Ο Γιώργος Βασιλειάδης επιλέγει …

Ο Γιώργος Βασιλειάδης επιλέγει …

Για το photologio, o φωτογράφος  Γιώργος Βασιλειάδης ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Πάντα μου άρεσε  να αποτυπώνω στιγμές και γεγονότα που ζούσα, με όποια φωτογραφική μηχανή τύχαινε να έχω.  Από το 2007 που ξεκίνησα να κάνω blogging, ένιωσα την ανάγκη να στηρίζω τα κείμενα μου και με την δύναμη της εικόνας.

Γιώργος Βασιλειάδης

Η δεκαετία 2010-2020 ήταν για μένα  μια πορεία  προς ένα ιδιότυπο φωτορεπορτάζ και φωτογραφία δρόμου. Συμμετείχα σε εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, απεργίες, συλλαλητήρια, γενικά σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση, κάθε ζωντανή πολιτική δράση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης,  που συμφωνούσα με τους σκοπούς και τους στόχους της. Τη φωτογράφιζα και τη στήριζα επικοινωνιακά με όποιες δυνατότητες και μέσα διέθετα.


Γιώργος Βασιλειάδης

“Η (φωτογραφική) ύπαρξή μας δεν είναι αποσπασματική αλλά σωρευτική. Όλα στριμώχνονται μέσα σε ένα τόσο δα κάδρο. Η ακολουθία των νοητικών συμβάντων όταν ενεργοποιούμε τελικά το κλείστρο είναι: αντίληψη, συγκίνηση, παρόρμηση, συνειδητοποίηση. Στη συνέχεια έρχεται η απουσία. Μέχρι να συναντηθούμε πάλι με την φωτογραφημένη “πραγματικότητα”. Η οποία, όπως είπε κάποιος, δεν είναι ποτέ όπως την έχουμε φανταστεί. Είναι είτε χειρότερη είτε καλύτερη.”

(Μιχαήλ Μοσχολιός)


Κάποια στιγμή στο παρελθόν μου κέντρισε  το ενδιαφέρον το φωτογραφικό ρεύμα Lomography, σαν ιδέα και σαν δημιουργική απασχόληση γιατί δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, προάγει το τυχαίο, και το αυθόρμητο, τη μη τήρηση δηλαδή κανόνων στη φωτογραφία, με ένα αποτέλεσμα απροσδόκητο πολλές φορές, που σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Γιώργος Βασιλειάδης

“Η φωτογραφία, προκειμένου να υπερβεί τα όριά της, πρέπει να είναι ικανή να κεντρίζει το ενδιαφέρον και τη φαντασία τόσο του ειδήμονα όσο και του απαίδευτου θεατή. Το άγνωστο έχει αναμφισβήτητα περισσότερη δύναμη για να δημιουργηθεί το απαραίτητο μυστήριο που ζωντανεύει μια συμβατική φωτογραφία και της προσδίδει αινιγματικό χαρακτήρα.”

(Μιχαήλ Μοσχολιός)


Η θεματολογία μου, είναι σε μεγάλο βαθμό ανθρωποκεντρική, έχει αρκετή αφαίρεση, επικεντρώνει στη δημιουργία συναισθήματος όσο και στη δημιουργία αναπάντητων ερωτημάτων και προβληματισμών προς τον θεατή.

Γιώργος Βασιλειάδης

“Εάν η φωτογραφία δεν προκαλεί εσωτερική ανησυχία στον θεατή, εάν η στιγμιαία καταγραφή της πραγματικότητας δεν δημιουργεί αινίγματα, σπαζοκεφαλιές τότε εξατμίζεται σαν καπνός σε δέκατα του δευτερολέπτου.”

(Μιχαήλ Μοσχολιός)


Ο Γιώργος Βασιλειάδης επιλέγει … Sebastiao Salgado

Sebastiao Salgado – The Salt of the Eart

Βλέποντας το υπέροχο ντοκιμαντέρ “Αλάτι της γης”, που καταπιάνεται με το έργο και τη ζωή του μεγάλου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ένιωσα μια φοβερή έλξη για τη τέχνη της φωτογραφίας! Οι υπέροχες εικόνες σε αρμονία με τα πανανθρώπινα μηνύματα που εκπέμπει αυτό το έργο, αποτελεί άριστο μάθημα για την ανθρώπινη ύπαρξη και επιβίωση.

Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Γεννήθηκα στον Κορυδαλλό και ζω στη Νίκαια. Σπούδασα μηχανολογικό σχέδιο και εργάστηκα σαν σχεδιαστής. Εδώ και μερικά χρόνια είμαι συνταξιούχος. Παρακολούθησα για δυο χρόνια μαθήματα ξυλογλυπτικής, στο εργαστήρι του Δήμου Κερατσινίου και δυο χρόνια ζωγραφικής, στο εργαστήρι τέχνης Κορυδαλλού. Έχω πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια δημιούργησα και διαχειρίζομαι τοπικές και θεματικές ιστοσελίδες με την ιδιότητα του blogger ενώ παράλληλα κάνω φωτορεπορτάζ. Απο το 2017 με την ομάδα των greek instagramers events συμμετέχω σε ομαδικές φωτογραφήσεις και εκθέσεις. Επίσης παρακολούθησα, ένα εξάμηνο σεμινάριο δημιουργικής φωτογραφίας με τον δάσκαλο φωτογραφίας Βασίλη Νίκα. Συμμετείχα σε εργαστήρια με τους φωτογράφους Βασίλη Καρκατσέλη, Αχιλλέα Νάσιο. Η φωτογραφική μου δουλειά έχει εκτεθεί  σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά σε ιστοσελίδες φωτογραφίας και περιοδικά.

Είμαι μέλος της φωτογραφικής ομάδας PHOTOPIA.