Η Θεοδοσία Θωμά επιλέγει …

Η Θεοδοσία Θωμά επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Θεοδοσία Θωμά ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις.


Συνάντηση η [sinándisi] :

1α. το γεγονός της ταυτόχρονης παρουσίας, σε κάποιο τοπικό σημείο, δύο ή περισσότερων ατόμων που έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις. || καθορισμένη συνάντηση, συγκέντρωση. β1. προσωπική επαφή ατόμων για να συζητήσουν ένα θέμα. || συγκέντρωση εκπροσώπων, σε ανεπίσημο πλαίσιο. β2. γνωριμία που είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας ή προκαθορισμένης συνάντησης. 2. ένωση, επαφή δύο υλικών σωμάτων ή στοιχείων. || (αστρον.) η στιγμή της διασταύρωσης ή της προσέγγισης της τροχιάς δύο ή περισσότερων ουράνιων σωμάτων.
[λόγ. < αρχ. συνάντη(σις) -ση]
(Μ. Τριανταφυλλίδης, Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, 1998)

 


Θεοδοσία Θωμά

[Νέα Υόρκη, Απρίλιος 2018, Συνάντηση με το χρώμα]
Η φωτογραφία ξεκίνησε σαν μία ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Στην εξέλιξή της βέβαια, έχει λάβει -ευτυχώς- νέες προεκτάσεις και υποκειμενική νοηματοδότηση. Θεωρείται τέχνη, ποίηση, επιστήμη, μνήμη, ενημέρωση, κριτική. Για μένα ωστόσο, η φωτογραφία είναι συνάντηση… Μία συνάντηση του εγώ -με όλα όσα φέρει- με το εδώ και το τώρα· μια ταυτόχρονη παρουσία, προσέγγιση και ουσιαστική γνωριμία διαστάσεων που έρχονται ανεξάρτητες από διαφορετικές κατευθύνσεις, ως τη ένωσή τους με ένα “κλικ” και τελικά τη δημιουργία μιας νέας οπτικής οντότητας, διαφορετικής από τις άλλες.


Θεοδοσία Θωμά

[Δονούσα, Αύγουστος 2018 Συνάντηση με μία ιστορία ]
Η φωτογραφική συνάντηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ξεκινάει πολύ πριν κανείς πιάσει στα χέρια του το μέσο, τη φωτογραφική μηχανή. Όπως αναφέρει ο Ansel Adams “δεν φτιάχνεις μία φωτογραφία απλώς με μια κάμερα. Φέρνεις στην φωτογραφική πράξη όλες τις εικόνες που έχεις δει, τα βιβλία που έχεις διαβάσει, τη μουσική που έχεις ακούσει, τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει”. Ουσιαστικά, κάθε φωτογραφία είναι μια συνάντηση του διαχρονικού εαυτού με το παρόν και το περιβάλλον, και κάθε φωτογραφία είναι εγγενώς μία ευκαιρία για εσωτερική διερεύνηση και προέκταση του εγώ, αρκεί να είμαστε “ανοικτοί” να δούμε και να δεχτούμε το καινούριο που μας δίνεται.


Θεοδοσία Θωμά

[Αθήνα, Οκτώβριος 2018, Συνάντηση με το φως]
Καθημερινά διασχίζουμε τον κόσμο, χιλιάδες χιλιόμετρα. Ατελείωτα χρώματα, σχήματα, φώτα, δράσεις, πρόσωπα περνάνε δίπλα μας και τα προσπερνάμε… Στεκόμαστε επιλεκτικά στο χάος και αφήνουμε να διασταυρωθούν οι τροχιές μας μόνο με εκείνα τα στοιχεία που μιλούν στο είναι μας. Η φωτογραφία λοιπόν, αποτελεί την επιλεκτική συνάντηση ενός εσωτερικού και ενός εξωτερικού κόσμου.
Ωστόσο, ο έξω κόσμος δεν δίνει εύκολα έτοιμο προς φωτογράφιση ένα νέο, απροσδόκητο, δυνατό θέμα, αν και όταν αυτό συμβαίνει, η χαρά της επαφής με το πρωτόγνωρο είναι μεγάλη. Τις περισσότερες φορές η πρόκληση, για μένα, βρίσκεται στο να δεις το δεδομένο… αλλιώς. Αυτό προϋποθέτει ότι ο νους, η καρδιά και το μάτι είναι ανοικτά να συναντήσουν το χρώμα, το φως, τα σχήματα και τις ιστορίες του καθημερινού κόσμου και να κατασκευάσουν από κοινές πρώτες ύλες μία νέα ενδιαφέρουσα, εναλλακτική εικόνα. Αν το εγχείρημα πετύχει, το συναίσθημα είναι μαγικό.


Θεοδοσία Θωμά

[Ιθάκη, Αύγουστος 2017, Συνάντηση με τη μορφή]
Η φωτογραφική συνάντηση δεν συμβαίνει πάντα… Υπάρχουν φορές που παίρνω την κάμερα στα χέρια και δεν την σηκώνω ούτε μια φορά στο μάτι. Και βέβαια, δε σημαίνει ότι όλες οι λήψεις είναι ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Υπάρχουν δε και δυνατές συναντήσεις που δεν κατάφεραν να αποτυπωθούν σε ένα ισοδύναμα δυνατό φωτογραφικό αποτέλεσμα. Η πολύ δυνατή φωτογραφία δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν προκύπτει πάντα, αλλά είναι και αυτό αναμενόμενο. Τελικά όμως ίσως μεγαλύτερη σημασία έχει η διάθεση και η διαδικασία για συνάντηση παρά το αποτέλεσμα. Σε Καβαφικούς όρους η Ιθάκη δίνει τ’ ωραίο ταξίδι, “χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο”. Εξάλλου, όσο συνεχίζεις να ταξιδεύεις ανοιχτός στην φωτογραφική συνάντηση με τον κόσμο, τόσο είναι πιο πιθανό να δημιουργήσεις κάτι όμορφα διαφορετικό.


Η Θεοδοσία Θωμά επιλέγει … Brooke DiDonato

Brooke DiDonato

Η Brooke DiDonato είναι σύγχρονη εικαστική καλλιτέχνης από το Οχάιο, που ζει στη Νέα Υόρκη. Η δουλειά της απεικονίζει το υποσυνείδητο, δημιουργώντας συνθέσεις που συνδυάζουν το συνηθισμένο με το απροσδόκητο. Απεικονίζει υπερρεαλιστικά μια κατάσταση ροής ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υποκειμενική κατασκευή, με δυναμικά στοιχεία τα συναισθήματα και δεδομένες αντιλήψεις.


Info:
Η Θεοδοσία Θωμά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ήρθε σε πρώτη επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία το 2015, όταν συνάντησε τον φωτογράφο και δάσκαλο φωτογραφίας Διονύση Κούτση. Έκτοτε είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Black Studio Art και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις.