Ο Γιώργος Βoγιατζάκης επιλέγει …

Ο Γιώργος Βoγιατζάκης επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Γιώργος Βογιατζάκης  ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Και οι 4 φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι μέσα από τη σειρά φωτογραφιών «Αέναο Μοτίβο» («Perpetual Motif») και πρόκειται μέσα στο 2020 να κυκλοφορήσουν σε βιβλίο.

Γιώργος Βογιατζάκης

Ο κόσμος μέσα από τη φωτογραφία υπάρχει για λίγο. Τόσο όσο διαρκεί ο χρόνος που χρειάζεται να κλείσει το διάφραγμα της μηχανής, τόσο όσο διαρκεί ο χρόνος που κοιτάζουμε τη φωτογραφία αργότερα. Και τον αντικρίζουμε πάντα με την ίδια αμφιβολία. Για τίποτε δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι. Όλα παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια μας μετέωρα και ρευστά. Δεν έχουμε να πιαστούμε από κάτι,  παρά από τα ερωτηματικά μας.


Γιώργος Βογιατζάκης

Στη σειρά αυτή των φωτογραφιών («Αέναο Μοτίβο»/ «Perpetual Motif») με ενδιέφερε να αποτυπώσω τη σιωπή και την ακινησία. Τις στιγμές εκείνες όπου ασήμαντα γεγονότα δημιουργούνταν από ασήμαντα πράγματα, σε μια ισορροπία που φαινόταν να βάζει τάξη στο χάος γύρω μου, με τα μέσα που είχα, χωρίς να νοιάζομαι για τεχνικά ζητήματα, την υψηλή ευκρίνεια, τον σωστό χρωματικό κορεσμό. Αλλά όλα αυτά, το γιατί και το πώς, δεν αποτέλεσαν τελικά παρά τον τρόπο που τις συνέδεε άσχετα με τις αρχικές προθέσεις μου ή εξ αιτίας αυτών.


Γιώργος Βογιατζάκης

Το κίνητρο για να φωτογραφήσω δεν είναι ποτέ το ίδιο καθεαυτό το αντικείμενο που βρίσκεται απέναντί μου, αλλά όταν νιώσω ότι παρουσιάζεται μπροστά μου σαν να με καλεί, εμένα και μόνον εμένα, τότε και μόνον τότε που βρέθηκα εκεί, απέναντί του, για να το μεταμορφώσω. Σαν να μου «δίνεται», προκειμένου να το εντάξω, εγώ και μόνον εγώ, στο προσωπικό μου φωτογραφικό ημερολόγιο.


Γιώργος Βογιατζάκης

Δεν θυμάμαι σχεδόν ποτέ το που τραβήχτηκε κάποια φωτογραφία μου. Και θα μου φαινόταν άσκοπο να θυμόμουν, ή να σημείωνα τις τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από την κάθε μία. Αντίθετα, θυμάμαι καλά τις συνθήκες, την ατμόσφαιρα και την τότε διάθεσή μου, χωρίς να είμαι σίγουρος πόσο όλα αυτά επηρέασαν το αποτέλεσμα ή κατά πόσο το ίδιο το αποτέλεσμα (η φωτογραφία) με τον καιρό άλλαξε την αίσθησή μου για τις τότε συνθήκες, την ατμόσφαιρα και τη διάθεση που είχα όταν την τράβηξα.


O Γιώργος Βογιατζάκης επιλέγει … Bernard Plossu

Bernard Plossu

Ο Bernard Plossu καταφέρνει να μεταλλάσσει φωτογραφικά τις αξίες των πραγμάτων που φωτογραφίζει. Οδηγεί στο μείζον μέσα από το έλασσον, κτίζοντας ένα έργο μέσα από βιαστικές αλλά διαπεραστικές ματιές. Είναι ένα έργο εν κινήσει, σαν το χρόνο που τρέχει. Ενώ οι σκηνές του αποδεικνύουν ότι πίσω από το προφανές ή το αδιάφορο υπάρχει ένας κόσμος σιωπηλός, που έχει ομορφιά, ενδιαφέρον και συγκίνηση.


Info:

Ο Γιώργος Βογιατζάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ και μουσικός. Το 2016 εκδόθηκε βιβλίο του («Νέα Μικρή σειρά»- εκδόσεις Φωτοχώρος). Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα φωτογραφικά περιοδικά και έχουν συμπεριληφθεί σε λευκώματα όπως του Φωτογραφικού Κύκλου 1998-2014 και στο λεύκωμα «Φωτογραφικές Όψεις και Απόψεις –Αθήνα 2001», όπου συμμετείχε και στην ανάλογη έκθεση στο Μουσείου Μπενάκη. Συμμετείχε επίσης σε εκθέσεις όπως: «Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων» (2004 & 2005), «Πρόσωπα» (Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), «Photosynkyria 2006» (ατομική στη gallery Stereosis σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου), «Photobiennale 2008», «20 χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου» (Μουσείο Μπενάκη, 2008), «Οικογένεια» (Μουσείο Μπενάκη 2015, σε επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη) κ.α., ενώ φωτογραφία του συμπεριλήφθηκε και στο παγκόσμιας κυκλοφορίας ημερολόγιο της Agfa για το 2004.

https://www.georgevogiatzakis.gr

George Vogiatzakis was born in Athens in 1967. He is a mechanical engineer and musician. In 2016, he published a book (“New Little Series” – Photohoros Publications). Many of his pictures have been published in various photographic magazines and have been included in various albums (“Photocircle 1998-2014”, “Photographic Aspects and Views” – Athens 2001” which was included in the exhibition of the same name that was held in Benaki Museum). He took part in various exhibitions, such as: “Photographic Meetings in Kythera” (2004 & 2005), “Faces” (Athens International Airport), “Photosynkyria 2006” (personal exhibition in the Stereosis gallery curated by Hercules Papaioannou), “Photobiennale 2008”, “20 years Photocircle” (Benaki Museum, 2008), “Family” (Benaki Museum 2015, curated by Platon Rivellis) and others, and one of his photos was included in the Agfa calendar for 2004, which is available worldwide.