Μελίνα Μερκούρη – Ήταν κάποτε μια Ελληνίδα θεά

Μελίνα Μερκούρη – Ήταν κάποτε μια Ελληνίδα θεά

3

“Από τη ζωή ως το θάνατο ένα τσιγάρο δρόμος”

(Μελίνα Μερκούρη) 

6.3.1994 – 30 χρόνια μετά το θάνατό της.

30 χρόνια ….  το Photologio.gr επιλέγει να τιμήσει φωτογραφικά μια Ελληνίδα που η παρουσία της σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και ο αέρας και τα οράματά της ακόμη μας εμπνέουν …

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ … Γεννήθηκε ηθοποιός (σπουδαίο το αποτύπωμα της σε θρυλικές παράστάσεις στο Θέατρο Τέχνης με τη σκηνοθετική επίβλεψη του Κάρολου Κουν)… Γεννήθηκε ακτιβίστρια για να καταγγείλει τους συνταγματάρχες σε όλη την Ευρώπηκαι την Αμερική την περίοδο της δικτατορίας … Γεννήθηκε πολιτικός, που κατάφερε να αναδείξει σε οικουμενικό το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, που θέσπισε τον θεσμό για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρωπης, που ίδρυσε τα Δημοτικά Περιφεραικά Θέτρα και σκόρπισε το θεατρο σε καθε γωνια της Ελλάδας, αλλά και οραματίστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης. Ο αερας της, τα οράματά της μας παρέσυραν μαζί της.

Σαν φόρος τιμής στην παρουσία και απουσία της … Κάποιες σκέψεις της και πώς την είδαν κάποιοι σπουδαίοι φωτογράφοι …

Μελίνα Μερκούρη – photo by Milton Greene

You must understand what the Parthenon Marbles mean to us. They are our pride. They are our sacrifices. They are our noblest symbol of excellence. They are a tribute to the democratic philosophy. They are our aspirations and our name. They are the essence of Greekness.

Θίγοντας το θέμα επίσημα στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε : “Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ”.

Μελίνα Μερκούρη

“Ό,τι έχουμε και δεν έχουμε είναι ο πολιτισμός, είναι η κληρονομιά μας. Χωρίς αυτό, είμαστε κανείς.” Από την ομιλία της, UNESCO 1993

“Το επάγγελμά μου δεν είναι ηθοποιός. Το επάγγελμά μου είναι Ελληνίδα. Δεν γνωρίζω πιο ωραίο και τιμητικό επάγγελμα.”

Μελίνα Μερκούρη photo by BertStern – Vogue 1962

Για το πάθος της για τον έρωτα, δήλωσε : “Δεν βγαίνω πια έξω από τότε που έπαψα να φλερτάρω”.

Μελίνα Μερκούρη – Φαίδρα

Για την τέχνη της υποκριτικής δήλωσε : “Δεν πιστεύω στους ή στις σταρ που φτιάχνονται από τα διάφορα κυκλώματα και που χάνονται με το χάραγμα της αυγής. Σταρ, είναι αυτός που μπορεί να επηρεάσει και να ακτινοβολήσει σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Είναι δηλαδή ο χαρισματικός από τη φύση του άνθρωπος”.

Μελίνα Μερκούρη – photo by Constantine Manos – Κωνσταντίνος Μάνος  (κατά τα γυρίσματα της “Φαίδρας” του Ζυλ Ντασέν)

“Tο μεγαλύτερο κομπλιμέντο για εμένα είναι να με σταματούν στον δρόμο και να με αποκαλούν «Μελίνα μας». Είναι ό,τι πιο τρυφερό υπάρχει, να είμαι κτήμα όλων”.

Μελίνα Μερκούρη photo by BertStern – Vogue 1962

“Δεν προσποιήθηκα. Η προσποίηση για μένα είναι κάτι χυδαίο. Απλά και μόνο έζησα όπως ήθελα. Χωρίς να υπολογίσω τίποτα και κανέναν” .

Μελίνα Μερκούρη

“Η Ελλάδα είναι η πραγματική μου δύναμη, ο πραγματικός μου καημός.”

