Η Ναυσικά Χαραλαμπίδου επιλέγει …

Η Ναυσικά Χαραλαμπίδου επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Ναυσικά Χαραλαμπίδου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Ναυσικά Χαραλαμπίδου

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία, είχα την εντύπωση ότι το σκοτάδι κρύβει τα αντικείμενα, τα χρώματα, τις αντιθέσεις. Είχα την εντύπωση ότι το σκοτάδι είναι πάντα ίδιο. Επομένως, ήταν απαγορευτικό για μια φωτογραφία με ζητούμενο την προσωπική έκφραση.


Ναυσικά Χαραλαμπίδου

Ύστερα, από ανάγκη, άρχισα να βγαίνω για φωτογραφία το βράδυ, την ώρα που όλες οι υποχρεώσεις είχαν τελειώσει. Τότε ανακάλυψα το αντίθετο: το σκοτάδι «φωτίζει» ακριβώς το περιεχόμενο που με αφορά, με βοηθάει να βρω χρώματα και αντικείμενα που αλλιώς θα είχαν χαθεί μέσα στον θόρυβο της πόλης. Το σκοτάδι με αναγκάζει με λιγότερα να λέω πολλά περισσότερα.


Ναυσικά Χαραλαμπίδου

Όταν βγαίνω για φωτογραφία συνήθως τριγυρνάω στους τόπους των καθημερινών συνηθειών μου. Όταν καταφέρω να βγάλω μια πετυχημένη φωτογραφία, η χαρά μου είναι μεγάλη επειδή κατάφερα να μεταμορφώσω κάτι τετριμμένο, κατάφερα να δώσω αξία σε κάτι καθημερινό, ίσως ευτελές. Αυτή η δύναμη μεταμόρφωσης, νομίζω, είναι η μαγεία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.


Ναυσικά Χαραλαμπίδου

Στην καλλιτεχνική φωτογραφία, όπως και σε όλες τις τέχνες, η αφαίρεση, είναι το ζητούμενο. Λίγα να δείχνεις και πολλά να υπονοείς. Εγώ διευκολύνομαι να το πετυχαίνω αυτό μάλλον με γνωστούς τόπους, αλλά μάλλον και με γνωστούς ανθρώπους. Και στα πορτρέτα, επιλέγω ανθρώπους που γνωρίζω καλά, επειδή μου είναι πιο εύκολο να κρατάω μόνο την ουσία.


Η Ναυσικά Χαραλαμπίδου επιλέγει … Saul Leiter

Saul Leiter

Επιλέγω μια φωτογραφία του Saul Leiter, αλλά θα μπορούσα να έχω επιλέξει όλο το έργο του. Από την πρώτη φορά που είδα φωτογραφίες του έμεινα έκθαμβη με τον τρόπο που ο Leiter χειρίζεται το χρώμα. Μάλιστα, επέλεξε να φωτογραφίζει έγχρωμα τη δεκαετία του 40, όταν το ασπρόμαυρο είχε την απόλυτη κυριαρχία, παρότι έχει επίσης πολύ ωραίες ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Πρόκειται λοιπόν για μια εσωτερική επιταγή του Leiter υπέρ του χρώματος. Μελετώντας τις φωτογραφίες του θαυμάζω το ίδιο το χρώμα του που είναι σίγουρα πολύ καλά δουλεμένο και όμορφο, αλλά και το πώς το χρησιμοποιεί για να βάζει τάξη στο χάος της πόλης και να αναδεικνύει, τελικά, τη δύναμη της ματιάς του.


Info:

Η Ναυσικά Χαραλαμπίδου είναι κατ’ επάγγελμα μεταφράστρια και διερμηνέας. Ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία το 2015 με δάσκαλο τον Κώστα Μασσέρα. Έχει συμμετάσχει σε 4 ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και 1 ομαδική παρουσίαση. Είναι μέλος της ομάδας Shashinlovers, μιας ομάδας φωτογράφων που, με το ύφος του ο καθένας, ακολουθούν τον δύσκολο δρόμο μιας προσωπικής φωτογραφίας με περιεχόμενο, υπό την καθοδήγηση του Κώστα Μασσέρα.

https://www.instagram.com/nafschara/

https://www.instagram.com/shashinlovers/