Η Τόνια Καλογερά επιλέγει …

Η Τόνια Καλογερά επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Τόνια Καλογερά ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …

Τόνια Καλογερά

Πριν ασχοληθώ με τη φωτογραφία θεωρώ ότι υπήρχε δυσκολία επικοινωνίας σε βαθύτερο επίπεδο με τους ανθρώπους γύρω μου, γνωρίζοντας ότι είμαι ένας άνθρωπος σε μια διαρκή αναζήτηση του αγνώστου, του νέου, η τέχνη της φωτογραφίας μου δίνει χαρά σαν να παίζω κρυφτό με του φίλους μου ως παιδί ..


Τόνια Καλογερά

Στη θέα μιας φωτογραφίας που θα με κάνει να  ‘χαθώ’ και συνήθως δε θα είναι δική μου, σε μια έκθεση φωτογραφίας ή στα κοινωνικά δίκτυα, νιώθω να παίρνει μορφή η ψυχή μου.


Τόνια Καλογερά

Περπατώντας στο δρόμο κάνω ότι κάνει κάθε άνθρωπος, είναι όμως στιγμές που ‘χάνομαι’ σε μια δική μου κρυφή διάσταση, αυτό πιθανόν σημαίνει μια σκιά, ένα φως που προβάλλεται σε μια ιδιαίτερη μορφή μέσα από τα παιχνίδια που κάνει το μυαλό, σε ένα ανεξήγητο σχήμα.

Υπάρχουν φορές στο ξεκίνημα της μέρας μου όταν ‘δω’ κάτι θα μου φτιάξει όλη τη υπόλοιπη μέρα, θα με κάνει να έρθω πιο κοντά με τον έξω κόσμο, γνωρίζοντας πτυχές του εαυτού μου.


Τόνια Καλογερά

Η φωτογραφία είναι προσπάθεια ταύτισης του εσωτερικού μου ψυχισμού με τον κόσμο … με τους ανθρώπους κατά βάση με κοινά γνωρίσματα.

Πολλές φορές μένω σιωπηλή στις φωτογραφίες μου δίχως ποιητικά λόγια να  τις ντύνουν, άνευ περιγραφής, τότε είναι οι στιγμές που θέλω να ‘μιλήσω’ περισσότερο από κάθε άλλη φορά.


Η Τόνια Καλογερά επιλέγει … Alex Webb

Alex Webb

Μέλος του Magnum από το 1979, γεννημένος τη 5η Μαϊου 1952 στο San Francisco της California. Χαρακτηρίζεται ως street photographer. Η αγάπη του για το χρώμα,το φως παράλληλα με το έντονο συναίσθημα, κυριαρχούν στα κάδρα του. Ανθρωποκεντρικος και λάτρης των σχημάτων.
Παρότι στα κάδρα του κυριαρχεί το χάος  με έντονη πληροφορία, είναι τόσο σωστά δομημένα δημιουργώντας κάθε φορά και από μια μικρή ιστορία. Δύο διαστάσεις να επικρατούν  δίνοντας τη αίσθηση του βάθους αλλά και ενός ισχυρότατου προσκηνίου.

Κεντρικό θέμα του είναι η Αμερικανική ιστορία, σημαντικές έννοιες όπως η πατρίδα, η μετανάστευση και η ταυτότητα.


Info:
Η Τόνια Καλογερά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πειραιά στη γειτονιά των Καμινίων τη δεκαετία του ’80. Παιδί της αναλογικής τεχνολογίας, έπαιζε στις αλάνες  κάνοντας όνειρα και βάζοντας υψηλούς στόχους. Εδώ και σχεδόν 4 χρόνια ασχολείται με τη φωτογραφία. Δάσκαλος και εμπνευστής της ο Βασίλης Νίκας, ακολούθησαν ο Βασίλης Γεροντάκος κ. α. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις φωτογραφίας και σε πρότζεκτ, όπως και έχει κινηθεί επαγγελματικά στον χώρο. Μια νέα αγάπη που  γεννιέται και σχετίζεται άμεσα με τη φωτογραφία είναι η τέχνη του κινηματογράφου.