Μελίνα Μερκουρη by Henry Groskinsky στις πρόβες για το Ilya Darling

“Tην εξουσία δεν την αισθάνθηκα σαν υπουργός. Την αισθάνθηκα σαν σταρ στο Μπρόντγουει.”

Μελίνα Μερκουρη by Henry Groskinsky σε πρόβα από το Ilya Darling

“Ο πολιτισμός είναι δημιουργία, όχι ραδιουργία.”

Μελίνα Μερκούρη – Σαλβαντόρ Νταλί

“Νόμιζα πως φοβόμουν την αρρώστια, αλλά τελικά φοβάμαι τη στιγμή που δεν θα με αγαπάνε πια.”

Μελίνα Μερκούρη

Μελίνα Μερκούρη

“Η μάνα για τον Έλληνα είναι κάτι πολύτιμο. Εγώ την δική μου την λάτρευα. Πέθανε όρθια κάποιο Σάββατο. Όπως τόλεγε: «Βρε συ, ο θάνατός μου θα σε φέρει πίσω στην Ελλάδα. Τότε θα μπεις. Δεν θα μπορέσουν να σου πουν όχι. Και όντως οι συνταγματάρχες επέτρεψαν να ‘ρθω μερικές ώρες στην Αθήνα για την ταφή της.”

Μελίνα Μερκούρη

“Μοιρολατρία σημαίνει υποταγή. Προορισμός του ανθρώπου είναι η αντίσταση, η προσπάθεια και ο αγώνας”.

Μελίνα Μερκούρη

“Ζήλεψα πολύ, αγάπησα πολύ, μ’ αγάπησαν πολύ, παίδεψα, με παίδεψαν, εξοργίστηκα, εκδικήθηκα, μ’ εκδικήθηκαν.”

Μελίνα Μερκούρη

“Είμαι πολύ αναρχική για να’ μαι διψασμένη αληθινά για εξουσία. Ούτε η ιδιοκτησία μ’ ενδιέφερε ποτέ ούτε το χρήμα.”

Μελίνα Μερκούρη

Μελίνα Μερκούρη – Ζυλ Ντασσεν – Ρόμυ Σνάιντερ

Μελίνα Μερκούρη – Ρόμυ Σνάιντερ

Μελίνα Μερκούρη

«Αν κάτι σήμερα είναι σημαντικό σ’αυτή τη φθίνουσα δημογραφικά και οικονομικά Ευρώπη είναι η πολλαπλότητα και ιδιαιτερότητα των πολιτισμών της. Είναι η ιστορία της, είναι η ιστορία μας που έχει μόνο ένα εχθρό αλλά ισχυρότατο, τη λήθη…» Από την συνέντευξη τύπου της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη για την «Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1985», Ζάππειο, 18/06/1985

Μελίνα Μερκούρη

“Η πιο μεγάλη σοφία είναι να ξέρεις πότε ακριβώς πρέπει να φύγεις. Εγώ το ήξερα. Κι έφυγα τότε που έπρεπε. Πού; Σ’ εκείνο το νεκρό πλανήτη, το φεγγάρι… δεν υπάρχει άλλο μέρος για ν’ αποτραβηχτείς από μια τέχνη… “ Alexandra Del Lago (από το θεατρικό έργο Sweet Bird of Youth by Tennessee Williams – Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Ουίλλιαμς)

Μελίνα Μερκούρη

“Η οθόνη είναι ένας ολοκάθαρος καθρέφτης. Ξέρεις κάτι που το λένε γκρο πλαν; Η μηχανή προχωράει, προχωράει κι εσύ στέκεσαι ασάλευτος και το κεφάλι σου, το πρόσωπο σου παγιδεύονται στο κάδρο της φωτογραφίας, λουσμένα στο φως, κι ολόκληρη η τρομακτική ιστορία της ζωής σου ουρλιάζει την ώρα που χαμογελάς…” Alexandra Del Lago (από το θεατρικό έργο Sweet Bird of Youth by Tennessee Williams – Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Ουίλλιαμς)

Μελίνα Μερκούρη

Μελίνα Μερκούρη

Μελίνα Μερκούρη – Τζένη Καρέζη

Μελίνα Μερκούρη – Ava Gardner

Μελίνα Μερκούρη by Ντίνος Διαμαντόπουλος