούς ψηφιακά αρχεία με φωτογραφίες με συναισθηματική αξία και αυτό είναι πολύ λυπηρό.

Μπορείς να περιγράψεις τη διαδικασία πίσω από μια φωτογραφία σου;

Θα σου περιγράψω το πιο ακραίο: Στην καθημερινότητα μου όπως οδηγώ ή καθώς περπατώ στον δρόμο για να πάω σε μια δουλειά κλπ αν δω κάτι που  ενδιαφέρει το σταμπάρω και όταν ξαναπεράσω από εκεί το ξανακοιτάζω και το ξανακοιτάζω και χτίζω σιγά σιγά στο μυαλό μου ένα κάδρο. Μετά παρατηρώ το φως και ποια ώρα της ημέρας θα ταίριαζε καλύτερα και τελικά ίσως μετά από καιρό επανέρχομαι στο σημείο με έναν φίλο ή φίλη για τον ρόλο του “μοντέλου” για να πάρω τη φωτογραφία. Μπορεί να γίνω ακόμα πιο ακραίος και να περιμένω μια μέρα με σύννεφα, με βροχή, με χιόνι, μια μέρα που στο σημείο να έχει κόσμο ή να μην υπάρχει κάνεις ή ακόμα χειρότερα να περιμένω να περάσουν μήνες για να πάρει ο ήλιος την γωνία που θέλω ή να αλλάξει το χρώμα στα φύλλα των δένδρων για να πάρω τη φωτογραφία αναλόγως με το πως το έχω στο μυαλό μου. Κατανοώ πως όλα αυτά τα κάνω σαν παιχνίδι και δεν θέλω να δείξω κάτι με αυτό. Αν είχα την γνώση και την εμπειρία ή αν ήμουν επαγγελματίας δεν θα χρειαζόταν να είναι τόσο μεγάλη η διαδικασία αλλά hobby είναι και το κάνω για επειδή μου αρέσει οπότε όλα καλά (χαχαχα). Φυσικά βγάζω και φώτος χωρίς δεύτερη σκέψη επειδή είδα κάτι που μου άρεσε.

Τι είναι πλέον η φωτογραφία για σένα;
Φωτογραφία για εμένα αυτή την περίοδο είναι η προσπάθεια να κατανοήσω την συμπεριφορά του φωτός, να σκηνοθετήσω και να αποτυπώσω ένα θέμα με την δική μου αισθητική.

Υπάρχει κάποιος φωτογράφος του οποίου θαυμάζεις τη δουλειά και σε έχει επηρεάσει;
Είναι εκατοντάδες οι κινηματογραφιστές, οι φωτογράφοι και οι ζωγράφοι που θαυμάζω το πως φτιάχνουν εικόνες.
Αυτή τη περίοδο με έχει επηρεάσει και μελετώ ένα βιβλίο δώρο με την αδιανόητη δουλειά του φωτογράφου Fan Ho από τα 50s στο Honk Kong.

Αν χρειαζόταν να πάρεις μαζί σου μία και μόνο φωτογραφία (δική σου ή άλλου φωτογράφου) ποια θα διάλεγες;
Μια φωτογραφία της γυναίκας μου!

Τι είναι αυτό που θα σε έκανε να σταματήσεις να φωτογραφίζεις;
Οτιδήποτε δημιουργικό που να μπορώ μέσα από αυτό να εκφράσω την αισθητική μου.


Ιnfo: Το profile του Δημήτρη Μπακάλη στο Instagram είναι: dibakalis
και το profile του στο fb: Dimitris Bakalis