Ο Βασίλης Πουλαρίκας επιλέγει …

Ο Βασίλης Πουλαρίκας επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Βασίλης Πουλαρίκας ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …

Για το 4 + 1 μας αφιερώνει κάποιες φωτογραφίες από τη φωτογραφική ενότητα “Οικογενειακές υποθέσεις”. Ο ίδιος λέει: “Η έννοια της οικογένειας είναι μια προσωπική, αλλά ταυτόχρονα και βαθιά οικουμενική υπόθεση. Η πρώτη μας επαφή και η μετέπειτα συμπόρευσή μας με αυτόν τον αρχετυπικό κοινωνικό πυρήνα, μας καθορίζει και μας χαράζει ανεξίτηλα. Εκστασιαζόμουν καθώς φωτογράφιζα, νιώθοντας την ροή αυτής της οικογενειακής ενέργειας”.


Βασίλης Πουλαρίκας από τη φωτογραφική ενότητα “Οικογενειακές υποθέσεις”

Όταν ζητάμε από την ζωή μια δεύτερη ευκαιρία, μας γεννάει ένα παιδί.


Βασίλης Πουλαρίκας από τη φωτογραφική ενότητα “Οικογενειακές υποθέσεις”

Φωτογραφικά με ενδιαφέρουν οι χειρονομίες που ξεφεύγουν από την καθοδήγηση και την οργάνωση του μυαλού μας.


Βασίλης Πουλαρίκας από τη φωτογραφική ενότητα “Οικογενειακές υποθέσεις”

Κάθε φωτογραφία που κρατάω για καιρό κοντά μου είναι ένας ευσεβής πόθος που ελευθερώθηκε από την πλάνη του.


Βασίλης Πουλαρίκας από τη φωτογραφική ενότητα “Οικογενειακές υποθέσεις”

Ξεκίνησα να φωτογραφίζω όταν ανακάλυψα ότι στα όρια του φωτογραφικού μου κάδρου ενυπήρχε ένας κόσμος μέσα μου, που αγνοούσα παντελώς την ύπαρξή του. Ένας ιδιότυπος περιοδεύον θίασος με υστερικές ντίβες, πρωταγωνιστές και φιλόδοξους κομπάρσους. Τον ακολουθώ σιωπηλά.


Ο Βασίλης Πουλαρίκας επιλέγει … Diane Arbus

Diane Arbus

“Τα φρικιά γεννιούνται με τα τραύματά τους. Έχουν ήδη περάσει τη δοκιμασία της ζωής. Είναι αριστοκράτες”. (D. Arbus)

H φωτογραφική αυτή εργασία της Diane Arbus με συγκινεί βαθιά. Φωτογραφίζοντας με θάρρος και ειλικρινή ανάγκη αυτούς τους ανθρώπους στρέφει απότομα τον καθρέφτη πάνω μας, υποχρεώνοντάς μας να κοιτάξουμε τα δικά μας τραύματα κατάματα. Και αφού βιώσουμε τον υπαρξιακό πανικό αυτής της άξαφνης εμπειρίας μας καθυσηχάζει και μας δείχνει μέσα από τις εικόνες της τον δρόμο για να τα ξεπεράσουμε.


Info:

O Βασίλης Α. Πουλαρίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε φωτογραφία στην σχολή ESP και παρακολούθησε καλλιτεχνικά σεμινάρια με τον Πλάτωνα Ριβέλλης ως μέλος του Φωτογραφικού κύκλου, όπως επίσης και με τον Νίκο Οικονομόπουλο.
Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις . Όπως λέει ο ίδιος χωρίς δεύτερη σκέψη, η φωτογραφία είναι το ιδανικό (αλλά όχι το μόνο) μέσο με το οποίο συνδέεται και ισορροπεί με τις παράλληλες πραγματικότητες της ανθρώπινης ύπαρξης.