O Ηλίας Κεσίσογλου επιλέγει …

O Ηλίας Κεσίσογλου επιλέγει …

Για το photologio, o φωτογράφος Ηλίας Κεσίσογλου ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Ηλίας Κεσίσογλου

Η Φωτογραφία υπήρχε πάντα στο περιβάλλον μου- διακριτικά. Σα να στεκόταν εκεί και να παραμόνευε ώστε να με γνωρίσει την κατάλληλη στιγμή. Έπεσα πάνω της χωρίς να το περιμένω, ξεκίνησα να την ψηλαφώ ως ένα απλό τεχνικό μέσο και καθώς ανακάλυπτα τις πλευρές της, μαγεύτηκα συνειδητοποιώντας τη φύση της ως εκφραστικό μέσο.


Ηλίας Κεσίσογλου

Όταν συνειδητοποίησα ότι η Φωτογραφία μου δίνει την ελευθερία να συνδέσω γνωστές και άγνωστες σε εμένα μύχιες σκέψεις, συναισθήματα και αγωνίες, με εικόνες του εξωτερικού κόσμου, να εκφραστώ μέσα από αυτές τις συνδέσεις και έτσι να γνωρίσω καλύτερα αρχικά τον εαυτό μου και το θέμα που φωτογραφίζω, τότε ήταν που άλλαξε η θέαση τόσο των εικόνων (δικών μου και μη) και της ζωής γενικότερα.


Ηλίας Κεσίσογλου

Η προσωπική μου δημιουργική διαδικασία απέκτησε άλλη διάσταση, καθώς αυτές οι εικόνες ήταν που από απόλυτα προσωπικές (μέχρι τη στιγμή της κοινοποίησής τους), μεταμορφώθηκαν σε καλό αγωγό των συναισθημάτων και του ψυχισμού κατά τη λήψη τους σε διαπροσωπικές, κοινό κτήμα πλέον με τον θεατή.


Ηλίας Κεσίσογλου

Παλεύοντας με τα κύματα της καθημερινότητας, προσπαθώ να δημιουργώ εικόνες, άνευ όρων, χωρίς προαπαιτούμενα και πλαίσια, και συνεχίζω να γνωρίζω την τέχνη της Φωτογραφίας. Φοβάμαι, συνάμα όμως και ελπίζω, ότι δε θα τη «μάθω» ποτέ.


Ο Ηλίας Κεσίσογλου επιλέγει … Τάκη Τλούπα

Τάκης Τλούπας

Ο πατέρας μου ήταν αυτός που μου σύστησε φωτογραφικά τον Τάκη Τλούπα (1920-2003). Από την πρώτη στιγμή που αντίκρυσα το έργο του, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πρόδηλη ευαισθησία στον τρόπο που προσέγγιζε τα θέματά του, είτε επρόκειτο για πρόσωπα, τοπία ή στιγμές της καθημερινότητας.  Η εικόνα του που παραθέτω, με αγγίζει βαθιά. Νιώθω από την πρώτη ματιά την εν λόγω ευαισθησία, τη λεπτότητα με την οποία αποτύπωσε τη στιγμή ο δημιουργός.

«Η φωτογραφία αυτοπροσδιορίζεται. Η ίδια η φωτογραφία ορίζει την τέχνη της. Εγώ αναζητώ εκείνο που υπάρχει μέσα μου και αυτή η αναζήτηση μπορεί να κρατήσει χρόνια. Πολλές φορές μπορεί να σταθώ απέναντι σε ένα αντικείμενο αλλά να μην αποφασίζω να το  φωτογραφίσω, περιμένοντας εκείνη την ιδανική, για τα δικά μου μάτια στιγμή. Δεν μπορώ να πω τι είναι φωτογραφία, μπορώ να πω όμως πως με γοητεύουν οι ομίχλες όπως και οι αντικατοπτρισμοί, τα καθρεφτίσματα και οι αντανακλάσεις. Με συναρπάζουν τα παιχνίδια με το φως. Σίγουρα η φωτογραφία είναι φως, αλλά και άλλα πολλά».

(Τάκης Τλούπας)


Info:

Ο Ηλίας γεννήθηκε το 1982 και από το 2011 ζει και εργάζεται στην Έδεσσα. Σπούδασε Μηχανικός Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μετεκπαιδεύθηκε στο Πολυτεχνείο του Delft.

Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε με απόλυτα ερασιτεχνικές βλέψεις το 2017, οπότε και αποφάσισε να εγγραφεί στο τοπικό ΔΙΕΚ, παρακολουθώντας το διετές πρόγραμμα της ειδικότητας «Τέχνης της Φωτογραφίας».

Το 2019, μετά το τέλος των φωτογραφικών του σπουδών, συμμετείχε στην ίδρυση της Ομάδας Φωτογραφίας του Συλλόγου Εδεσσαίων Καλλιτεχνών «Απελλής». Εμπλέκεται δε ενεργά στο εκπαιδευτικό κομμάτι και παίρνει μέρος στις λοιπές δραστηριότητές της μέχρι και σήμερα.

Έχει πάρει μέρος σε δύο ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα έχει  παρακολουθήσει masterclasses, workshops και σεμινάρια φωτογραφίας με τον Βασίλη Γεροντάκο, τον Ηλία Γεωργιάδη, τον Τόλη Χατζηγνατίου και την Ελένη Χούμου, ενώ συμμετείχε στα photo games της πλατφόρμας του Δικτύου Τεχνών και Επιστημών Hocus Photus με συντονιστή τον Αχιλλέα Νάσιο.

Instagram: iliaskss