Στην ταινία “Ray & Liz” του φωτογράφου Richard Billingham  ο Χρυσός Αλέξανδρος του 59ου ΦΚΘ

Στην ταινία “Ray & Liz” του φωτογράφου Richard Billingham ο Χρυσός Αλέξανδρος του 59ου ΦΚΘ

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και το Βραβείο Καλύτερης ταινίας “Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος” απονεμήθηκε στο «Ray and Liz», μια ματιά στη σκοτεινή πλευρά της γονεϊκής αδιαφορίας και τη συγχώρεσης, όπως την αποτύπωσε, ο φωτογράφος και για πρώτη φορά σκηνοθέτης, Richard Billingham (Ρίτσαρντ Μπίλινχαμ).

Στα προάστια του Μπέρμιγχαμ και στο περιθώριο της κοινωνίας, τα μέλη της οικογένειας Μπίλινχαμ επιδίδονται σε ακραίες τελετουργίες, διαρρηγνύοντας κάθε κοινωνικό ταμπού καθώς πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα σε μια ζωή που καθορίζεται από ανεξέλεγκτους παράγοντες. Τρία (συχνά σοκαριστικά) αυτοβιογραφικά επεισόδια, που διαπλέκονται με μια ανοίκεια αίσθηση χιούμορ, αποδίδουν την εμπειρία τού να μεγαλώνεις στην εποχή της (θατσερικής) λιτότητας. Ο διάσημος Βρετανός φωτογράφος Richard Billingham επεκτείνει σ’ ένα νέο εκφραστικό μέσο την προβληματική του για τη «νεκρή φύση» της οικογένειας, γυρίζοντας σε κινούμενη εικόνα ένα υποκειμενικό τοπίο για την ακηδία και τη μοναξιά.

Η Διεθνής Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αποτελούνταν από τους Σάντρα ντεν Χάμερ (διευθύντρια του EYE Filmmuseum, Ολλανδία), Ράντου Ζούντε (σκηνοθέτης, Ρουμανία), Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (ηθοποιός, Ιράν), Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα (συνθέτης, Ισπανία) και Συραγώ Τσιάρα (διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ελλάδα).


Richard Billingham
Ο Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ είναι Βρετανός εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Το 1997 ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που τιμήθηκε με το Βραβείο Φωτογραφίας Deutsche Börse. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2001 και ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Τέρνερ την ίδια χρονιά. Το έργο του αντλεί τη θεματολογία του από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον, από τα ζώα που κρατούνται σε ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο και από το βρετανικό τοπίο. Έργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές, όπως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο V&A και στην Tate Gallery του Λονδίνου. Τo “Ρέι και Λιζ”, η πρώτη μεγάλου μήκους που έκανε για τη μεγάλη οθόνη, γυρίστηκε σε πραγματικές τοποθεσίες στα Μίντλαντς, όπου και μεγάλωσε.

Φιλμογραφία

  • 1998 Fishtank (TV ντοκ)
  • 1998 Liz Smoking (μμ ντοκ)
  • 1998 Tony Smoking Backwards (μμ ντοκ)
  • 1999 Ray in Bed (μμ ντοκ)
  • 1999 Playstation (μμ ντοκ)
  • 2018 Ray & Liz

Εκδόσεις

  • Ray’s a Laugh. Zürich: Scalo, 1996. ISBN 9783931141257. Edited by Michael Collins and Julian Germain.
  • Black Country. West Bromwich: The Public, 2003. ISBN 0-9540200-2-2.
  • Zoo. Birmingham: Vivid, 2007. Edition of 750 copies.
  • Richard Billingham: People, Places, Animals. Melbourne: Australian Centre for Contemporary Art, 2008. ISBN 9780977597772. With essays by Juliana Engberg, Rikke Hansen, and Outi Remes. Exhibition catalogue.
  • Landscapes, 2001-2003. Stockport: Dewi Lewis, 2008. ISBN 9781904587385. With an essay by Sacha Craddock.

Βραβεία

  • 1994: Prestige Photography Prize, University of Sunderland, Sunderland
  • 1995: Felix H Mann Memorial Prize, National Museum of Photography, Film and Television, Bradford
  • 1997: Citibank Private Bank Photography Prize (now Deutsche Börse Photography Prize), London
  • 2001: Shortlisted for the Turner Prize,[2] for his solo exhibition at the Ikon Gallery in Birmingham, and for his contributions to The Sleep of Reason at the Norwich Gallery and to Scène de la Vie Conjugale at Villa Arson in Nice, France.

“Ray & Liz”

Σκηνοθεσία: Richard Billingham
Σενάριο: Richard Billingham
Διεύθυνση φωτογραφίας: Daniel Landin
Μοντάζ: Tracy Granger
Ήχος: Joakim Sundström
Ηθοποιοί: Ella Smith, Justin Salinger, Patrick Romer, Deirdre Kelly, Tony Way, Sam Gittins, Joshua Millard-Lloyd
Παραγωγή: Primitive Film
Παραγωγός/Παραγωγοί: Jacqui Davies
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Beck Rainford
Κοστούμια: Emma Rees
Εκτέλεση παραγωγής: Adam Partridge, Ed Talfan
Κάμερα: Derrick Peters, Josefine Thieme
Μακιγιάζ: Lucie Blundell Jones, My Alehammar
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 107΄
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Luxbox, festivals@luxboxfilms.com
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Locarno IFF 2018

Σχετικά άρθρα