Βάλια Ευσταθίου: “Η φωτογραφία μού βγάζει τον άλλο μου εαυτό, τον πιο ανέμελο και πιο χαλαρό, αυτόν δηλαδή που καταπιέζω στην καθημερινότητά μου”

Βάλια Ευσταθίου: “Η φωτογραφία μού βγάζει τον άλλο μου εαυτό, τον πιο ανέμελο και πιο χαλαρό, αυτόν δηλαδή που καταπιέζω στην καθημερινότητά μου”

Τι έρχεται στο μυαλό ενός Instgrammer όταν ακούει underwater φωτογραφία;

Φυσικά @laliou !!! Και η συνέντευξη που ακολουθεί ανήκει σε εκείνη.

Βάλια, δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω μόνο μία ανάμεσα στις τόσες υπέροχες εικόνες σου. Ευτυχώς, η αγάπη μου για το κόκκινο χρώμα με βοήθησε στην τελική επιλογή. Πού βρισκόμαστε και τι σε ενέπνευσε ώστε να φτάσεις στο συγκεκριμένο κάδρο;

Κατ’ αρχάς, σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Η συγκεκριμένη εικόνα είναι μόνο μία από μια ολόκληρη σειρά φωτογραφιών που βγάλαμε στο Σούνιο ένα μεσημέρι που παίζαμε με διάφορα πολύχρωμα φουλάρια και φορέματα μέσα στη θάλασσα (όπως κάνει ο κόσμος τα μεσημέρια του μέσα στις θάλασσες), προσπαθώντας να πετύχουμε την τέλεια αντανάκλαση!

Laliou και υγρό στοιχείο. Πόσο δυνατή είναι αυτή η σχέση και πόσο πίσω πρέπει να γυρίσεις για να βρεις την αρχή της;

Πολύύύ πολύ πίσω! Λάτρευα το νερό από μωρό (όπως όλα τα μωρά άλλωστε) και είχα την τύχη να μεγαλώνω κοντά στη θάλασσα, οπότε η σχέση αυτή γινόταν απλώς όλο και πιο δυνατή με το πέρασμα των χρόνων.

Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσει κάποιος ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα κάτω από το νερό; Πόσο ρόλο παίζει ο εξοπλισμός και η επεξεργασία;

Δε θέλω να στο χαλάσω, αλλά νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα τύχης. Εντάξει, και υπομονής. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και το ίδιο το νερό, που πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Με λίγη εξάσκηση μαθαίνεις να ελίσσεσαι υποβρυχίως χωρίς να σε βαραίνουν τα βρεγμένα ρούχα, όσο για την επεξεργασία και τον εξοπλισμό, αρκεί να σου πω ότι από Photoshop ξέρω μόνο τα βασικά, ενώ η φωτογραφική μας είναι μια απλή compact Olympus Tough – μικρή μεν, αλλά θαυματουργή!

 

Πολλές φορές βρίσκεσαι μπροστά από το φακό. Έχεις σκηνοθετήσει την εικόνα και ‘καθοδηγείς’ κάποιον άλλο να πατήσει το κουμπί της μηχανής;

Ναι, είμαστε δύο οι συνένοχοι. 🙂 Τα κοντινά πορτραίτα, οι βυθοί, τα αφηρημένα κ.λπ. είναι δικές μου λήψεις, αλλά για όλες τις ολόσωμες πόζες, έχω τον -ακριβοθώρητο μεν αλλά πολύ, πολύ επιδέξιο- «προσωπικό» μου φωτογράφο! Το μόνο που κάνω είναι να του λέω πώς περίπου φαντάζομαι το κάδρο και μετά βουτάμε και ξαναβουτάμε και ξαναβουτάμε, μέχρι να το πετύχουμε. Ή πολύ απλά, κάνουμε ό,τι μας κατέβει! Μάλιστα ο… περί ου ο λόγος μπορεί να κρατήσει πολλή περισσότερη ώρα την αναπνοή του από μένα και επίσης έχει πολλή περισσότερη υπομονή (βλ. tip πιο πάνω). Συνήθως, εγώ είμαι αυτή που τουρτουρίζω και τον παρακαλάω να βγούμε έξω! Κάποιες φορές, γυρνάμε σπίτι με πάνω από 1000 φωτογραφίες από μία και μοναδική εξόρμηση (ναι, μετά είναι και το ξεσκαρτάρισμα που θέλει πολλή υπομονή αλλά αυτό το έχω αναλάβει εξ ολοκλήρου εγώ, όπως και την επεξεργασία).

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την υποθαλάσσια φωτογραφία;

Να ξεκινήσει με μια απλή υποβρύχια θήκη, είτε για το κινητό του, είτε για τη φωτογραφική του (τουλάχιστον αυτό έκανα εγώ στο ξεκίνημα). Αν μετά διαπιστώσει ότι είναι κάτι που του αρέσει, ας επενδύσει και σε κάτι καλύτερο. Αν ξέρει καλό κολύμπι, ας δοκιμάσει κατευθείαν στη θάλασσα – ο βυθός μας είναι μαγευτικός! Αν πάλι όχι, καλύτερα για αρχή να πειραματιστεί στο ελεγχόμενο περιβάλλον μιας πισίνας. Βαθιά ανάσα λοιπόν και… κλικ!

Υπάρχουν άλλα είδη φωτογραφίας που αγαπάς πέρα από την underwater;

Αν και πάντα θα με αφήνει άναυδη μια εντυπωσιακή λήψη ενός όμορφου τοπίου (είτε στεριανού, είτε θαλασσινού, δεν έχω θέμα) νομίζω ότι η μεγαλύτερή μου αδυναμία είναι τα πορτραίτα. Όπως λέει και η αγαπημένη μου φίλη @mariekedejj: “I love things with a heartbeat and things that make my heart beat”.

Ποιά εσωτερική σου αναζήτηση γεμίζει η φωτογραφία;

Δύσκολη ερώτηση. Η φωτογραφία μού βγάζει τον άλλο μου εαυτό ίσως. Τον πιο ανέμελο και πιο χαλαρό μου εαυτό, αυτόν δηλαδή που καταπιέζω -άθελά μου- στην καθημερινότητά μου.

Θα έβαζες ένα τίτλο στη συλλογή των φωτογραφιών σου;

“The illusion game”.

Η σχέση σου με το νερό και τη δημιουργία δεν περιορίζεται στο φωτογραφικό φακό. Δημιουργείς υπέροχα κοσμήματα με θέματα εμπνευσμένα από τον κόσμο τη θάλασσας. Πες μας λίγο γι αυτό το πιο άγνωστο κομμάτι της laliou και για το πως μπορεί κανείς να βρει τις κατασκευές σου.

Πάντα μ’ άρεσε να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου και πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψα τις χάρες του υγρού γυαλιού! Μια μέρα άρχισα να πειραματίζομαι συνδυάζοντας κάποιες υποβρύχιες εικόνες μου με αυτή την ιδιαίτερη ρητίνη και έτσι προέκυψαν τα θαλασσοκοσμήματά μου που μπορεί κανείς να τα βρει στο Etsy (laliou.etsy.com) και στο FB (lalioujewelry).

Έχεις δημιουργήσει ένα φανατικό ινσταγκραμικό κοινό και μέχρι και το ίδιο το Instagram πρόβαλε το λογαριασμό σου. Το ίδιο και κάποια περιοδικά. Τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση για σένα;

Με χαροποιεί πάρα μα πάρα πολύ, αν και όλο αυτό ήταν κάτι το τελείως αναπάντεχο, μιας και τη φωτογραφία δεν τη βλέπω επαγγελματικά: ήταν, είναι και θα είναι απλώς ένα αγαπημένο χόμπι. Τώρα, ειδικά όσον αφορά το Instagram, η σχέση είναι αμφίδρομη: εμπνέεις και εμπνέεσαι. Γι’ αυτό άλλωστε έχει και τόσο μεγάλη απήχηση το συγκεκριμένο μέσο. Και γι’ αυτό παραμένει το πιο αγαπημένο μου, μακράν!

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ, Βάλια για τη συμμετοχή σου στο Photologio.gr. Σου ευχόμαστε να παραμείνεις τόσο δημιουργική και να συνεχίσεις να μας γεμίζεις με ‘βρεγμένες’ εικόνες!

Εγώ σ’ ευχαριστώ! Stay tuned (and salty!)


Το profile της Βάλιας στο Instagram https://www.instagram.com/laliou, το Facebook https://www.facebook.com/valiaef, https://www.facebook.com/lalioujewelry. και η σελιδα των κοσμημάτων http://laliou.etsy.com

Η συνέντευξη δόθηκε στις 13. 07.2016