Η Βούλα Φιλιππάκη επιλέγει …

Η Βούλα Φιλιππάκη επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Βούλα Φιλιππάκη ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Όταν η λέξη καλοκαίρι δεν σημαίνει διακοπές, ήλιος, θάλασσα, χαλάρωση, τότε ο χειμώνας (που τα έχει για μένα αυτά) είναι ανακουφιστικά ευπρόσδεκτος…

Βούλα Φιλιππάκη

…Έρχεται άλλοτε σαν μια «οικειοθελής» καραντίνα, με χαλαρώνει και μου επιτρέπει να δω εικόνες που υπό άλλες συνθήκες απλά θα προσπερνούσα.


Βούλα Φιλιππάκη

…Έρχεται άλλοτε σαν γέροντας που κρατάει την ηρεμία του χρόνου και μου επιτρέπει να ψάξω για εικόνες ώστε να ακολουθήσω την συμβουλή του καλλιτέχνη: «κλέψε, μην αντιγράψεις…».  Επιτρέποντας μου με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσω εικόνες και να προκαλέσω συναισθήματα αρνητικά…, θετικά…, ποιος ξέρει;


Βούλα Φιλιππάκη

…Άλλοτε πάλι έρχεται με ταξιδιάρικη διάθεση και τότε οι εικόνες γίνονται λίγο πιο ονειρικές, λίγο πιο παραμυθένιες. Θέλω να μείνω εκεί 1000 χρόνια και να γαληνεύω…, μα θέλω και να φύγω γιατί με καλούν τα όνειρα που δεν τελειώνουν ποτέ.


Βούλα Φιλιππάκη

…Και τέλος έρχεται σαν ολόλευκο πουλί μέσα από τα σκοτάδια.  Δεν θέλει σκέψη η ανάβαση προς το φως, μόνο πείσμα!


Η Βούλα Φιλιππάκη επιλέγει… Josef Sudek 

Josef Sudek 

«Όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου άρχισα να φωτογραφίζω περιορισμένος στο εργαστήριο και στον κήπο μου ανακάλυψα ότι πολύ συχνά κάτι μαγικό συνέβαινε έξω από το παράθυρό μου, κάτι που γινόταν όλο και πιο σημαντικό για μένα. Ένα κάποιο αντικείμενο, ένα μπουκέτο λουλουδιών, μια πέτρα, εν ολίγοις, κάτι που μεταμόρφωνε αυτή τη «νεκρή φύση» σε μια αυτοδύναμη εικόνα. Πιστεύω ότι η φωτογραφία αγαπάει τα κοινότοπα πράγματα κι εγώ, πάλι αγαπάω τη ζωή των πραγμάτων. Γνωρίζετε βέβαια τα παραμύθια του Andersen: όταν τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο, τα αντικείμενα ζωντανεύουν, για παράδειγμα τα παιχνίδια. Μ’ αρέσει να λέω ιστορίες για την ζωή των άψυχων πραγμάτων, να διηγούμαι κάτι το μυστηριώδες: την έβδομη πλευρά του ζαριού.» 

Josef Sudek


 

Info:

Η Βούλα Φιλιππάκη είναι  ερασιτέχνης φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, έζησε στην Γερμανία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο. 
Το 2016 εντάχτηκε στην ομάδα “Μαθήματα Φωτογραφίας στο Ρέθυμνο” του Μανόλη Καραταράκη ο οποίος είναι δάσκαλός της μέχρι και σήμερα. 
Έως τώρα, φωτογραφικές δουλειές της έχουν εκτεθεί σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε πόλεις της Ελλάδας και έχουν παρουσιαστεί σε φωτογραφικούς ιστότοπους καθώς και σε έντυπα και on-line περιοδικά.