Ο Σπύρος Ζερβουδάκης επιλέγει …

Ο Σπύρος Ζερβουδάκης επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Σπύρος Ζερβουδάκης ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις.


Σπύρος Ζερβουδάκης – Memories of Sisyphus

Ο Όμηρος μας διηγείται ότι κάποτε ο Σίσυφος αλυσόδεσε τον Θάνατο κι ερήμωσε την αυτοκρατορία του Πλούτωνα. Μα δεν ήταν αυτή η μόνη φορά που κατάφερε να ξεγελάσει τους θεούς, και να προκαλέσει την οργή τους. Χρειάστηκε το βίαιο χέρι του Ερμή για να τον αποσπάσει από τις γήινες χαρές και να τον φέρει στον «βράχο του». Μα τα πάθη του είναι ισχυρότερα από το μαρτύριό του.
Μέσα σ’ αυτή την ανείπωτη τιμωρία, κατασκεύασε το δικό του βασίλειο. Κάθε εικόνα, κάθε θραύσμα μνήμης, γεννά μια νέα εκδοχή. Αν τελικά ζωή είναι το ατέρμονο ταξίδι της πληροφορίας, τότε ο Σίσυφος, αυτός ο παράλογος ήρωας, ζει μέσα από διασκευασμένες μνήμες. Σκαρφαλώνει στον δικό του πύργο προσβάλοντας το θεϊκό δώρο της συνείδησης.
Και όταν η πέτρα φτάσει στην κορυφή, στιγμιαία μετατρέπεται σε μονόλιθο της γνώσης, αφήνοντας τον ήρωά μας πέρα από την πραγματικότητα, σε ένα άχρονο καμβά.


Σπύρος Ζερβουδάκης – Senso

Η φωτογραφία χρειάζεται μερικές μόνο ανάσες πραγματικότητας για να δημιουργήσει το δικό της κόσμο. Η εξεικόνιση σκέψεων και συναισθημάτων δεν μπορεί παρά να είναι αφαιρετική. Τα πάντα διαδραματίζονται με ατελή τρόπο. Τα πρόσωπα απομακρύνονται και το χρώμα αλλάζει. Σ’ αυτό τον κόσμο όμως κανείς δεν χασμουριέται.
Για μας τους «μεγάλους», το παρελθόν απλώνεται πάνω στο βέλος του χρόνου με σχεδόν ψεύτικο τρόπο. Οι μνήμες πλέον κατοικούν στις εικόνες οι οποίες έχουν αντικαταστήσει την τότε πραγματικότητα. Και καθώς ζούμε σε ένα συνεχές και ασταμάτητο «μετά», που και που, μας στοιχειώνει αυτή η ανυπόφορη ομορφιά των καλοκαιριών των νεανικών μας χρόνων.


Σπύρος Ζερβουδάκης – Terra incognita

Πριν από περίπου 200 χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος ήταν ένα ασήμαντο βιολογικό είδος, χαμένο σε κάποια γωνία της Αφρικής. Σήμερα, κυρίαρχος πλέον στον πλανήτη, ίσως είναι το πρώτο είδος το οποίο καταγράφει την εξαφάνισή του.


Σπύρος Ζερβουδάκης – Irrational

Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι το σύμπαν προήλθε από το χάος και απέκτησε μορφή με το μέτρο και την αρμονία, γι’ αυτό και πρώτος το ονόμασε «Κόσμο» (η λέξη για τον αρχαίο Έλληνα σημαίνει στολίδι αλλά και τάξη). Η φύση είναι λιγότερο απειλητική όταν είναι έλλογη. Δομικά υλικά του κόσμου είναι οι φυσικοί αριθμοί. Αυτό οδήγησε στην πίστη πως όλα στο σύμπαν, φυσικά και μεταφυσικά, διανοητικά και ηθικά, οικοδομούνται πάνω στο διακριτό μοντέλο των φυσικών αριθμών και ερμηνεύονται πλήρως μέσω ρητών σχέσεων.
Αυτή η τόσο απλή αλλά υπέροχη σύλληψη της σύμμετρης δομής του κόσμου έμελλε σύντομα να διαψευστεί, καταστροφικά για τους Πυθαγορείους.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι αν τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού απεικονίζουν τους φυσικούς αριθμούς, το απέραντο μαύρο πίσω τους απεικονίζει τους άρρητους.
Η προσπάθεια για μια ρητή περιγραφή του κόσμου έληξε πολύ νωρίς.


O Σπύρος Ζερβουδάκης επιλέγει Viviane Sassen …

Viviane Sassen

Γνώρισα τη Viviane Sassen μέσα από την εργασία της Flamboya το 2008. Ιδιόρρυθμη Ολλανδή φωτογράφος μόδας, στη Flamboya συγκεντρώνει εικόνες από την Αφρική στην οποία έζησε λίγα χρόνια κατά την παιδική της ηλικία και επέστρεψε στη Μαύρη ήπειρο το 2001 σε ηλικία 29 ετών.
Χρησιμοποίησε επιθετικά το χρώμα και το σκληρό φως. Επιλέγει την ημιτελή ψηφιακή επεξεργασία σε αντίθεση με την κλασική φωτογραφία μόδας πλησιάζοντας ένα μετα-ψηφιακό σουρεαλισμό. Επανακαθόρισε τη χρήση της φόρμας ακολουθώντας το ένστικτό της.
Και όπως λέει η ίδια « Φωτογραφία είναι για μένα να πατάς με το ένα πόδι σε ένα ασυνείδητο κόσμο. Όπως τον παράλληλο κόσμο που είχα σαν παιδί. Όλοι οι καλλιτέχνες κάνουν, σε κάποιο βαθμό αυτοπροσωπογραφίες, αυτό κάνω και εγώ με ενστικτώδη τρόπο.»


Info:

http://zervoudakis.eu/

https://www.lensculture.com/spiros-zervoudakis

Spiros Zervoudakis was born in Athens. He studied Mathematics in Aristotle University of Thessaloniki , continued with Post Graduate studies (Msc) in Applied Mathematics in Technical University of Crete and Philosophy of Mathematics in National University of Athens.
His occupation with photography started when he attended classes on Photography in the Photographic Group of the Aristotle University of Thessaloniki and continued by attending seminars and workshops. He has presented his work in individual and group Exhibitions both in Greece and abroad and his works have been awarded prizes in National and International Competitions. His works are exhibited in the “Benaki Museum” , in the Benetton Foundation’s collection, in the Municipal Gallery of Chania, in “Contemporary Art Museum – Olivepress” as well as in many private collections in Greece and abroad.
He lives, works and creates in the city of Chania, Crete.