Η Βίκυ Τασούλα επιλέγει …

Η Βίκυ Τασούλα επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Βίκυ Τασούλα ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Φωτογραφίζω. Μοναχική διεργασία. Απομονώνω και κρατώ αυτό που θέλω από τον κόσμο γύρω μου. Φτιάχνω τον δικό μου κόσμο μέσα από τον φακό. Μπορώ να τον βλέπω ασπρόμαυρο ή έγχρωμο. Μία χρονική στιγμή αποκτά χρονική διάρκεια ύπαρξης. Μέσα στις φωτογραφίες είμαι πάντα εγώ, μπορείς να με βρεις, μπορείς να με διαβάσεις… Αφήνομαι… Δεν μου αρέσουν οι αναλύσεις με περιττά  και ποιητικά λόγια. Η εικόνα έχει την δική της γλώσσα και συνομιλεί με τον θεατή. Λίγες φορές την συνοδεύω με κάποιους στίχους που αγαπώ, τον κύριο λόγο τον έχει η εικόνα που σε ταξιδεύει.

Β. Τ.

Βίκυ Τασούλα

Είπα στην ψυχή μου, ησύχασε και πρόσμενε χωρίς ελπίδα.

Γιατί ελπίδα θα ‘ταν η ελπίδα του σφαλερού. Πρόσμενε χωρίς αγάπη.

Γιατί αγάπη θα ‘ταν η αγάπη του σφαλερού. Υπάρχει ωστόσο η πίστη.

Αλλά η πίστη κι η αγάπη κι η ελπίδα βρίσκονται όλες σε αναμονή.

Πρόσμενε χωρίς σκέψη, γιατί δεν είσαι έτοιμη για σκέψη:

Έτσι το σκοτάδι θα ‘ναι το φως, κι η ακινησία ο χορός.

(Τ.Σ Έλιοτ, μετάφραση: Κλείτος Κύρου)


Βίκυ Τασούλα

Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από την άβυσσο είναι να την ατενίσουμε, να τη μετρήσουμε, να την αφουγκραστούμε, και να βουτήξουμε σ’ αυτήν.

(Τσέζαρε Παβέζε)


Βίκυ Τασούλα

Η επιθυμία έχει μια πολύ ψηλή κορμοστασιά και στις παλάμες της καίει η απουσία.

(Οδυσσέας Ελύτης)


Βίκυ Τασούλα

«Αἰών παῖς ἐστί παίζων, πεσσεύων παιδός ἡ βασιληίη».

(Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει, που παίζει πεσσούς η βασιλεία είναι του παιδιού.)

(Ηράκλειτος)


Η Βίκυ Τασούλα επιλέγει … Josef Koudelka

Josef Koudelka

“Μια καλή φωτογραφία είναι αυτή που καρφώνεται στο μυαλό μου και δεν μπορώ να την ξεχάσω”.

(Josef Koudelka)

Ο Josef Koudelka είναι Τσέχο-Γάλλος φωτογράφος. Είναι μέλος της Magnum Photos Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Koudelka έχει επαινεθεί για την ικανότητά του να αποτυπώνει την παρουσία του ανθρώπινου πνεύματος ανάμεσα σε σκοτεινά τοπία. Η ερήμωση, η σπατάλη, η αποχώρηση, η απόγνωση και η αποξένωση είναι κοινά θέματα στο έργο του. Οι χαρακτήρες του μερικές φορές μοιάζουν να βγαίνουν από παραμύθια. Ωστόσο, ορισμένοι βλέπουν την ελπίδα μέσα στο έργο του – την αντοχή της ανθρώπινης προσπάθειας, παρά την ευθραυστότητά της. Το μεταγενέστερο έργο του επικεντρώνεται στο τοπίο που αφαιρέθηκε από ανθρώπινα θέματα.


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Η Βασιλική (Βίκυ) Τασούλα γεννήθηκε στα Τζουμέρκα, μεγάλωσε στον Πειραιά και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φυσική στο Φυσικό της Αθήνας. Η σχέση της με την φωτογραφία ξεκινά στη εφηβεία με μια Lubitel 2.Το 2016 έχοντας ένα τεράστιο φωτογραφικό υλικό παρακολουθεί μαθήματα με δάσκαλο τον Βαγγέλη Ταμβάκο και γίνεται μέλος της ομάδας instantane της μετονομασθείσης σε fotografia art as expression.  Έργα της έχουν εκτεθεί με την ομάδα Instantane στην ομαδική έκθεση των μελών της,  στη συμμετοχή στη δράση “το Μικρό Παρίσι της Αθήνας 2018″και στην έκθεση “Η Φωτογραφία συναντά την ποίηση”. Τέσσερις φωτογραφίες της πλαισιώνουν ένα ποίημα στην ομώνυμη έντυπη έκδοση .Έργα της θα εκτεθούν στην έκθεση της ομάδας τον Ιούλιο του 2023.