Η Γιώτα Εφραιμίδου επιλέγει …

Η Γιώτα Εφραιμίδου επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Γιώτα Εφραιμίδου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις ….


Γιώτα Εφραιμίδου

Μιλάμε στον εαυτό μας, ονειροπολούμε και μ αυτόν τον τρόπο παράγουμε μία ροή συναισθημάτων. Φωτογραφίζω στην προσπάθεια να αποτυπώσω ενίοτε το ανήσυχο  μέσα μου που όλο κινείται . Να μπορέσω να παγώσω τη στιγμή.


Γιώτα Εφραιμίδου

Η εξερεύνηση του εαυτού μας πρόκειται για μία ατέρμονη διαδικασία, άλλοτε με λογική και άλλοτε με παράλογη διάσταση. Το αντικείμενο που πάντα  με κέντριζε φωτογραφικά ήταν η στιγμή που έρχεσαι αντιμέτωπος με σένα στο χώρο ή το χρόνο σου, σε ένα δωμάτιο ή και μέσα στο πλήθος. Ο φακός απελευθερώνει το εγκλωβισμένο συναίσθημα.


Γιώτα Εφραιμίδου

Φωτογραφία και εσωτερική αναζήτηση.

Ο εσωτερικός μονόλογος με προβλημάτιζε πάντα. Ο φακός ,σε αντίθεση με τις λέξεις που με δυσκόλευαν, ήταν το εργαλείο εκείνο που μπορούσε αβίαστα να εισχωρήσει στο υποσυνείδητο παρουσιάζοντας μια αλληλουχία εικόνων άρα και μία σύνδεση με το βαθύτερο εγώ.


Γιώτα Εφραιμίδου

Φωτογραφία και ανάμνηση.

Η Βιρτζίνια Γουλφ είχε πει : «Μπορώ να πω ότι το παρελθόν είναι όμορφο γιατί ποτέ δεν αντιλαμβάνεται κανείς ένα συναίσθημα την εποχή που δημιουργείται. Ένα συναίσθημα επεκτείνεται αργότερα , και ως εκ τούτου δεν έχουμε πλήρη συναισθήματα για το παρόν, αλλά μόνο για το παρελθόν».


Η Γιώτα Εφραιμίδου επιλέγει … Francesca Woodman

Francesca Woodman

Η φωτογραφία της Francesca Woodman, δεν είναι στατική . Κρύβει αυτή την ανησυχία που είναι κοινή με τη δική μου. Την ανησυχία μέσα μας που γοητεύει την τέχνη.

 Δραπετεύει από τον παγωμένο χρόνο και χώρο , παίρνει ζωή και χάνεται στην αιωνιότητα


Info:
Η Γιώτα Εφραιμίδου ασχολείται με τον κόσμο της φωτογραφίας για περίπου 20 χρόνια. Η έδρα της είναι στην Αθήνα , τα φωτογραφικά projects όμως αρκετές φορές ταξιδεύουν εκτός Αττικής και εκτός Ελλάδας ενίοτε. Τα πρώτα φωτογραφικά χρόνια σε παιδική ηλικία ήταν απλώς μια γνωριμία με τον έξω κόσμο. Αργότερα, ξεκίνησε με αρκετά σεμινάρια πάνω στη φωτογραφία τοπίου, street και documentary όπου συνεργάστηκε με αρκετά περιοδικά, blogs και sites. Στην ηλικία των 25 ξεκίνησε σεμινάρια σε σχολή studiophotography για 3 χρόνια , όπου η πορεία πλέον ήταν καθαρά επαγγελματική πάνω σε πιο απαιτητικά projects. Ακολούθησαν αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και εκτός. Γύρω στα 30 της χρόνια ξεκίνησε σε δικό της επαγγελματικό χώρο. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά workshops και ως ομιλήτρια και συνεργάζεται  με γνωστά περιοδικά. Εκτός από τα επαγγελματικά φωτογραφικά projects, αρκετές φορές μέσω του φακού προβληματίζεται κοινωνικά και συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές δράσεις. Η τέχνη μέσω του φακού είναι αναπόσπαστο  κομμάτι της ζωής της και ένας τρόπος να επικοινωνεί και να μοιράζεται.